Skip to main content

Posts

Showing posts from May 13, 2018

Emak

Bersempena hari ibu ni, aku nak cerita sikit pasal emak aku. Aku ada seorang emak yang yang sangat konservatif dan tegas. Aku selalu rasa down bila mak marah aku. Kadang2 aku rasa mak suka cari kesalahan anak2nya dan mengkritik berbanding mencari potensi anak dan memuji.


Sebabnya mak masih terikut-ikut budaya didikan ibu dan dan  ayahnya suatu ketika dulu. Iaitu pakai rotan, marah dan kritik. Sebagai seorang yang sangat sensitif, aku tak boleh orang marah aku. Even mak tak marah aku tapi dia marah orang lain iaitu adik2 aku pun aku tak boleh. Sebabnya aku akan absorb negative energy tu dr emak aku lalu aku jadi down dan low confident.


Pernah aku terfikir, yang aku sakit teruk iaitu depress adalah berpunca dari ibu ku. Sebab dia tak memahami aku. Dan tak cuba menyelami hatiku. Aku masih ingat peristiwa aku cuba bunuh diri, tapi dia marah aku dan katanya aku adalah tanggungjwb nya. Seolah-olah aku ni beban.Padahal di saat aku suicidal,apa yang aku nak dengar dari mulut emak adalah '…