Skip to main content

Posts

Showing posts from January 10, 2018

Surah Ad-dhuha

Assalamualaikum wbt.
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.


Harini aku nak share pasal surah Ad-duha. Okay cuba baca maknanya . Ayat yang ke7 tu aku nak highlight. Wa wa ja da ka dhoo-lan fa hada. Maksud dia . " He found you lost and he guide you"
Sejak kebelakangan ni aku selalu  rasa aku macam lost, bodoh dan lembap. Lembap dalam menerima ilmu agama. Contoh bila aku wassap dengan kawan-kawan diorang akan ingatkan aku tentang Allah. Allah. Sebab aku dah mula mencari Allah setelah jauh tersimpang dari apa matlamat kita hidup . Matlamat kita hidup adalah untuk mencari redha Allah.



Macam tu la maksud ayat Ad-Dhuha yang ke 7 tu. Dia jumpa kita hilang, dan dia kembalikan kita ke dasar jalan iaitu mencapai mardhatillah.. Aku suka tengok orang yang sentiasa basah bibir dengan kalimah insyaAllah, alhamdulillah, Subhanallah dalam percakapan seharian dia.Means hati dia bersih dan penuh dgn kalimah Allah. Aku harap aku boleh jadi seperti itu. Sekarang aku masih belaj…