Skip to main content

I come back again

Assalamualaikum wbt .

Bismillahirrahmanirrahim.  MasyaAllah awkward awkward dan awkward sangat nak start menaip kat blog ni.  Almost setahun lebih juga tak menulis. Akhirnya aku terdetik nak kembali menulis sebab ni lah dulu satu2 nya medium untuk aku meluah segala2 nya pasal diri aku (sangatlah poyo dan syok sendiri ) . Sebab bila kau tak mampu meluah dengan bercakap,  kau tulis.  Kau tulis.


Malam ini aku perasan something yang tak pernah aku perasan sebelum sebelum ni. Its me, being emotional. I repeat,  emotional.
Alaa kau tau emo?  Haa tu lah aku. Emo lebih. Rasa nak tumbuk diri laju2.


Me and my insecurities.  Never end. It's like whenever I try to run away from me,  the second me never let me go. So I am still the same miserable me. Still beautiful broken and  mess up me.  The one who has low self esteem, the one who couldn't express her opinion,  who always feels that she is  only a second choice for her bestfriends , the one who is thought her best is still not the best enough. The one yang always terhegeh-hegeh nak kawan dengan orang sedangkan org tu biasa2 je sebab diorang ada kawan yg lagi fun. The one yang hidupnya banyak dibazirkan masa dengan spend time alone in solodarity with all those books, novels and musics rather than hangout or socialize because worried that people would find she is boring as hell.

See,  all of those personal problems yang sebenarnya bagi orang lain  macam hek eleeh remeh gila masalah engko ni..Tayah nak fikir sangat .  Chill laa.  Ya, cakap memang senang tapi yang laluinya aku.  Bertahun2 hidup dalam dunia sendiri sampaikan aku rasa aku banyak berkomunikasi dengan hati sendiri daripada bercakap dengan manusia.


Lalu,  peningkatan apa yang aku dapat?  Improvement apa yg aku kecapi kalau hari2 yang aku lalui hanya berbual dengan diri sendiri?  Gila?  Sampai satu tahap aku dah tak tau macam mana nak bergaul dengan manusia. Social phobia.  Panik. Gelisah bila berdepan dengan manusia even dgn kawan sendiri pun. Aku jadi takut dengan expectation orang. Aku takut orang benci aku. Bahkan aku sanggup kaku,  mati dan sembunyikan diri aku yang sebenar dalam2 sampai aku tak ingat siapa aku, hanya semata2 tak mahu dibenci dan dikutuk orang.  So,  aku bina personaliti baru konon2 macam orang akan suka dan terima aku yang baru,  padahal nakhrommm tak ada maknanya. Aku yang makin sakit adalah sebab hidup dalam kepura-puraan. 24 hours being fake everywhere, everywhen sampai aku letih dengan diri sendiri. Letih.


Syahida,  stop torturing yourself. Kau tak kesian ke kat diri kau?  Kau buang diri kau jauh2 sampai kau hilang keunikan diri. Kau jaga hati orang, sampai hati sendiri hancur berkecai pecah tercarik tak tau nak soletop macam mana lagi dah. Kau nak orang terima kau,  kau berpura2 being nice and perfect. Perfection is dull. There's nothing as perfection in this world. That's impossible. We can't satisfy everybody  in this world. Even Nabi Muhammad yang mulia pun dibenci orang yahudi,   inikan aku pulak yang biasa2 ni.


Sekarang,  aku nak let go semua tu. Aku nak diri aku balik. I will accept myself the way I am.  And i will create the better me. Kesahh kalau ada orang tak suka. Because the one who matter doesn't mind,  the one who mind,  doesn't matter. I need to start loving myself first.  What others think about me is not important . What I think about me is everything.   :)


Syahida,  you are matter.You are important.  You are beautiful, kind, cheerful, intelligent, good listeners, caring, funny in a lame way,  tall, you have a good parents,  happening brothers and you   always want to be a good muslimah,  always. ( I guess i need to angkat bakul masuk sendiri because if not me yg puji diri,  who else?  )  In your heart have always a soft spot for Islam.  Always. Only Allah knows how much I cried because I feel bad I am not a good servant yet.


May Allah grant me and people with broken heart with pain of mental illness as pain as me with huge blessing , love and maghfirah.  Stop being zalim to diri sendiri and start dongak ke langit , pandang awan cari hikmah yang tersembunyi yang Allah sediakan terbentang luas. Moga Allah bagi kekuatan untuk kita yang lemah ini supaya jumpa jalan   keluar dari kepompong bisu dan sempit . Supaya kita nampak pertolongan Allah itu ada dimana2. Allah  maha dekat.  Sangat dekat dan rapat nak compare dengan urat di tangan sendiri.



Kesedaran untuk berubah itu adalah ketukan hati dari Allah. I wanna change from nerd-sad-alone-fake syahida to strong-indipendent-confident-happy syahida in an honest way with semangat yang cekal.  Of course it takes time. Perubahan diri  itu mengambil masa.yang panjang ,  bukan? Aku harap dengan berubahnya aku,  aku mampu salurkan diri untuk berjasa pada ummah ke jalan Allah. InsyaAllah,  kena fikir luas,  hidup ni bukan utk diri kita je,  tapi apa sumbangan kita untuk manusia,  negara dan  agama ?


You know,  like bring myself to join persatuan agama,  being a social butterfly to find sahabat2 yang punya jiwa dan hati yang sama,  menuju jalan cinta Allah. Lepak di masjid dengan usrah dan bulatan gembira. Bermeeting,  uruskan dana, kutipan derma untuk bantu mereka yg memerlukan. Plan monthly activies untuk santapan rohani buat mereka2 yang dahagakan ilmu.  Pergi mengembara ke pelusuk negara macam Yaman, Mesir,  Turkey untuk tadabbur alam.  And the list goes on.


Allah,  bukan aku tak fikir sume ni. Betapa indahnya hidup macam ni,  pelbagai cara untuk rapatkan diri dengan Allah.  Habluminallah, habluminnas.  Syukur sebab yang Satu tu,  aku dah ke arah itu. Meanwhile yg the latter I need to start work on.  Berani . Jangan takut orang.  Jangan takut share opinion. Be yourself.  Kau penting,  Syahida.  Kalau kau tiada,  hidup mereka sumbang dan sumbing. Kau penyeri kepada setiap manusia yg pernah kau hadir dalam hidup mereka.  Dont compare your first chapter with someone else's 16 chapter.


Step by step. Allah ada. Allah bantu.



Terima kasih Allah,
Yang sentiasa ada mencintai aku

Yang sentiasa angkat aku bangun tika aku jatuh tersungkur rebah

Dan Yang memahami aku di saat aku sendiri tak faham diri ku.



Comments

Popular posts from this blog

Mini Showcase Fitri Haris

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Hari ni nak sambung post yang lepas. Pasal Mini Showcase Fitri. Actually aku tau last minit pasal showcase ini, ada ajak sorang kawan aku ini minta temankan sekali, last minit juga. Then, untuk dijadikan cerita, aku pun bertolaklah dari rumah pukul 11. Bajet 2 jam perjalanan. Sebab event tu start pukul 1.30 kat UKM. Sampai je kat Stesen UKM aku solat dulu. Then naik teksi terus straight ke UKM. Aku tak keseorangan sebab kebetulan kawan aku yang sama-sama belajar kat kolej KPAKK pun join gak. Terus nampak dia kat depan pintu nak daftar tu. Salam salam dan tanya khabar gaya macam dah lama kenal padahal masa belajar dulu tak pernah pulak borak ngan dia,Then aku terus  duduk sebelah dia dan kawan dia. Kawan yang kata nak teman aku tu, tetibe cancel last minit. Gerak hati aku dah agak dah dia tak jadi teman. Berhuhuhu je lah aku.





Sampai-sampai je terus daftar dan bayar rm8. Fitri kata dia tak ambil sesen pun duit rm8 tu, tapi dia salurkan duit tu…

Baju kurung dan kasut sukan .

Termenung jap. Tengah fikir nak post apa. Otak blurrr sebab banyak sangat benda benda kecik yang macam bebola ikan kat tengah berlegar-legar dalam fikiran aku. *apakah ?? I mean assignment, quizess, presentation semua tu dah berkurang. So, macam tulaa. Okay, abaikan . aku merepek je. ( hakikatnya = Assignment takkan berkurang )




Saje letak gambar ni. Rinduu mak ! :')





Pendahuluan aku sangat laaa sadis. Apesal nih ? Apesal aku macam kelu lidah nak berkata-kata. Aku kan Kamus Pustaka Dewan dan Bahasa. Mana hilang vocab melayu aku? Huarggghh!! Ni semua assigment political sciences punya pasal! 5 hari aku hadaapp komputer pastu tibai segala benda pasal politik dalam English . Dalam english plak tu! Kau tau english aku sangatlah menonggeng. Apa kau rasa bila kau ada banyak benda nak cakap , tapi tak terluah sebab kau tak tau istilah khas untuk perkataan itu dalam english.Aku rasa macam ni ..... Bleeerghhhhhh ! Penat ! Sekejap sekejap gi google translate. Pastuh plak si Pak Google…

Cara dan Tips Untuk Sembuh dari Depression dan Anxiety

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah kali ini baru aku ada kesempatan untuk menulis. Memang sejak dua menjak ini aku selalu fikir macam mana aku nak share ngan korang tips untuk sembuh dari depress and anxiety. Setiap malam aku recall dan flashback balik ke tahun turning point aku dimana peralihan dari masa aku sakit sampai aku sembuh. Apa yang aku buat waktu itu? Apa yang aku amalkan? Okay so aku straight to the point je k. Aku akan share semua amalan yang aku buat so that korang yang sakit pun boleh sama-sama amalkan dan terus sihat . InsyaAllah dengan izin Allah.


Okay first all. Ada empat dimensi penyembuhan. 

1. Biologikal
Perjumpaan dengan pakar psikatri, ubat-ubatan dan sebagainya.

2. Psikologikal
Teknik untuk mengawal dan berhadapan dengan perasaan,pemikiran dan tindakan pesakit.

3. Sosial.
Sokongan dari keluarga dan kawan-kawan

4. Spiritual.
Dari segi agama,hubungan dengan Tuhan.


 Okay kenapa diceritakan tentang dimensi penyembuhan? Kerana setiap dimensi ini perlu. Setiap orang perlu am…