Skip to main content

Yeayyy, exam dah habis.

Woahhh! I think like i'm going to fly around the world with my spirit wings :D Rasa macam bebas gila. Sangat lah gembira dan lega bila dapat jawab exam tadi. Pulak dpt jawab dengan lancar. Smooth. Alhamdulillah , thanks to Allah . Because of Him, I could done my exams very well. Syukur. :)



Actually aku dah lama gian nak kembali berblogging. Tapi sebab kekangan masa yang menuntut aku utk bagi komitmen sepenuhnya di universiti, tak dapek lah aku nak nak bermanja dengan blog macam dolu2. And do you know what? I regret because I leave my blog just like that, like rubbish once. Eh,is it twice? No, many times. Bila aku imbas balik tarikh aku post blog sewaktu tika dulu, byk gap masa antara bulan 8/2011 sampai bulan 1/2012. than gap lagi sampai bulan 5/2012 klu tak silap? eh, no julai kot? See, I couldnt remember the exactly date because it has been so long since my last post except for the three latest posts.



Sebab ape jadi gitu? sebab aku sakit..........

Okay, forget it.



Now !

Banyak aku nak bebel kat sini. Maklumlah orang baru habis exam, wiwiwi~ :D. So, awal2 aku bagitau kalau malas nak baca post panjang, you all boleh tekan button pangkah belah atas sekali yg kanan tu. Thank you, kbye ! :P



(I wonder who will be going to continue my jela,panjang,syok sendiri post? )



MY LIFE

Firstly, I want to talk about my life. Now, aku dah boleh yakin dengan diri sendiri, I can depend on my own, I can get many friends easily, I can manage my life routine very well dan paling penting aku banyak ignore orang . Ignore orang bukan bermakna aku sombong or what , maksud nya mcam aku dah tak peduli akan expectation orang terhadap aku. It doesnt important at all to fullfil what others want from you. Just be yourself or else you wil get confuse because too much burden on your mind. So, I'm free from all your invisible rules !



MY FAMILY

I do realize that my relationship with my ayah is very close now. Ayah banyak take care pasal aku. Selalu ayah kol aku tanya kabar, cane study, makan minum cukup tak, surrounding di uia selesa tak, ade masalah cerita. Ya Allah, aku rasa macam ayah dah jadi diari harian aku , Hampir semua benda aku cerita kat ayah coz he is a good listener. Lepas die dgr aku story semua die akan setuju, accept than nasihat ape yg patut. :') Ayah lain sgt dengan mak. I'm not going to compare between both of them. Tapi, aku dpt rasa yg self esteem aku meningkat bila berborak dgn ayah banding bercakap dgn mak. I just feel it. Aku rasa dihargai, yakin dan selamat bile bercakap dgn ayah. ( I think i wanna write about my own inner self-esteem throughout my life from young till now)



MIMPI PELIK

Sehari sebelum exam , aku tidur sangat awal sbb aku nak get well-preapared before melangkah ke dewan exam sok paginya. However, mengantuk aku malam tu lain macam sangat. Pukul 9.20 pm aku dah mengantuk gila sampai aku tak larat nak tahan dah, then pukul 10 sumthin aku dah lelap. Dalam tidur aku tu aku mimpi ada seseorang masuk meminang aku dengan cara telus. Maksudnya tak direct to the point.



Okay, jalan cerita mimpi aku macam ni. First sekali ada orang tengah bagitau yang ada orang ajak aku dinner kat rumah seseorang. And dinner tu dinner besar-besaran lah. But I dont care about the theme of the dinner,what I know I dont wear make-up to impress people , I just put a simple attire and just being myself there. So, bila dah sampai kat rumah orang tu, aku tengok rumah dia dari luaran simple dan sederhana je. TAPI , bila masuk dalam, mak aihhh ! Bapak besar gila. Dinning room dia ade meja makan yang panjang gilaaaaa macam Harry Potter punye meja tu. And then , I look straight at the hujung table. Nampak ade seorang lelaki tua yang smart enough,duduk atas kerusi mewah ala2 raja ,pakai kot and ade semacam takhta kat atas kepala dia. Then, sebelah dia, ade seorang perempuan tua yg elegant, maybe isteri dia macam ala2 permaisuri. Lepas tu kat sekeliling meja tu berdirinya pak-guard2 gagah yang mengawal rumah besar ni.

So, I keep on walking ,walking,walking (sebab meja tu panjang gilaaa -___- ) Bila dah sampai dekat dengan orang lelaki tua tu, aku berhenti dan aku rasa awkward sgt spnjgn berjalan tu sbb aku macam ' Eh, apesal formal n skema gila tempat ni, n nape cam kaya gila orang ni? Dia siapa? Kenapa jemput aku dtg? Banyaklah monolog aku masa tu. Paling buat aku kekok sekali, aku dtg2 biase2 je , sempoi dan datang tanpa bawa harapan apee kan, datang kosong gitu . So, rasa rendah diri plak dgn diorang ni. Tetibe.

Lepas tuuuuuu, korang tau tak ape orang tua tu cakap? Dia cakap '' Oh, ini ke orang nya? '' sambil melihat ke arah aku. So, aku dah pelik O.o . Dia ni cakap ngan sape ??



'' Ye, inilah orangnya '' Tetibe ade suara menjwab pertanyaan tu. Aku terkejut, terus aku toleh ke arah suara tu. Tup tup, nampak seorang lelaki muda keluar ntah dr mana. Bila aku tengok lelaki tu , Ya Allah ! Jelas gila muka dan fizikal dia. Muka dia macam budak sek rendah agama aku . Dulu dia ni nakal gila pastu setahun dia takde kat sekolah sbb dia gi sekolah tahfiz kot and then he come back with a 180 changes. He's trully different with his old self. Dia dah berubah jadi baik n alim n modest. Sebab dia masuk sek tahfiz kot?



Then , nak tau tak sape laki tu ?? Okay aku jujur sejujurnya ye. Actually aku tak ingat nama dia. Sumpah, wallahi tak ingat. Aku igt muka dia je sbb through mimpi, muka dia jelas sangat sangat. Then, aku cuba recall recall poooooop ! nama dia ade huruf Z kat depan, Zayad,Zayid,Zaki? Something like that lah and terus aku search nama die kat FB (yer,aku sedar aku eager dan eksaited. HOI, kalau mimpi cani sape yang tak berdebar doh ! ) Bile search , keluar laah nama seseorang. You know what ?? Budak tu ade mutual friend 13 orang dgn FB aku. Bile tgk nama dia



....



......



......



Zayyad bin Hj Leman. amek kau ! aku dah dedah nama orang lelaki tu. Tapi, tapi tapi.... aku tak pernah bercakap dengan dia, tak pernah kontek langsung dah leih 10 tahun kitorang tak jumpe. Dalam 10 tahun ni aku lgsg tak pernah suka dia atau tau ape2 pasal dia. Langsung tak. Tapi kenapa mesti dia muncul dalam mimpi aku then ajak gi dinner, then perkenalkan aku kat ayah n mak dia. APA MAKSUD SEMUA TU? -______-



THIS IS ABSURD .



Untuk pengetahuan korang aku tak buat pun solat istikharah minta jodoh ke ape. Tapi aku adelah doa setiap kali lepas solat ''Ya Allah, semoga Allah pertemukan dan jodohkan aku dgn seseorang yg mampu membimbingku ke arah yg lebih baik, yang mampu menjadi imam buat diriku, mampu mnjadi ayah yg terbaik buat anakku, dan aku berharap supaya aku dpt jadi sayap kiri perjuangan dlm melaksanakan dakwahnya, sama2 menngapai mardhatillah menuju ke syurga.'' (ni doa aku tiap hari)



See, aku tak mention pun sape org yg aku nak jadikan suami. TAK LANGSUNG. Then , kenapa mimpi tu mesti tunjuk si Zayyad tu?? Kenapa?? Kenapa?? Okay aku tau , aku tak kan dapat jawapannya sekarang. Tapi all of my friends said that, '' Dah ampai serulah tu, Syahida'' -______-. Seru ke kalau aku tak ready lagi hoi nak kawin. Belajar pun tak habis lagi. Aku target paling awal aku kawin pun around umur 25 cemtuu. Ceh, konon bertarget bagai. hahaa. At least aku ada matlamat hidup gak,ok.



I just cant ressist from forgetting about this dream. Kind of weirdo and creepy. Still teringat-ingat. Oh man, kalau betul ni petunjuk. aku redha jee. Just macam tak masuk akal sebab kenapa mesti dia dalam keadaan aku kekok plak tu. Takpelah just forget it.



I think this post is 70% story about my dream only. HAHAHA. mimpi yang merepek dan agak pelik. It's ok. I'll wait and see, what's gonna happen in my future. ><



Petang ni aku dah balik Sungai Buloh. I miss home already ! Tak sabarnyaaa nak jumpa mak, ayah dan adik2 kesayangan aku.



Okay, that's ll. Assalamualaikum w.b.t ^_^







p/s : woahh, panjang nya aku bebel pasal mimpi. Rajeng pula korang baca sampai habis. :P

Comments

Popular posts from this blog

Baju kurung dan kasut sukan .

Termenung jap. Tengah fikir nak post apa. Otak blurrr sebab banyak sangat benda benda kecik yang macam bebola ikan kat tengah berlegar-legar dalam fikiran aku. *apakah ?? I mean assignment, quizess, presentation semua tu dah berkurang. So, macam tulaa. Okay, abaikan . aku merepek je. ( hakikatnya = Assignment takkan berkurang )




Saje letak gambar ni. Rinduu mak ! :')





Pendahuluan aku sangat laaa sadis. Apesal nih ? Apesal aku macam kelu lidah nak berkata-kata. Aku kan Kamus Pustaka Dewan dan Bahasa. Mana hilang vocab melayu aku? Huarggghh!! Ni semua assigment political sciences punya pasal! 5 hari aku hadaapp komputer pastu tibai segala benda pasal politik dalam English . Dalam english plak tu! Kau tau english aku sangatlah menonggeng. Apa kau rasa bila kau ada banyak benda nak cakap , tapi tak terluah sebab kau tak tau istilah khas untuk perkataan itu dalam english.Aku rasa macam ni ..... Bleeerghhhhhh ! Penat ! Sekejap sekejap gi google translate. Pastuh plak si Pak Google…

Mini Showcase Fitri Haris

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Hari ni nak sambung post yang lepas. Pasal Mini Showcase Fitri. Actually aku tau last minit pasal showcase ini, ada ajak sorang kawan aku ini minta temankan sekali, last minit juga. Then, untuk dijadikan cerita, aku pun bertolaklah dari rumah pukul 11. Bajet 2 jam perjalanan. Sebab event tu start pukul 1.30 kat UKM. Sampai je kat Stesen UKM aku solat dulu. Then naik teksi terus straight ke UKM. Aku tak keseorangan sebab kebetulan kawan aku yang sama-sama belajar kat kolej KPAKK pun join gak. Terus nampak dia kat depan pintu nak daftar tu. Salam salam dan tanya khabar gaya macam dah lama kenal padahal masa belajar dulu tak pernah pulak borak ngan dia,Then aku terus  duduk sebelah dia dan kawan dia. Kawan yang kata nak teman aku tu, tetibe cancel last minit. Gerak hati aku dah agak dah dia tak jadi teman. Berhuhuhu je lah aku.





Sampai-sampai je terus daftar dan bayar rm8. Fitri kata dia tak ambil sesen pun duit rm8 tu, tapi dia salurkan duit tu…

Heliza Tiru Style Aku. Tak boleh blaaa.

Ok, korang kena tipu. HAHA. Aku yang berangan-angan nak tiru style dia adalah. Hehee.




Wow, sungguh ! Dia memang canteeek. tapi part mekap tebal aku tak berkenan.



Aku suka heliza sangat-sangat! Sebab dia macam aku. Ke aku macam dia ? HAHA. Ntah laa, tapi yang pasti aku suka semua pakaian dia. Up-to-date dan bergaya tapi pada masa yang sama still menutup aurat. Artis Paling Sopan Berpakaian jatuh kepada Heliza Helmi. Tahniah !



Rajengnya study


Lagi satu en, dia ni bukannya sopan sangat sesopan pakaian dia, perangai dia pun gila-gila tau. Sengal semacam je. Aku selalu follow blog dia dan page kat fesbuk. Memang senget sikit kepala dia tapi dia suka publish status yang islamik, selalu ajak kita solat , saling mengingatkan antara satu sama lain. Sukalah dia. hehee.




Family dia. Happy je.



Stylenya baju dia. ;D




Comey. Hee.




Sengal uh dia. Time ni dia kat universiti. Dalam kuliah.




Kan aku dah cakap dia sengal. HAHA !




Aku suka ini. Sebab dia berjubah. :)




Ada video dia nyanyi lagu Chord G ni. Best ! Try…