Skip to main content

My opinion about how to be a good mother.



Semalam aku gaduh ngan mak aku, it just so shameful and childish to mention here why and what we're arguing about. Duuhhh ! So just let me keep it as a secret.

The important thing that I want to highlight here is about how a woman can be a good mother in a future and what is the best characteristic to become a mother.



So, the major reason why I reallyyyy want to talk about this is because last week, in my Critical Thinking Class , Bro Shamsuddin started to tell us about the parents' purpose and role . and i think i should post about this sbb mengenangkan emak sendiri yg semacam lack of something important as being a good mother. well, yeahh i admit none of us is perfect. :(



Okay, let's go to the main point. Actually , there are some different specific things that must be handle by a father and a mother. As we know a father is a guy and a mother is a woman. (for surelah , takyah bgtau benda tu pun org dah tau lah syahida -____- , lameeeee )Of course they make a different role play in the family through the different emotion and psychology term.



Okayy , let see. Seorang ayah mesti ade EGO dia . Sebab apa ? sebab dia nak pimpin keluarga dia , dia mesti tanamkan sikap BERTANGGUNGJAWAB dan SIKAP-AKU-BETUL dalam segala keputusan yg dibuat. And dah tentu2 dia akan make responsible for the decission that he had choosed.



Plus dia kena ade sikap KUAT dan MANLY so that he could protect his wife and children. For example , kalau emak sibuk fikir tentang decoration ruang tamu, warna langsir tingkap, bentuk katil di bilik, pinggan mangkuk di dapur . (such a small and tiny thing ) However , a father tend to think about the biggest thing like security of the home, the garage to park the car, the gate that tall enough so that pencuri takleh nak panjat and so on. :P See the different ? Conclusion , ayah akan fikirkan tentang luaran dr keluarga so that keluarga kite selamat dr ancaman luar. However , seorang emak tugasnya pula perlu memainkan peranan penting dalam membentuk family tu sendiri. Do you get what i mean ? NO ?



Okayy , let make it simple. Ibu dikurniakan Allah dengan naluri yg cukup tinggi, penuh kasih sayang dan sangat memahami jiwa anak2. Sebab ape ? supaya anak2 dididik di bawah kasih syg murni seorang ibu .The nuture and warmly treat by a mother inside the home make the child grow up civilisely ,obedient, got enough attention, and be well-nice .



Seorang ibu perlu memahami jiwa anak2, pandai bergurau dan bijak menasihat penuh hikmah so that anak2 percaya bahwa mereka boleh yakin dgn ibu sendiri untuk berkongsi segala masalah. Dan mereka tak kan rasa alone mahupun lonely.



Macam mana nak jadi ibu yang macam tu ? First of all, tone suara kena lemah-lembut penuh sifat keibuan. Sebagai contoh, bila nak suruh anak solat dan mengaji, plis plis plis jangan nada berbentuk arahan dan mengarah. Anak2 tak suka. Kan bagus kalau luangkan masa dgn dimulakan dgn cerita dulu apa hikmah solat dan kenapa Allah suruh solat. then ajaklah anak2 solat sama2, peluk anak dan cium anak so dia akan rasa dihargai . jangan lupe senyum ^_^



Secondly, rajin2lah bertanyakan rutin harian anak2. Apa yg dia buat kat sekolah, siapa kawan dia, ape perasaan dia time tu. And tanyakan juga ape yg dia suka, ape yg dia tak suka, mknn fav . Means tanya byk2 camtu bukan sbb nak annoy ke hape . tapi nak menunujukkan yg kita sbgai ibu ni ambil berat sangat and nak offer diri yg kita juga sebahagian dr hidup anak kita. Jadikan kita ni sbgai teman rapat di mana2 dan bila2.



Next, even seorang ibu dah provided macam2 dr segi harta, makan minum, lengkap prasarana bilik utk anak2 tp kalau takde interaksi yg mesra tak guna jugak. Sikap anak2 akan tercorak dr segi layanan yg mereka dpt dr ibubapa. Contoh, kalau ibu itu kurang bercakap dan masam mencuka nak marah2 sepanjang masa, anak2 takkan berani nak open up their heart to their mother. Nak story mory apatah lagi. They keep all inside sebab diorg rasa terbeban dgn sikap negatif ibu masing2. Kalau ibu tu snediri tak mampu nak solvekan problem mereka dgn meluahkan ketidakpuasan hati psl hal tertentu dpn anak2 macam mana anak2 nak bgtau mslh mereka pd ibu? Ingin ditekankan kat sini, seorang ibu tak patut ade rasa ego dpn anak2.



Jangan sesekali guna word 'Jangan' depan mereka. Cth 'jangan tak solat' Instead of saying like that, why not change it to 'Anak, nanti solat awal pada waktu ye :)' See the different? If we say 'jangan tak solat' means mendatar sgt arahan tu sampai takde contoh yg positif dan anak2 macam tak tau direction yang jelas. Kalau nasihat solat pd awal waktu, anak2 tau yg solat tu penting sbb tu perlu d awal waktu. Faham tak? oh, it just one of my example.



Lagi, plis dont mention the kid's mistake and failure in front of many people. Sbb anak2 akan rasa rendah diri dan rasa bodoh sgt. Malu tau tak? Sepatutnya ibu yg baik dia akan face to face nasihat anak just both of them in one place, bgtau secara kindly mana yg baik mana yg buruk dan dia sedaya upaya tutup kesalahan anak . Daripada canang kesalahan anak2 dpn orang takkan mengubah apa2. Lagi anak2 akan berdendam adalah.



The last one (maybe) , be open-minded to your children. Let they do what they want BUT in your 'contol' control. Means dibawah pengawalan yg terkawal. Tak over sgt dan tak loss sgt. Plis accept the way your children are coz they are unique through their own way. Kalau anak2 tu minat aktiviti lasak, just let him doing it. Kalau anak ade sense of fashion, bg keizinan kat dia but add on some islamic touch up on their attire. kalau anak suka bersosial n have fun with many friends, yeahh just let them be like that but must control with whom they get social and make friend with their friend too. Be sporting lah senang citer. Well, anak2 suka mak yg sempoi and sporting ni tau. Kalau boleh wat member lagi best ! (Y)



Hurmmmm, tu je lah kot. tetibe dah tepu idea sebab panjang sgt. :P Klah , i wrote about all of these coz this is as peringatan buat diri sendiri ini yang pernah merasa terkongkong dan tidak bahagia sedikit dolu2. Atas pengalaman sendiri , i dont wanna my own kids be like what i have been in the past. (mcm salah grammar ). I know i tak layak nak cakap n persolakan tntg macam mana nak jd ibu yg baik, but i'm a good observer and i've done my research about these characteristics that have been mentioned above through my own family. I have 6 brothers that are a little bit emotionless cause of 'treat' by my father and mother.



Let's be prepare to become a good mother/father in the future.



p/s : Cehh, kawin pun belummm, syahida. takpe , ini penting k.

Comments

Popular posts from this blog

Baju kurung dan kasut sukan .

Termenung jap. Tengah fikir nak post apa. Otak blurrr sebab banyak sangat benda benda kecik yang macam bebola ikan kat tengah berlegar-legar dalam fikiran aku. *apakah ?? I mean assignment, quizess, presentation semua tu dah berkurang. So, macam tulaa. Okay, abaikan . aku merepek je. ( hakikatnya = Assignment takkan berkurang )




Saje letak gambar ni. Rinduu mak ! :')





Pendahuluan aku sangat laaa sadis. Apesal nih ? Apesal aku macam kelu lidah nak berkata-kata. Aku kan Kamus Pustaka Dewan dan Bahasa. Mana hilang vocab melayu aku? Huarggghh!! Ni semua assigment political sciences punya pasal! 5 hari aku hadaapp komputer pastu tibai segala benda pasal politik dalam English . Dalam english plak tu! Kau tau english aku sangatlah menonggeng. Apa kau rasa bila kau ada banyak benda nak cakap , tapi tak terluah sebab kau tak tau istilah khas untuk perkataan itu dalam english.Aku rasa macam ni ..... Bleeerghhhhhh ! Penat ! Sekejap sekejap gi google translate. Pastuh plak si Pak Google…

Mini Showcase Fitri Haris

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Hari ni nak sambung post yang lepas. Pasal Mini Showcase Fitri. Actually aku tau last minit pasal showcase ini, ada ajak sorang kawan aku ini minta temankan sekali, last minit juga. Then, untuk dijadikan cerita, aku pun bertolaklah dari rumah pukul 11. Bajet 2 jam perjalanan. Sebab event tu start pukul 1.30 kat UKM. Sampai je kat Stesen UKM aku solat dulu. Then naik teksi terus straight ke UKM. Aku tak keseorangan sebab kebetulan kawan aku yang sama-sama belajar kat kolej KPAKK pun join gak. Terus nampak dia kat depan pintu nak daftar tu. Salam salam dan tanya khabar gaya macam dah lama kenal padahal masa belajar dulu tak pernah pulak borak ngan dia,Then aku terus  duduk sebelah dia dan kawan dia. Kawan yang kata nak teman aku tu, tetibe cancel last minit. Gerak hati aku dah agak dah dia tak jadi teman. Berhuhuhu je lah aku.





Sampai-sampai je terus daftar dan bayar rm8. Fitri kata dia tak ambil sesen pun duit rm8 tu, tapi dia salurkan duit tu…

Heliza Tiru Style Aku. Tak boleh blaaa.

Ok, korang kena tipu. HAHA. Aku yang berangan-angan nak tiru style dia adalah. Hehee.




Wow, sungguh ! Dia memang canteeek. tapi part mekap tebal aku tak berkenan.



Aku suka heliza sangat-sangat! Sebab dia macam aku. Ke aku macam dia ? HAHA. Ntah laa, tapi yang pasti aku suka semua pakaian dia. Up-to-date dan bergaya tapi pada masa yang sama still menutup aurat. Artis Paling Sopan Berpakaian jatuh kepada Heliza Helmi. Tahniah !



Rajengnya study


Lagi satu en, dia ni bukannya sopan sangat sesopan pakaian dia, perangai dia pun gila-gila tau. Sengal semacam je. Aku selalu follow blog dia dan page kat fesbuk. Memang senget sikit kepala dia tapi dia suka publish status yang islamik, selalu ajak kita solat , saling mengingatkan antara satu sama lain. Sukalah dia. hehee.




Family dia. Happy je.



Stylenya baju dia. ;D




Comey. Hee.




Sengal uh dia. Time ni dia kat universiti. Dalam kuliah.




Kan aku dah cakap dia sengal. HAHA !




Aku suka ini. Sebab dia berjubah. :)




Ada video dia nyanyi lagu Chord G ni. Best ! Try…