July 13, 2012

Just my random thought but kind of a deep issue.



Aku peliklaah tgk org yg kapel2 ni. (dari dulu lagi pelik sebenarnya, so malas nak ckp hal tu )



Tapi yang aku nak bicarakan kat sini yg LAGI PELIK bila orang alim, ade background sek agama lebih2 lagi pernah menjawat ex-Badar kat sekolah dulu, dan tibe2 dia 'kapel senyap2'.



Maksud kapel syp2 ni org lain tatau diorang bercinta, sbb diorg bercinta sesama diorg tanak kecoh2 sampai ke pengetahuan org lain, tapi still mesej, ckp rindu2,call, smpai nangis2 between each other. But how could they do that while Allah knows and watching everything about 'cinta routine non-halal' korg. Paling aku tak gemar orang yg style berkopiah bagai pastu cari cinta perguna agama. Konon nak dakwah tp sebenarnya nak rosakkan hati org yg didakwah tu. Tak tau nak cakap ape dgn golongan cani.



And how dare you give your heart veryyyyy easily to someone that are not suppose and not sure they will become your halal husband / wife ? Nak ke kite dapat saki baki cinta bakal suami/isteri kite yg dh byk kali kapel,clash,kapel, clash. Mestilah tak nak kan? So kite pun kenalah jaga hati kita sebaik mungkin untuk our future 'somebody' so that dia akan rasa special dgn cinta yg kita jaga dan protect hanya untuk dia je.



Apa yg aku nak tekan kat sini ialah, seorang hamba yg benar2 beriman tak kan berani nak sentuh hati orang yg berlawanan jantina . Apatah lagi MENGIZINKAN HATINYA DISENTUH ORANG LAIN. Tu aku baru cakap bab sentuh2 hati, belum bab sentuh2 tgn, sentuh bahu. Na'uzubillah .



Dont you think this is our responsibilty to protect our heart dgn sebaik2nya?? kalau boleh bungkus (jaga) hati kita tu rapat2 dengan cara selalu ingat Allah, selalu cintai Dia setiap detik. Jangan ada orang lain dlm hati kita selain Allah . We must protect our heart very carefully . For now, hati kite hanya perlu mengingati Allah. Bagi aku itu tanggungjawab masing2 as bukti cinta kita kepadaNya. Cinta kita pada Allah perlu didahulukan berbanding cinta yg belum tentu pasti (cinta b4 nikah)



Jujur aku cakap, aku tak berani nak bersosial lebih2 dengan rakan berlawanan jantina (lelaki) . Kalau nak tau, kawan lelaki aku boleh dibilang dgn jari je. Sangat sikittt dan aku tak kisah pun kalau tak ada kawan lelaki. Aku memang sengaja buat2 sombong dgn kaum lelaki. Sengaja weyhh, sengaja demi nak jaga hati. Ingat senang ke bg hamba tuhan yg tak berapa nak kuat iman macam aku ni nak jaga hati? Kadang2 aku paksa diri aku jadi cold-hearted sgt bila depan lelaki sampaikan diorg takut dan bosan nak dekat dgn aku.



Tapi aku tak kisah pun sume tu. Aku dah biasa dari sekolah menengah lagi jadi camtu, awkward sangat dengan lelaki. Cukuplah kawan perempuan sebagai teman seperjuangan. :) Nanti bila dah kahwin barulah sweet nak share segala bagai kat 'teman seperjuangan berlainan gender' secara privacy. Ye dok?



Ade gak kawan aku cakap. 'Kalau macam nilah sikap kau dkt org lelaki, aku takut ko tak kahwin je, Syahida. '



Erkk, terkesima gak aku mendengarnya. Tapi takpe, aku yakin yg Allah dah tetapkan yg terbaik untuk setiap hamba2Nya. As long as aku jaga diri, jaga hati, jaga iman, perbaiki kelemahan diri, insyaAllah , Allah akan pertemukan lelaki macam tu juga nanti.



' When she stop searching her prince, and make Allah the KING in HER HEART, He than help her to her dream become reality '

that's all. Sorry kalau ada yg terasa. I didnt mean to tujukan kpd sesape pun. Ini secara random post dan umum. Especially , sebagai muhasabah diri utk aku act.

Kbye, assalamualaikum w.b.t

2 comments:

ihsan said...

Kagum dengan idea yang dibawa oleh Nur Syahida ni. Kritis, tajam, tapi betul.

Tak kata saya sokong, tapi saya juga tak bangkang :)

Nice post. keep it up!

♥ Miss Cincau said...

suka teguran kak sya.. :)
tapi akak un jgn sombong sgt taw ngn laki. takut gak dgn apa yg kawan akk ckp tuu.
ape un, dun worry akk..
insya ALLAH, ALLAH da tetapkan yg terbaik utk kita plus, we will have d soleh one, one fine sweet day. amin* :)