Skip to main content

Ramadhan vs anomie








Salam Ramadhan ! :D





Baru baca post lama pasal ramadhan , tentang muslaituq





Ini memang pecah rekod sebab lamaaaa gila tak update blog . wooosh ! Aku rasa aku mengalami anomie dalam diri sebab banyak kali terfikir aku akan accident ketika memandu. Lepas ni aku akan drive ke masjid untuk solat terawih.
Doakan aku tak accident, k?



Asal intro aku macam orang sakit jiwa ? HAHA. *still paksa diri gelak even hati berduka.



Okayh , tukar mood serius .







Alhamdulillah , dah 13 ramadhan .

So, recheck amalan masing-masing.
Lagi banyak amalan yang dibawa ke atau lagi banyak makanan time berbuka ?

Seharusnya bulan ini dimanfaatkan sebab ia bulan yang penuh keinsafan dan kita di galakkan membanyakkan amalan kita sepanjang bulan ini kerana di bulan ini segala kelebihan telah di perkatakan dalam Al-Quran.









Rasulullah s.a.w. pernah bersabda; "Mulanya (bulan Ramadan) RAHMAT, tengahnya PENGAMPUNAN, dan akhirnya MERDEKA dari api neraka.".



Ini bermaksud 10 hari pertama di awal ramadhan adalah hari KERAHMATAN , 10 hari yang kedua PENGAMPUNAN dan 10 hari yang terakhir adalah KEMERDEKAAN .






Yang sering kita memperkatakan setiap Ramadan yang bakal menjelang ialah persiapan kita untuk menyambut Aidilfitri. Tapi, kita terlupa pengisian Ramadan tersebut yang sepatutnya menjadi titik mula untuk kita berpuasa yakni menahan lapar selain nafsu-nafsu kita yang lain.





Aku pun berazam untuk tingkatkan amalan bulan puasa ni. Kalau boleh nak khatamkan al-quran dan hafal juzu' amma. Takpun baca buku islamik dan agama untuk tambahkan ilmu pengetahuan yang cetek ini. InsyaAllah , masa akan dimanfaaatkan tanpa sia-sia.

Sama-samalah kita , yuk .




InsyaAllah !




Psst psstt , aku mimpi orang yang sama sebanyak tiga kali berturut-turut. Dan mimpi itu macam real. Sungguh , tak tipu. Apa maksudnya eh ? huhuu


Dan

Aku anomie.
Silent killer.
I'm alone.

Comments

syidaaa...asal ckp kau mcm nk accident bile drive?please..take care of urself ok?aku syg kau tau
Aimi Amira said…
first time dengar perkataan anomie.


semoga ramadhan kali ini lebih baik dan diberkati dari sebelumnya (:
Syahida _Masri said…
khai ,

aku sayang kau gak. lately ni aku suka fikir bukan2. ntah laa.
Syahida _Masri said…
aimi amira ,

ameen :) may Allah bless you :)

Popular posts from this blog

Baju kurung dan kasut sukan .

Termenung jap. Tengah fikir nak post apa. Otak blurrr sebab banyak sangat benda benda kecik yang macam bebola ikan kat tengah berlegar-legar dalam fikiran aku. *apakah ?? I mean assignment, quizess, presentation semua tu dah berkurang. So, macam tulaa. Okay, abaikan . aku merepek je. ( hakikatnya = Assignment takkan berkurang )




Saje letak gambar ni. Rinduu mak ! :')





Pendahuluan aku sangat laaa sadis. Apesal nih ? Apesal aku macam kelu lidah nak berkata-kata. Aku kan Kamus Pustaka Dewan dan Bahasa. Mana hilang vocab melayu aku? Huarggghh!! Ni semua assigment political sciences punya pasal! 5 hari aku hadaapp komputer pastu tibai segala benda pasal politik dalam English . Dalam english plak tu! Kau tau english aku sangatlah menonggeng. Apa kau rasa bila kau ada banyak benda nak cakap , tapi tak terluah sebab kau tak tau istilah khas untuk perkataan itu dalam english.Aku rasa macam ni ..... Bleeerghhhhhh ! Penat ! Sekejap sekejap gi google translate. Pastuh plak si Pak Google…

Mini Showcase Fitri Haris

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Hari ni nak sambung post yang lepas. Pasal Mini Showcase Fitri. Actually aku tau last minit pasal showcase ini, ada ajak sorang kawan aku ini minta temankan sekali, last minit juga. Then, untuk dijadikan cerita, aku pun bertolaklah dari rumah pukul 11. Bajet 2 jam perjalanan. Sebab event tu start pukul 1.30 kat UKM. Sampai je kat Stesen UKM aku solat dulu. Then naik teksi terus straight ke UKM. Aku tak keseorangan sebab kebetulan kawan aku yang sama-sama belajar kat kolej KPAKK pun join gak. Terus nampak dia kat depan pintu nak daftar tu. Salam salam dan tanya khabar gaya macam dah lama kenal padahal masa belajar dulu tak pernah pulak borak ngan dia,Then aku terus  duduk sebelah dia dan kawan dia. Kawan yang kata nak teman aku tu, tetibe cancel last minit. Gerak hati aku dah agak dah dia tak jadi teman. Berhuhuhu je lah aku.





Sampai-sampai je terus daftar dan bayar rm8. Fitri kata dia tak ambil sesen pun duit rm8 tu, tapi dia salurkan duit tu…

Heliza Tiru Style Aku. Tak boleh blaaa.

Ok, korang kena tipu. HAHA. Aku yang berangan-angan nak tiru style dia adalah. Hehee.




Wow, sungguh ! Dia memang canteeek. tapi part mekap tebal aku tak berkenan.



Aku suka heliza sangat-sangat! Sebab dia macam aku. Ke aku macam dia ? HAHA. Ntah laa, tapi yang pasti aku suka semua pakaian dia. Up-to-date dan bergaya tapi pada masa yang sama still menutup aurat. Artis Paling Sopan Berpakaian jatuh kepada Heliza Helmi. Tahniah !



Rajengnya study


Lagi satu en, dia ni bukannya sopan sangat sesopan pakaian dia, perangai dia pun gila-gila tau. Sengal semacam je. Aku selalu follow blog dia dan page kat fesbuk. Memang senget sikit kepala dia tapi dia suka publish status yang islamik, selalu ajak kita solat , saling mengingatkan antara satu sama lain. Sukalah dia. hehee.




Family dia. Happy je.



Stylenya baju dia. ;D




Comey. Hee.




Sengal uh dia. Time ni dia kat universiti. Dalam kuliah.




Kan aku dah cakap dia sengal. HAHA !




Aku suka ini. Sebab dia berjubah. :)




Ada video dia nyanyi lagu Chord G ni. Best ! Try…