Skip to main content

Kadang kadang




kadang - kadang,
bila dia menolak,
bila dia menjauh,
bila dia mengelak,
bukan sebab dia membenci kamu…
bukan kerana kamu seorang yang bertepuk sebelah tangan…
bukan kerana cuma kamu seorang yang merasakan segala rasa itu…
tapi kerana dia tahu,
dan kerana dia sedar,
ini bukan caranya,
ini bukan masanya,
walaupun dia punya rasa yang sama.

dia melakukan itu,
kerana tak mahu ‘merosakkan’ kamu….
kerana tak mahu kamu terfitnah oleh dirinya…




p/s : The reason why I have to stop the conversation because I’m afraid of ALLAH and I’m afraid your iman falls because of me while I’m protecting mine and my heart.



p/s/s : belajar untuk menulis pendek namun padat mesej.



p/s/s/s : saya mohon maaf jika ada khilaf dan salah. mohon sangat . sangat mohon . mohon mohon . sangat sangat . *masih tak berjaya tulis pendek .






kalau nak rasa baca post pendek pendek , singgahlah SINI

Comments

cik bunbun said…
haha takpe panjang pon bunbun bace =P
nice :)pnjg2 pon aku bc la wei..hah
atenhana said…
post yg sangat menarik. like like like :)
Anonymous said…
Let me guess, you're talking about a guy bukan?? If he's the right one, kau terpisah 20/30 tahun, kalau Allah kate he's for you, then he's for you. kalau he's not the one, that he's not the one. semua dah tertulis, pena dah terangkat.

Don't compare your love story with the ones in the novel.

because, in the novel, they were written by people/novelist but yours, was written by Allah. Allah knows best and we all know it.

I think if these kind of things bother you, remmember Allah wrote what's best for you.

sorrry nyibuksss. just a thought. =)
Syahida _Masri said…
encik bunbun ,


panjang panjang buat orang letih baca. lebih lebih lagi kalau orang tu dah buzy dan jarang update blog dia
Syahida _Masri said…
khairunnisa izahar ,


disebabkan kau best fren aku , akuu paksa kau bacaa semua. jangan tinggal satu huruf pun . hahaa
Syahida _Masri said…
atenhana ,


terima kasih daun keladi blogger hebat yang ramai follower. :)
Syahida _Masri said…
adil a.k.a adila ismail


fuhhhh , aku rasa kau dah boleh buat satu post kat blog kau. HAHA. btw, thanks . i'm appreaciate . komen kauu membina dan sekali lagi minda aku terbuka. hee.


kau menulis memang cani eh ? satu satu dan precise . macam biji tasbih. senang hati akal aku cerna :)
umira said…
Saya suka post nie! penuh makna :DD
Syahida _Masri said…
umira ,


alhamdulillah . kita samasama hayati :)
Anonymous said…
syahida a.k.a syahida masri hehe

tulisan aku punya kekurangan, tak layak disamakan dengan butiran tasbih.

bantu aku dengan tarbiyyah boleh? =)
Syahida _Masri said…
adila,


kita samasama kawan , pasti aku pimpin kau ke jalan syurga. itu pun kalau aku mampu...

ayat tak nak kalaaah. HAHAHA
Anonymous said…
eceh2. haha. lol. =p
Anonymous said…
tp sy tk suke post ni. jgn mngelak sllu nt sy yg trluke

that guy
emm idea melimpah2... tu yg pnjang entry.. :)
Syahida _Masri said…
anonymous ,

sape ni ??
Syahida _Masri said…
syukri ,

tak melimpah sangatlaaa. selebihnya dari tuhan :)

Popular posts from this blog

Cara dan Tips Untuk Sembuh dari Depression dan Anxiety

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah kali ini baru aku ada kesempatan untuk menulis. Memang sejak dua menjak ini aku selalu fikir macam mana aku nak share ngan korang tips untuk sembuh dari depress and anxiety. Setiap malam aku recall dan flashback balik ke tahun turning point aku dimana peralihan dari masa aku sakit sampai aku sembuh. Apa yang aku buat waktu itu? Apa yang aku amalkan? Okay so aku straight to the point je k. Aku akan share semua amalan yang aku buat so that korang yang sakit pun boleh sama-sama amalkan dan terus sihat . InsyaAllah dengan izin Allah.


Okay first all. Ada empat dimensi penyembuhan. 

1. Biologikal
Perjumpaan dengan pakar psikatri, ubat-ubatan dan sebagainya.

2. Psikologikal
Teknik untuk mengawal dan berhadapan dengan perasaan,pemikiran dan tindakan pesakit.

3. Sosial.
Sokongan dari keluarga dan kawan-kawan

4. Spiritual.
Dari segi agama,hubungan dengan Tuhan.


 Okay kenapa diceritakan tentang dimensi penyembuhan? Kerana setiap dimensi ini perlu. Setiap orang perlu am…

Baju kurung dan kasut sukan .

Termenung jap. Tengah fikir nak post apa. Otak blurrr sebab banyak sangat benda benda kecik yang macam bebola ikan kat tengah berlegar-legar dalam fikiran aku. *apakah ?? I mean assignment, quizess, presentation semua tu dah berkurang. So, macam tulaa. Okay, abaikan . aku merepek je. ( hakikatnya = Assignment takkan berkurang )




Saje letak gambar ni. Rinduu mak ! :')





Pendahuluan aku sangat laaa sadis. Apesal nih ? Apesal aku macam kelu lidah nak berkata-kata. Aku kan Kamus Pustaka Dewan dan Bahasa. Mana hilang vocab melayu aku? Huarggghh!! Ni semua assigment political sciences punya pasal! 5 hari aku hadaapp komputer pastu tibai segala benda pasal politik dalam English . Dalam english plak tu! Kau tau english aku sangatlah menonggeng. Apa kau rasa bila kau ada banyak benda nak cakap , tapi tak terluah sebab kau tak tau istilah khas untuk perkataan itu dalam english.Aku rasa macam ni ..... Bleeerghhhhhh ! Penat ! Sekejap sekejap gi google translate. Pastuh plak si Pak Google…

Cinta

Hari-hari stalk. Hari-hari doa. Hari-hari sebut namanya dalm hati. Bila hujan , terus baca doa supaya suatu hari nanti aku disatukan dengannya. Tapi sayang dia dah bertunang. Aku tak tau lah sama ada betul atau tak dia dah bertunang. Tapi kawan aku merangkap jadi orang tengah untuk bercakap dengannya kata dia dah tunang.  Aku fikir aku lah tunangnya, tapi sangkaan aku meleset. Dan aku kecewa. Perasaan saat tau dia bertunang, rasa macam kena langgar dengan kereta api .


Dia dah prepare untuk kahwin dengan tunangnya dah pun. Tapi apa maksud status di facebook  yang aku pernah baca dulu. Yang kitorang saling balas membalas status facebook itu. It's like we communicate to each other without talking at all. Semacam saling memahami. Dan hanya kami je yang faham, dalam dunia kami sahaja. Adakah itu khayalan atau kebetulan?


Bila aku post video aku main piano lagu Ed Shereen, dia post berkenaan muzik selepas beberapa hari. Bila aku post video berkenaan adik aku yang belajar di UK, yang di p…