Skip to main content

Day Two - Nine things about yourself

Hari ini harii keduaa plak aku buat challenge post ni. Actually tak adalah challenge mana pun. Kalau nak siapkan sepuluh semua dalam satu hari pong boleyy . Tapi follow the rule lah orang kata. hehee


haruslah bergambar dengan bestt friend !



Sembilan perkara tentang akuu ? Sikit sangatt , nak bagi 18 pun boley , 33 ke takpun 100 perkara, sebab banyak sangat pasal diri aku . *syahida , baik kau diam dan jawab je challenge ni.


1) Aku ni pelik , rock tapi puitis . Yang penting aku nampak ayu kat luaran. Sebab tu orang yang belum kenal aku rasa agak pelik dengan aku sebab luaran nampak lembut tapi dalaman macam tomboy. Huhuu. Takpe , aku selesa jadi diri aku dan I dare to be different !





2) Aku suka dengar NASYID , alunan mengaji Syeikh Misyari & Syeikh A'dil Rayyan , lagu Maher Zain , Sami Yusof & Yusof Islam , lagulagu Westlife & BackStreet Boys , Faizal tahir & Ella dan instrument ala ala alam flora dan fauna . Aku mendengar lagu lebih kerap dari aku menonton televisyen. Heheee.



3) Aku suka busana muslimah macam jubah , jubah seluar , tudung berfesyen yang labuh , stokin dan armsock . Sukalaah semua tu ! Penuh satu almari aku dengan bajubaju islamik. Pastu baru aku perasan baju aku banyak kale purple dan pink. Auuwww kan aku dah cakap aku ayu. ><




4) Aku suka buah epal , anggur dan jambu air . Tau sebab apa ? Sebab aku malas nak kupas kulit buah . HAHA.




5) Aku ini suka perhatikan manusia. Aku rasa manusia tu unik dan menarik . Masingmasing ada tarikan tersendiri. Aku kaji tarikh lahir , warna kesukaan , dan fizikal badan dia. Sebab tu aku nak tukar course Human Science . Aku minat PSIKOLOGI ! <3



6) Aku tak suka lelaki berlagak macho dan perasan hensem , perempuan terlalu lemah lembut dan GEDIK serta seseorang yang pandang aku dengan 'judging eyes' . Dan aku tak suka orang yang memperlekehkan orang lain. Ape kau ingat kau baguss ? Allah lagi bagus.



7) Bila aku senyap maknanya aku tengah berfikir . Aku always berfikir dalamdalam. Kadangkadang sampai tak terjangkau dek akal. Aku suka bila aku tengah senyap dan muhasabah diri. Jauh pada orang lain. Alone.


8) Aku ceria dan outspoken. Nampak macam yakin selaluu tapi dalam hati aku takut dan resah. huhuu. Aku cuba handle semua tuh. Dan aku ada rasa empati yang tinggi dan boleh memahami seseorang dengan cepat. Aku juga positif dan optimistik ! :)





8) Aku nak pergi Korea satu hari nanti ! Lepas aku ke Makkah dan Paris. *alert kepada bakal suami . Tiga tempat ye. HAHA.


9) Aku sayang Allah , Rasululullah , mak mak mak , ayah , sahabat , kawankawan dan ..........





10) Aku ada satu kelemahan yang semua orang mesti tak sanggup nak tauu. Sape yang sanggup tu , memang aku tochinglaa sebab sanggup jaga aku bila 'kelemahan' tu wujud. Sebenarnya orang yang boleh dan sanggup terima kelemahan kita adalah orang yang boleh sehidup semati bersama kita selamanyaaaaa.


*asal ayat aku macam sweet part last sekali tu ? aku dah cakap aku ni puitis.

Comments

b2 pun penuh wane purple dan pink. b2 sebenarnya minat pink tapi tgk atas brg, kadang xleh pink sgt, xsuka. rasa xrancang pun baju kurung nak penuh dgn warna purple terutamanya, tapi jadi sendiri, aha~ ^_^
tapi gabungan pink dan putih comel sgt ^_~

wah~! b2 pun suka psikologi~!!! ^_^ aha~ psikologi ni mcm kita tgk org, ha'ah kaji tarikh lahir, warna mcm tu, akan dpt satu titik kesimpulan ttg personaliti suka sgt! >__<

Syahida belajar dkt mana sbnrnya skrg?
syahida _masri said…
Ehh , samalah kita pong tak rancang gak baju kale pink dan purple tu. dah memang tetibe jadi banyak. maybe sesuai dan kena dgn diri kott. maklumlaa orang ayu. ahaaks ! XD

PSIKOLOGI memang BEST !! Kita belajar kat uia,pj course engineering tapi sem depan akan tukar ke Nilai. Boleyy jumpa bitu. yeaay !
haaa?? Syahida, betul ke??? ^_^ betul x??

Syahida baru tukar course engine nak ambik HS ke
syahida _masri said…
Kita tak ngam dengan subjek fizik so memang tekad nak tukarr. ni tengah tunggu result short sem. huuu, harapnya dapat. Doakan eh Bitu. hehee. :))
Cik Cempaka said…
nak gie korea jugak..hihi
syahida _masri said…
tunggu ada duit duluuu. hukhuk

Popular posts from this blog

Cara dan Tips Untuk Sembuh dari Depression dan Anxiety

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah kali ini baru aku ada kesempatan untuk menulis. Memang sejak dua menjak ini aku selalu fikir macam mana aku nak share ngan korang tips untuk sembuh dari depress and anxiety. Setiap malam aku recall dan flashback balik ke tahun turning point aku dimana peralihan dari masa aku sakit sampai aku sembuh. Apa yang aku buat waktu itu? Apa yang aku amalkan? Okay so aku straight to the point je k. Aku akan share semua amalan yang aku buat so that korang yang sakit pun boleh sama-sama amalkan dan terus sihat . InsyaAllah dengan izin Allah.


Okay first all. Ada empat dimensi penyembuhan. 

1. Biologikal
Perjumpaan dengan pakar psikatri, ubat-ubatan dan sebagainya.

2. Psikologikal
Teknik untuk mengawal dan berhadapan dengan perasaan,pemikiran dan tindakan pesakit.

3. Sosial.
Sokongan dari keluarga dan kawan-kawan

4. Spiritual.
Dari segi agama,hubungan dengan Tuhan.


 Okay kenapa diceritakan tentang dimensi penyembuhan? Kerana setiap dimensi ini perlu. Setiap orang perlu am…

Baju kurung dan kasut sukan .

Termenung jap. Tengah fikir nak post apa. Otak blurrr sebab banyak sangat benda benda kecik yang macam bebola ikan kat tengah berlegar-legar dalam fikiran aku. *apakah ?? I mean assignment, quizess, presentation semua tu dah berkurang. So, macam tulaa. Okay, abaikan . aku merepek je. ( hakikatnya = Assignment takkan berkurang )




Saje letak gambar ni. Rinduu mak ! :')





Pendahuluan aku sangat laaa sadis. Apesal nih ? Apesal aku macam kelu lidah nak berkata-kata. Aku kan Kamus Pustaka Dewan dan Bahasa. Mana hilang vocab melayu aku? Huarggghh!! Ni semua assigment political sciences punya pasal! 5 hari aku hadaapp komputer pastu tibai segala benda pasal politik dalam English . Dalam english plak tu! Kau tau english aku sangatlah menonggeng. Apa kau rasa bila kau ada banyak benda nak cakap , tapi tak terluah sebab kau tak tau istilah khas untuk perkataan itu dalam english.Aku rasa macam ni ..... Bleeerghhhhhh ! Penat ! Sekejap sekejap gi google translate. Pastuh plak si Pak Google…

Cinta

Hari-hari stalk. Hari-hari doa. Hari-hari sebut namanya dalm hati. Bila hujan , terus baca doa supaya suatu hari nanti aku disatukan dengannya. Tapi sayang dia dah bertunang. Aku tak tau lah sama ada betul atau tak dia dah bertunang. Tapi kawan aku merangkap jadi orang tengah untuk bercakap dengannya kata dia dah tunang.  Aku fikir aku lah tunangnya, tapi sangkaan aku meleset. Dan aku kecewa. Perasaan saat tau dia bertunang, rasa macam kena langgar dengan kereta api .


Dia dah prepare untuk kahwin dengan tunangnya dah pun. Tapi apa maksud status di facebook  yang aku pernah baca dulu. Yang kitorang saling balas membalas status facebook itu. It's like we communicate to each other without talking at all. Semacam saling memahami. Dan hanya kami je yang faham, dalam dunia kami sahaja. Adakah itu khayalan atau kebetulan?


Bila aku post video aku main piano lagu Ed Shereen, dia post berkenaan muzik selepas beberapa hari. Bila aku post video berkenaan adik aku yang belajar di UK, yang di p…