May 20, 2011

Kitorang jumpa Tiz Zaqyah dengan Remy Ishak. Sila jeles sekarang .

Korang kena tipu. Kitorang cuma tengok lakonan diorang je. Okayy, boleh tekan butang pangkah kat atas belah kanan sekali. Babai !!



Cantek kot poster dia . Eh, ini orang panggil poster ke hapee ?



Yang ni pun cantek. Saje nak letak gambar ni. Bagi ada aura Nur Kasih sikit. hehehee.


Eh , tengok semangat sangat upload gambar sampai lupa bagi salam. Assalamualaikum !

Sebelum itu nak bagitauu , aku menulis post kali ini sambil dengar laguu jiwang kat blog mamat ni . SINI . Macam syok je. Baru semangat sikit nak menulis. hehee.





Semalam aku pergi Midveli dengan harapan dapat jumpa dia. Eh , bukan ! Dengan harapan dapat jumpa kawankawan BRP . Kitorang tengok Nur Kasih The Movie . Bestt yaww! BEST bukan yang sekadar sebut di mulut je tapi BEST yang memang betulbetul best dari segi emosi , katakata dan penghayatan. Sila sebut perkataan BEST dengan penuh emosi sekarang. * apa jadahnya ? hahaa. abaikan ..



Dari kiri Ani , aku , Nanie , Kina dan Aisyah :)

Time ini lepas habiss tonton wayang . Ada gak yang batakbatak macam tangkap gambar kat poster 'Nur Kasih' ni . Termasuklaa kitorang . Hehee.


Barisan pelakon Nur Kasih The Movie - Tiz Zaqyah , Remy Ishak , Fizz Fairuz , Mia Sara Nasuha , yang lain tak kenal


Aku ingat nak ulas cerita ini tapii , payahlaah nak bagi sinopsis sebab kisah dia agak complicated lagipun lajuu gila jalan cerita dia . Lebihlebih lagi bila dah sampai part hujunghujung . Aku banyak kali macam 'Eh, apesal jadi cani? ' dan ' Apakah? Aku tak faham.' dan ' Tangan perempuan tua sape tu ? Mata sape ? ' dan ' WHAT THE??' Tapi last sekali aku macam 'Ouuuhhhh , ruparupanya macam tu kisah dia' sambil tersenyum faham. Nampak tak betapa bijaknya Khabir Bhatia nak berdialog dengan aku? HAHA.


Penyangnya Nur macam akuu. *okayy , korang boleh muntah sekarang.






Dan hero dia hensem laa seposen. Seposen je tak lebih .



Dan korang takkan rasa rugi RM 9.00 untuk tiket wayang tu sebab memang berbaloilaah. Dan aku rasa macam patut up lagi harga tiket. hahaa. Lebih kurang macam HMM je sinematografi dia. Cantik sangat masa penggambaraan kat Jordan. Kat Sekinchan , Kedah pun cantek. Menghijau je padi tu.


Secara jujurnya memang aku banyak kali rasa macam nak nangis je sebab tabah betul Nur Amina tu tempuh hidup dia di samping suaminya Adam. Btw, nama penuh Adam adalah Adam Hassan.


Nur Amina bukan sekadar penyayang , tapi romantik juga . hee.




Banyak babak yang sedih, sadis , berdebar, bahagia dan kelakar. Part kelakar tu bila ada Mia Sara . Budak kecik yang comeyy omeyy sangat. Aku mula suka kat budak kecil ni dari lakonan dia dalam Drama ADAMAYA. (nampak tak pengarah macam kekangan idea nak bagi nama hero. Kenapa mesti nama Adam ? )


Comeyy kan ?



Bestnya kalau aku ada adik perempuan ! I love kids tauu ! Sangatsangat . :)


So, korang haruslah tengok dan rasa sendiri macam mana cerita dia. Sebab bagi aku inilah cerita Islamik Malaysia pertama yang memang best dan banyak sangat mesej yang dia nak sampaikan. Contohnya part ni :

Ustaz yang Remy Ishak ajak untuk mendidik budakbudak jalanan tu sangat close-minded. Semua dia nak cop haram tanpa bagi peluang langsung kat mereka. That's whylaah ada sesetengah orang susah nak approach islam syumul sebab adanya golongan ustaz cani. Haissh , sepatutnya kita kena terima diorang seadanya then barulah tanamkan santapan rohani tu sikit demi sikit. Ni tidak , terus mengutuk budakbudak ini. Kita hanyalah penyeru bukan pernghukum. Itu pendapat aku yang hina ni laa. Aku pun kadangkadang cepat menghukum orang. Ish3.

Dan ada lagi satu part Nur Amina dengan Jehan Miskin. Bila Nur cakap 'Rezeki saya di tangan tuhan , bukan di tangan encik ' Terdiam terus si Jehan yang konon 'open-minded' gilaa lah tu. Ada ke dia nak suruh si Nur yang bertudung ni reka satu bangunan untuk port clubbing ? What the ? Manusia manusia , tak faham akuu. So, maknanya kat sini dalam bekerja kita kena kuat dan bijak memilih nafkah. Jangan dicampur adukkan halal dan haram, bimbang rezeki tu menjadi syubhah atau was-was. Betul tak ?


Lepas habis je tengok Nur Kasih , kitorang bergegas untuk solat zuhur, then singgah pasaraya Jusco jap . Sempat pulak snap picture ala-ala kat oversea. Walhal tu kat bahagian buah-buahan dalam pasar tu je. HAHAHA



Lepak jap. Seronok gilaa kalau hangout dengan depa nih.

Okayy , itu saje post aku kali ini. Penat sudaaaah.

Ouhh ye tadi aku jalanjalan kat blog INI , pastu ternampak laa satu post dia. Kalau aku rasa bosanbosan maybe aku buat laa kot. Ini haa bendanyaa .


Day One - Ten things you want to say to different people
Day Two - Nine things about yourself
Day Three - Eight ways to win your heart
Day Four - Seven things that cross your mind a lot
Day Five - Six things you wish you'd never done
Day Six - Five people who mean a lot (in no order whatsoever)
Day Seven - Four turn offs
Day Eight - Three turn ons
Day Nine - Two smileys that describe your life right now
Day Ten - One confession


Sepuluh harii kena update. tayah nak rajeng sangatlaah , Syahida. Bukubuku kau tu bila nak habis baca ? Haa ? *okayy , aku senyap. Lepas ini tengoklah cane nak update ke tak.

That's all. Salam.

23 comments:

iqin othman said...

HOYEAH! ada orang teman lagi. :D

syahida _masri said...

hehee , teman tapi tapi mesra !

farhan ruselan said...

ok..best.^_^

syahida _masri said...

farhan ruselan,

best kan ? tengok tauu tauu ! hee.

melle amir said...

lah, ingatkan jumpa betul betul

syahida _masri said...

yes , kena tipuu. hahaa

Zahra Ameerah said...

sya, ape ending dy?
muahaha. sila bgtau akk ye

syahida _masri said...

ending dia ? lastlast dia tak kawin lain sebab adam mati sakit tua. so, aidil jaga dia. ops, kan dah kantoii . adess!

Anonymous said...

SERIUS BEST cerita Nur Kasih.Tengok kat maner,awak? -syamer-

cik siput said...

bes2,.hehehe,.:)

syahida _masri said...

syamer,

tengok kat Mid je.

syahida _masri said...

cik siput akak nanie,

hehee, best en. *blinkblink!

zahirahharyati said...

alhhh!!!!!! kenapa cerita. tak surprise dah..huhu :P

syahida _masri said...

zahirahharyati,

adesss, dah orang tanya kite jawab laa. sob3

saraa said...

alolo nak tengok jugak nur kasih..tak sempat :'(

syahida _masri said...

sempatlah .. sempat. pi tengok sekarang !

Adam said...

tgk entry punye panjang pun tau dah betapa best! haha

syahida _masri said...

HAHA. nice guess. :)

-iNtaN- said...

salam kembali syahida~

aha~
rasa dah hampir 2 tahun xtengok cerita melayu. sadis yul, kan?
(=.=!)

best ek cerita ni?

-iNtaN- said...

*tul

typo~
haha. ^_^"

syahida _masri said...

Intan ,

mestii laa BEST ! dah siap cerita kat blog lagii. hehee. takpe nanti boleh tengok download . kan? :)

Zahra Ameerah said...

haha. time kasih btau ending. hehe.

syahida _masri said...

samasama, kak ! hee