Skip to main content

Terpana

    


     Ya Allah , aku tak tau nak luahkan masalah aku dekat sape lagi .. aku dah jauh dr family , aku jauh dr bestfriend aku , aku jauh dr segala suasana yg aku dah biasa dulu .. jauh dr segala2nya namun aku masih ade Allah... Allah tak pernah cuba untuk menjauhi aku.. malah kalau aku yang tersimpang dan pergi jauh dariNya , Dia sentiasa dekat untuk mmbantu aku..

     Mungkin di sini orang nampak fizikal aku sentiasa gembira , sentiasa happy , selalu senyum tapi dlm hati aku sape yang tau? aku masih terkejut dengan peristiwa tadi.. Pohon yang aku sangkakan boleh menumpang berteduh rupa2nya tidak bertahan lama , bakal retak dan rapuh bila2 masa.. dan aku perlu mencari pohon lain.. pohon yang redup , kukuh dan kuat di uia tempat aku belajar kini.


     Ya Allah kurniakan lah aku seorang sahabat yang mampu membantu aku di dunia akhirat.. Aku tak nak tergelincir lagi buat kali kedua.  Aku tahu Allah mahu menguji ku lagi..Ujian kali ini sangat menekan bahuku , sgt membebankan jika dilihat dr sudut dakwah , sgt mmerlukan kekuatan dalaman dah jiwa yang tabah utk menghadapinya... mampukah aku? masih ade carakah aku utk meloloskan dri dr dugaan ni? atau aku hanya berdiam diri melihat kemungkaran berlaku di hadapan mata setiap hari? setiap saat? setiap detik?


     Benar kata orang , maksiat berlaku di mana2 , bila2 masa dan pelbagai cara.  Bergantung pada seseorang individu tu bagaimana untuk mengawalnya.  Ya Allah , terkesima aku .. tak boleh aku lupakan peristiwa tadi..terkejut bagai nak terbeliak biji mata aku.. Astaghfirullah.. Hanya Tuhan saja mampu melabel hambaNya itu.. dan aku hanya mampu menyeru bukan menghukum.


     Moga2 Allah buka pintu hati hambaNya itu.. sungguh aku tidak mengerti bagaimana jika aku berada di tempatnya..mungkin aku akan jadi selemahnya juga? atau lebih lemah dr itu? Tuhan ketuklah pintu hatinya supaya dia tersedar dari lena , bangkitkan dia dr kelalaian .. bukalah pintu hatinya seluas2 yang munkin .. biar dia mengetahui betapa berdosanya perbuatan itu..


     Satu yang ku pinta dri Mu tuhan , Kurniakan lah jiwa da'ie dlm driku sebagaimana kau kurniakan kepada hamba2Mu yang bertaqwa... Ameen ...

Comments

ABA™ said…
Jangan takut & jangan bersedih..Allah bersama kita~ ^_^
Anonymous said…
tbe2 rase tkut nnt nk msuk u.ye r..bknnyer tahu nnt kite jupe org yg mcm mane.
QiSyA bAtRiSyA said…
>> salam syg buat sahabatku Syahida...

>> ana tau apa yg enti rse kn skrg...ana pn dlm situasi yg kurang lebih seperti enti..namun ALHAMDULILLAH..at least ana m'punyai kwn2 yg masih berpgg utuh pd Agama...

>> Ana hanya boleh m'doakan semoga ALLAH m'kuatkan iman enti dan terus m'teguh kn prinsip diri dan agama enti...Tabahkan la hati..tenang kn la jiwa...

>> jd lah org yg dpt memPENGARUHI org laen dan bukannye org yg MUDAH di PENGARUHI....

~ (^_^) ~
arifah said…
wwaaaarrrggggh!!!
ni baru cerita UIA,blm lg ku yg akn menjejakkan kaki ke UNISEL.takut tahap x dpt bayangkan apa akn jd nnt....
pumpang100X* arifah wakeup2!!!!
ABA

Thanks 4 ur comment..yup, Allah sentiasa bersama hamba2Nya yg beriman
Fitriyyah

jangan takut dik... apa yg akak citer tu cuma permulaan cabaran yg Allah bg.. kita kena kuat melawan arus.. moga2 fit makin bersedia utk mnghadapi macam2 dugaan di masa depn nt..smile..^_^
Qisya Bartrisya



''jd lah org yg dpt memPENGARUHI org laen dan bukannye org yg MUDAH di PENGARUHI....''

suka sgt ayat ni..thanks coz buat pemberi semangat.n syukran kerana memahami situasi yg aku lalui..
ko skrg further study mana?
lama nya x contact kau.. gudluck yer , kat tmpat blajar..
Arifah


tenang2 , ni baru 1/10 cabaran yg perlu kita lalui, byk lagi cabaran kat luar di masa depan nt..aku yakin ko boleh bawak dri...yang penting keyakinan pdNya jgn goyah..insyaALlah..gudluck!

Popular posts from this blog

Cara dan Tips Untuk Sembuh dari Depression dan Anxiety

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah kali ini baru aku ada kesempatan untuk menulis. Memang sejak dua menjak ini aku selalu fikir macam mana aku nak share ngan korang tips untuk sembuh dari depress and anxiety. Setiap malam aku recall dan flashback balik ke tahun turning point aku dimana peralihan dari masa aku sakit sampai aku sembuh. Apa yang aku buat waktu itu? Apa yang aku amalkan? Okay so aku straight to the point je k. Aku akan share semua amalan yang aku buat so that korang yang sakit pun boleh sama-sama amalkan dan terus sihat . InsyaAllah dengan izin Allah.


Okay first all. Ada empat dimensi penyembuhan. 

1. Biologikal
Perjumpaan dengan pakar psikatri, ubat-ubatan dan sebagainya.

2. Psikologikal
Teknik untuk mengawal dan berhadapan dengan perasaan,pemikiran dan tindakan pesakit.

3. Sosial.
Sokongan dari keluarga dan kawan-kawan

4. Spiritual.
Dari segi agama,hubungan dengan Tuhan.


 Okay kenapa diceritakan tentang dimensi penyembuhan? Kerana setiap dimensi ini perlu. Setiap orang perlu am…

Baju kurung dan kasut sukan .

Termenung jap. Tengah fikir nak post apa. Otak blurrr sebab banyak sangat benda benda kecik yang macam bebola ikan kat tengah berlegar-legar dalam fikiran aku. *apakah ?? I mean assignment, quizess, presentation semua tu dah berkurang. So, macam tulaa. Okay, abaikan . aku merepek je. ( hakikatnya = Assignment takkan berkurang )




Saje letak gambar ni. Rinduu mak ! :')





Pendahuluan aku sangat laaa sadis. Apesal nih ? Apesal aku macam kelu lidah nak berkata-kata. Aku kan Kamus Pustaka Dewan dan Bahasa. Mana hilang vocab melayu aku? Huarggghh!! Ni semua assigment political sciences punya pasal! 5 hari aku hadaapp komputer pastu tibai segala benda pasal politik dalam English . Dalam english plak tu! Kau tau english aku sangatlah menonggeng. Apa kau rasa bila kau ada banyak benda nak cakap , tapi tak terluah sebab kau tak tau istilah khas untuk perkataan itu dalam english.Aku rasa macam ni ..... Bleeerghhhhhh ! Penat ! Sekejap sekejap gi google translate. Pastuh plak si Pak Google…

Cinta

Hari-hari stalk. Hari-hari doa. Hari-hari sebut namanya dalm hati. Bila hujan , terus baca doa supaya suatu hari nanti aku disatukan dengannya. Tapi sayang dia dah bertunang. Aku tak tau lah sama ada betul atau tak dia dah bertunang. Tapi kawan aku merangkap jadi orang tengah untuk bercakap dengannya kata dia dah tunang.  Aku fikir aku lah tunangnya, tapi sangkaan aku meleset. Dan aku kecewa. Perasaan saat tau dia bertunang, rasa macam kena langgar dengan kereta api .


Dia dah prepare untuk kahwin dengan tunangnya dah pun. Tapi apa maksud status di facebook  yang aku pernah baca dulu. Yang kitorang saling balas membalas status facebook itu. It's like we communicate to each other without talking at all. Semacam saling memahami. Dan hanya kami je yang faham, dalam dunia kami sahaja. Adakah itu khayalan atau kebetulan?


Bila aku post video aku main piano lagu Ed Shereen, dia post berkenaan muzik selepas beberapa hari. Bila aku post video berkenaan adik aku yang belajar di UK, yang di p…