Skip to main content

Surah An-Nur dan Rama - Rama

 
 
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha penyayang....


     Korang suka makan ape ? hobi ape ?  ape ais krim kegemaran ? ape  warna kesukaan ?  aku pasti ni lah soklan2 biase n lali di dgr telinga..lagi2 klu korang mula brkenalan ngan sesorang, atau nk mengenali orang lain..mmg ni lah soklan2 command yang orang akan tanya korg, rite ?? tapi, ade tak orang tanya ape SURAH KEGEMARAN ?? pelik jer kalau ade org tanya kan ? hhuhu, tp, bg aku tu tak peling langsung untuk yng sentiasa mnjadikan Al-Quran sbgai teman pendamping hidup.. sebanyak 114 surah dlm kitab suci tu tak kan korang tak meneliti surah2 yang menjadi pilihan..ntah2, surah 4 Qul yang korg jawab kan ? dgn alasan surah2 tu pendek ! ..haha..';p


     Dua minggu lepas, aku ade membaca terjemahan surah An-Nur..start dari memahami segala pengisian surah tersebut, aku mula menyukai kata2 n firman Allah tntg surah itu.. surah An-Nur... An-Nur bermaksud Cahaya itu.. dan kebetulan nama aku ade Nur.. hehe, suka plak aku..^_^... So, aku kena jaga nama aku elok2 sbb itu name surah dlm Al-Quran...aku kaji n teliti ayat demi ayat.... sesungguhnya undang2 Al-Quran adalah yang paling lembut dan yang paling tegas.. itu lah yang aku rasakan melalui penghayatan aku trhadap surah ni...


     Ini serba sedikit pemahaman aku tntg beberapa ayat dlm surah An-Nur ni... aku ambik beberapa potong ayat n terjemahkan... surah ni ade 64 ayat semuanya dan merupakan surah ke 24 ... sila bace n amek input sekaligus lekat dlm kepala otak korang, k ..lebih2 lagi kpd mereka yang muslimin ...


ayat 1 - surah ini merupakan peringatan yang sangat jelas dr Allah
ayat 2 - Allah menyebut penzina wanita trlebih dahulu barulah diikuti penzina lelaki..sebab ape ?? sebab di                    akhir zaman ni mmg wanita merupakan pembawa fitnah terbesar di dunia.. so, berhati2 lah kaum                     lelaki dgn wanita jenis ni..     
ayat 3 - penzina  TIDAK boleh berkahwin dgn orang yang beriman !
ayat 11 -  jangan berbohong  dan menyampaikan kebohongan  ..  actually, peringatan ni sempena kpd kisah  
                Aisyah isteri rasulullah dan Safwan bin Mua'ttal di mana mereka di fitnah..sila rujuk trjemahan utk 
                tahu lebih lanjut.
ayat 19 - Allah mmberitahu tntg azab yang pedih bg mereka yang berbohong.
ayat 23 - barangsiapa yang menuduh perempuan baik2 , maka azab nya sgt lah besar.
ayat 26 -  Perempuan yang baik utk lelaki yang baik   ...  ( suka ayat ni )  ayat ini 
                juga ditujukan kepada kisah Aisyah bersama Rasulullah dan juga Safwan bersama isterinya.
ayat 30 - Lelaki perlu mnjaga pandangan dan memelihara kemaluan... sebab selkarang ni byk maksiat 
               minah2 yang pakai baju mcm tak cukup kain..singkat sana, terbelah sini, trjungket situ. sakit mata 
               tengok, tau dak ??  tutplah sikit..kita kan orang islam..
ayat 31 -  ayat ni ditujukan khas utk wanita.. sila alert dan bace elok - elok !
                jaga pandangan  , jaga kemaluan ( maksudnya jga sikap n tebarkan sifat malu, sbb kita pmpn )  ,  
                jangan menanmpakkan perhiasan kecuali utk suami sndri  ,  tutup tudung hingga menutupi dada , 
                JANGAN TUNJUK AURAT ,  jangan hentakkan kaki sbb nak tarik perhatian...  begitu banyak 
                sekali 'jangan ' .. namun , 'jangan' itu lah yang membantu kita di akhirat kelak..fikirkan...
                kepada wanita, bersyukurlah kerana peringatan utk wanita lebih banyak dr peringatan utk lelaki 
                kerana Allah sayangkan wanita lebih... oleh itu, sayangilah diri anda juga... ikutlah syariat islam yang
                telah digariskan dlm Al-Quran.. tak susah pun..senang je !
ayat 33 - jangan memaksa hamba perempuan melacur semata2 nak untungkan diri sendiri..ni peringatan utk 
               golongan mak n bapak ayam.. 
ayat 35 - Allah Pemberi Cahaya (maybe inilah maksud utama bg keseluruhan surah An-Nur )
ayat 36 - berzikir dan bertasbih lah selalu
ayat 42 - langit dan bumi milik Allah .  selalu2 lah perhatikan langit di atas kemudian muhasabah diri.. sape
              kah aku nak dibandingkan dgn Allah ??
ayat 51 - Kami dengar dan kami taat .. itu merupakan org2 yang beruntung..
ayat 56 - Solat , Zakat , Taat sunnah dan ajaran rasulullah
ayat 61 - Beri salam sebelum masuk ke rumah orang .. peringatan ni nmpk remeh tapi byk fadhilat n penting..
ayat 62 - Orang2 yang meminta izin rasul , adalah orang2 yang benar2 beriman kpd Allah.
ayat 64 -  Langit dan Bumi itu MILIK ALLAH....


     Alhamdulillah...selesai sudah aku mencurahkan balik segala ape yang aku paham tntg surah ni ke dalam blog aku.. moga2 kita same2 mengambil iktibar dr segala peringatan yang telah Allah terangkan dlm surah ni.. jangan sesekali ambil ringan tntg ini.. kita adalah hamba dan khalifah Allah. sentiasalah cari jalan dan misi utk melaksanakan dri masing2 ke arah lebih baik.. top up iman selalu..jgn biarkan diri hanyut dan leka dgn kelalaian duniawi..dunia hanya sementara, nantikan balasan syurga di akhirat sana.. itu lebih manis ! 


     Sudah aku bagi tau surah kegemaran aku.. ape plak haiwan kegemaran aku ?? haha, peliknya soklan hari ni....xpe2, pelik itu unik .. so, aku jawab jugak..jawapannya , rama- rama ..setelah beralih minat dr burung dan rusa..aku memilih rama-rama yang indah dan bebas ! .. suka gile tgk badan dia yang berseni n penuh corak warna- warni.. sgt berseri n mengundang ketenangan kepada mata2 yang melihatnya...aku nak jadi macam tu lah..macam rama-rama.... terbang bebas tanpa halangan ! 

     

     Aku suka rama2, suka giler.. tapi, ape beza rama-rama dgn kupu-kupu ?. lain kan ? ape yang lainnya ? mungkin rama-rama lebih sukar didekati dan lebih mahal dri kupu-kupu.. macam tulah perumpaan untuk muslimah yang juala mahal dgn perempuan yang sekadar pegang nama islam tp tak menjaga sebetul2nya.... sukati aku jer wat perumpaan..biar ar, ni blog aku..lantak lah ape aku mau cakap... so, aku pilih rama-rama. aku nk jadi muslimah yang betul2 mengerti ape itu muslimah sejati..tak mau jadi perempuan sekdar tepi jalan. tak mau jadi perempuan yang tutp aurat punyalah rapi, tapi zina hati selalu terjadi, mata x jaga , otak kuning.. ish! x mau aku.. moga2 dijauhkan..ameen..

      ok, lah.. aku nk stop ! korang layan lah lagu rama-rama feveret aku ek.. kali ni ROCK punya !.. haha..






Seumpama rama-rama
Terbang bebas di udara
Tanpa ada halangan
Aman damai suka-suka
Riang ria tanpa ada rasa duka sengketa
Rama-rama

Ekspresi dirimu menawan hatiku
Ingin aku terbang bersamamu
Melihat kerenah
Melihat telatah….. manusia
Yang sering telagah

Ekspidisi ini
Bagai tiada henti
Kan menjadi antologi diri
Terhentilah mimpi
Terhapuslah sepi
Sanubari yang lebih berani


c/o
Terminal yang pasti
Satu fitrah hati
Kerna yang sejati tiada kekal lagi
terbanglah ke sini mencari abadi
Terbanglah ke mari mencari hakiki


Ulang
Seumpama rama-rama
Melewati panorama yang penuh
Warna warni
Taman bunga taman damai
Dengan aksi lincah berputik
Hidup yang harmoni
Rama-rama…


p/s ; chau bebeh ! aku nak masuk UIAM  course KEJURUTERAAN dan SAINS KOMPUTER .. tp aku  
        nak asasi FARMASI..nak tukar course boleh, but kena bayar 50 engget..21 may ni aku daftar..

Comments

harishah halim said…
bagus, tadabbur al Quran. apa beza rama2 dan kupu2. kalau rama2 dia lebih kecil n berwarna warni. kalau kupu2 biasanya besar dan krg cantik. itu yg isha perhatikanlah. hehe.

syeda. kenapa 21? bkn 23 eh? ingatkan sama semua u daftar. walau apa2 pun, GUDLUCK!
JuMaNaiLiaH said…
salam..bgs..

ni nak kongsi psl tukar kos kat uia..
mase mggu tawe[taaruf week] kat uia,akn distribute borang tuka kos secare free..tak pyh byr rm 50 pon.jnji bwk siap2 slip spm.

yg kene byr rm 50 tu ialah klu tuka kos slps kite mnjalani sesi pmbljrn dkr uia tu..means dah hbis sem 1,baru nk tuka kos..mase tu,kene byr rm50 nk dptkan borg..pastu ade test pulak...

bezenye,klu tukar mase tawe,tak pyh byr pape.die akan tgk kelayakan melalui spm result.

tu je..welcome to garden of knowledge n virtue=)
isha...sekadar tadabbur utk santapan rohani..ouh rama2 lagi kecik ek ? baru tau..hehe, so, isha suke rama2 ke kupu2 ? syeda check ari tu kt website UIAM, dia ckp 21 / 5 .. maybe course ni kena dftar awal kot.
JuMaNaiLiaH - ouh, free ek ? really ? x tau pun..thanks 4 da info..awk blajar kt UIAM ke ? nanti jumpa di sana..btw, thanks 4 da read..;)
harishah halim said…
isha tatau. sebenarnya x suka dua2 sgt. sbb dua2 bersifat bebas, dan rapuh. walau mmg sukar dikejar, tp mudah diperangkap.
Fizin said…
ko nak tuka course? wtpe? amek jela course tu. apedaa. cyan ak amek course tu sorg2. isk isk. -.-
alief_kaizer said…
salam... surah an-nur ni mmg penuh dgn
pesanan dan saranan khusus utk kaun hawa ni...x trkecuali si adam pun ..huhu

hadithul ifki , peristiwa fitnah yg trjadi ke atas aisyah... ALLAH menggugurkan fitnah itu dgn menurunkan ayat ini...tiada keraguan ke atas wanita solehah sperti AIshah... isteri baginda lagi...

syukran syeda~
isha,


syeda sgt tersentap mendengar kata2 isha..rapuh ?? erkk ! haha, maybe pndangan kita berbeza..its ok, syeda think positif
fizin


aku nak tukar course minat aku lebih mnjurus ke arah medic, so aku prefer farmasi lah..alarr, blajar buat ape nk berteman.. nt ade je kwn
alief_kaizer



yer betul , tiada keraguan ke atas wanita solehah sperti AIshah... wanita sesolehah nya x patut difitnah macam2...alhamdulillah, Allah Maha penyayang, dia menurunkan ayat ini utk memperbetulkan salah faham yg berlaku.. btw, thnaks 4 da read..;)
insan biasa said…
assalamualaikum..
bgos la blog kali nie.. ^_^
lepas nie..aku da jarang on blog taw.. harap faham..kalau x faham..buat2x faham..hee'
btw..aku pon teringin nak cari surah kegemaran aku..hee'
insan biasa


thanks 4 da compliment.. asal jarang bukak blog ? patut ar x update2... tp, seskali jengah2 kan lah ke blog ni ek.. haiwan kegemaran tak nak cari ? ;p
+akufobia+ said…
wow.peringatan yang diingatkan kembali.best.erkk.ramarama.yahh.suka panda.
thanks, sy sgt auka rama2..panda ? haha, comel nye.tapi, panda hampir pupus..btw, ade lg ke kt malaysia ? tringin nk tgk life

Popular posts from this blog

Mini Showcase Fitri Haris

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Hari ni nak sambung post yang lepas. Pasal Mini Showcase Fitri. Actually aku tau last minit pasal showcase ini, ada ajak sorang kawan aku ini minta temankan sekali, last minit juga. Then, untuk dijadikan cerita, aku pun bertolaklah dari rumah pukul 11. Bajet 2 jam perjalanan. Sebab event tu start pukul 1.30 kat UKM. Sampai je kat Stesen UKM aku solat dulu. Then naik teksi terus straight ke UKM. Aku tak keseorangan sebab kebetulan kawan aku yang sama-sama belajar kat kolej KPAKK pun join gak. Terus nampak dia kat depan pintu nak daftar tu. Salam salam dan tanya khabar gaya macam dah lama kenal padahal masa belajar dulu tak pernah pulak borak ngan dia,Then aku terus  duduk sebelah dia dan kawan dia. Kawan yang kata nak teman aku tu, tetibe cancel last minit. Gerak hati aku dah agak dah dia tak jadi teman. Berhuhuhu je lah aku.





Sampai-sampai je terus daftar dan bayar rm8. Fitri kata dia tak ambil sesen pun duit rm8 tu, tapi dia salurkan duit tu…

Baju kurung dan kasut sukan .

Termenung jap. Tengah fikir nak post apa. Otak blurrr sebab banyak sangat benda benda kecik yang macam bebola ikan kat tengah berlegar-legar dalam fikiran aku. *apakah ?? I mean assignment, quizess, presentation semua tu dah berkurang. So, macam tulaa. Okay, abaikan . aku merepek je. ( hakikatnya = Assignment takkan berkurang )




Saje letak gambar ni. Rinduu mak ! :')





Pendahuluan aku sangat laaa sadis. Apesal nih ? Apesal aku macam kelu lidah nak berkata-kata. Aku kan Kamus Pustaka Dewan dan Bahasa. Mana hilang vocab melayu aku? Huarggghh!! Ni semua assigment political sciences punya pasal! 5 hari aku hadaapp komputer pastu tibai segala benda pasal politik dalam English . Dalam english plak tu! Kau tau english aku sangatlah menonggeng. Apa kau rasa bila kau ada banyak benda nak cakap , tapi tak terluah sebab kau tak tau istilah khas untuk perkataan itu dalam english.Aku rasa macam ni ..... Bleeerghhhhhh ! Penat ! Sekejap sekejap gi google translate. Pastuh plak si Pak Google…

Heliza Tiru Style Aku. Tak boleh blaaa.

Ok, korang kena tipu. HAHA. Aku yang berangan-angan nak tiru style dia adalah. Hehee.




Wow, sungguh ! Dia memang canteeek. tapi part mekap tebal aku tak berkenan.



Aku suka heliza sangat-sangat! Sebab dia macam aku. Ke aku macam dia ? HAHA. Ntah laa, tapi yang pasti aku suka semua pakaian dia. Up-to-date dan bergaya tapi pada masa yang sama still menutup aurat. Artis Paling Sopan Berpakaian jatuh kepada Heliza Helmi. Tahniah !



Rajengnya study


Lagi satu en, dia ni bukannya sopan sangat sesopan pakaian dia, perangai dia pun gila-gila tau. Sengal semacam je. Aku selalu follow blog dia dan page kat fesbuk. Memang senget sikit kepala dia tapi dia suka publish status yang islamik, selalu ajak kita solat , saling mengingatkan antara satu sama lain. Sukalah dia. hehee.




Family dia. Happy je.



Stylenya baju dia. ;D




Comey. Hee.




Sengal uh dia. Time ni dia kat universiti. Dalam kuliah.




Kan aku dah cakap dia sengal. HAHA !




Aku suka ini. Sebab dia berjubah. :)




Ada video dia nyanyi lagu Chord G ni. Best ! Try…