May 29, 2010

Dunia Baru di UIA !

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...

     Alhamdulillah , akhirnya segala debaran di dada selama penantian ke alam universiti  terlepas sudah setelah kaki kanan ku menjejakkan kaki ke pintu gerbang masuk UIA... syukur sangat2 kerana Allah tidak mmbiarkan hambaNya yang satu ini terkapai2 tanpa arah tujuan..sebab itu lah Dia mengaturkan percaturan hidupku di  Universiti Islam Antarabangsa.. puas sudah bibirku melafazkan kata2 syukur..ameen....... tak tau dah nak terjemahkan makna syukur pada Allah camne.. kalau nk diikutkan sampai umur aku 50 tahun pun pasti tak abes2 aku ucapkan.. syukur yang teramat sangat!





(gambar2 ni dicurik dr blog Pemerhatian dan Inferens)

Pada pandangan aku , UIA agak gah n besar cuma ruangnya sedikit terhad n sempit sebab bilangan pelajarnya yang mencecah 4,000 orang.. memang ramai!  dan course asasi kejuruteraan dan sains komputer sahaja seramai 1124 orang , hampir 1/3 dr keseluruhan pelajar UIA.. giler arr.. aku tak tahu nak cakap ape dah... cuma 2 perkara yang terlintas dalam kepala otak aku...  Pertama, bestnya! sebab ramai kawan yang sama course.. so nanti buleh buat study group sama.. ^_^ .. Kedua , alamak!  persaingan  sengit... lemah aku camni. dibuatnya kat UIA ni ade list ranking, maunya aku no 1000 lebih kot..adehh..;(

Takpe2, lupakan yang tu dulu... yang penting skrg ,  aku kena tingkatkan stamina dlm study.. Study smart , dont study hard.. Kena bijak mengatur masa n pandai memilih kawan.. jangan terpengaruh dengan suasana yg negatif n rakan2 yang tak betul... alhamdulillah , roommate aku sekepala ngan aku.. even , diorg gila2 n kelakar tapi diorg tak lupa diri.. kaki study n layan nasyid cam aku gak.. baguslah.. tak lah aku risau sgt sebilik ngan diorg.. dua org dr trengganu n sorg dari pahang .. kalau dgr diorg cakap terengganu, nak pecah perut! lawak doh.. hari2 aku semput menahan gelak sbb loyar buruk diorang.. adehh lah .. mmg bilik kitorg paling bising pun kat row tingkat 1 mahallah zainab..mintak maaf yer sape2 yang terganggu tu..hee.;p

 Dekat sini , aku amek 8 subjek semuanya. Fizik 1 , Fizik 2 , Kim 1 , Kim 2 , Math 1 , Math 2, Math 3 , Komputer 2 dan Religion of Islam ... banyak gak tapi tak susah utk exam.. coz satu sem tu cuma jawab utk satu subjek jer..then sem yang seterusnya exam utk subjek baru plak.. subjek lame tak perlu jawab lagi.. senang sket kat U.. tak macam kat sekolah time SPM.. subjek dari f4 pun digabung skali..putus urat otak aku kalau kat U pun dia buat cam tu lagi...huhu.. Aku kena capai CGPA = 2.30 utk melayakkan diri dalam course kejuruteraan.. sebab daripada 1124 orang , hanya 600 lebih je yang akan terpilih utk dapat kejuruteraan..selebihnya kena belajar Sains Komputer.. aku x minat lah bab2 komputer ni.. Aku nak Kejuruteraan gak. Tak kira!!!


Semalam, penutup orientasi UIA. n dua hari lepas ade Culture Night ..memang gempak habislah ..  ade persembahan nasyid , deklamasi sajak , dikir barat , aksi silat  an macam2 lagi lah... tapi lelaki je yang involve.. perempuan dikecualikan.. so, kitorg jadi penonton je malam tu .. pastu mase kemuncak penutup TaWe ( Ta'aruf Week ) , kitorang kena buat 'ombak' ramai2.. brothers kena berdiri , sisters kena campak beg! .. haha.. rasa puas giler campak beg ke langit ... syiok ! ... actually , simple je benda yang kena buat tu tapi nampak semangat kitorang masa melaungkan Tawe Mabruk tu .. huhu.. kenangan sungguh ..^_^ 




ok , sudah tiba masa aku mengundurkan diri... doakan aku berjaya di sini yer.. setakat ni aku suke suasana islam di UIA n biah serta muamalat yang terjaga di sini..moga2 dapat diteruskan .. ameen.. 

p/s ; tak sabar aku nak jadi senior paling kerek kat UIA .. hahahahaha ( gelak jahat )

10 comments:

insan biasa said...

haha'gud luck la..(ayat biasa aku cakap)xp

~::sya_mujahidah::~ said...

thanks.. ^_^

nizzalsyafiq said...

smart doo bnggunan blakang uhh.ahaa
goodluck kat sane weh
all the best
p/s:member aku ramai sane.heheh

~::sya_mujahidah::~ said...

thanks..kau pun gudluck.
sape member kau ..sure2 lah laki an

alief_kaizer said...

salam... UIA semmgnya trbaik... belajar la elok2.. huhu...

~::sya_mujahidah::~ said...

wassalam.. yup setakat ni sgt suka pd biah islam yg ditonjolkan UIA..

Haziq Asyraf Hamidi said...

hmm.. curi eah..

~::sya_mujahidah::~ said...

ops, mintak izin curi ye..

assyuhada said...

heee...beznyer....
insyaallah...ko bole jd antare 600 org tuh...ngee...
btw, mak ai...susanyer...da ade physic1 ade 2 plak...chem pown same gak...haru...
all da bez dear!~

~::sya_mujahidah::~ said...

insyaAllah, syu..lame gile ko menyepi..huhu.. agak susah ar coz byk siri dlm satu subjek..hurm..
thanks, syu..ko pun gudluck!