Skip to main content

Dunia Baru di UIA !

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...

     Alhamdulillah , akhirnya segala debaran di dada selama penantian ke alam universiti  terlepas sudah setelah kaki kanan ku menjejakkan kaki ke pintu gerbang masuk UIA... syukur sangat2 kerana Allah tidak mmbiarkan hambaNya yang satu ini terkapai2 tanpa arah tujuan..sebab itu lah Dia mengaturkan percaturan hidupku di  Universiti Islam Antarabangsa.. puas sudah bibirku melafazkan kata2 syukur..ameen....... tak tau dah nak terjemahkan makna syukur pada Allah camne.. kalau nk diikutkan sampai umur aku 50 tahun pun pasti tak abes2 aku ucapkan.. syukur yang teramat sangat!





(gambar2 ni dicurik dr blog Pemerhatian dan Inferens)

Pada pandangan aku , UIA agak gah n besar cuma ruangnya sedikit terhad n sempit sebab bilangan pelajarnya yang mencecah 4,000 orang.. memang ramai!  dan course asasi kejuruteraan dan sains komputer sahaja seramai 1124 orang , hampir 1/3 dr keseluruhan pelajar UIA.. giler arr.. aku tak tahu nak cakap ape dah... cuma 2 perkara yang terlintas dalam kepala otak aku...  Pertama, bestnya! sebab ramai kawan yang sama course.. so nanti buleh buat study group sama.. ^_^ .. Kedua , alamak!  persaingan  sengit... lemah aku camni. dibuatnya kat UIA ni ade list ranking, maunya aku no 1000 lebih kot..adehh..;(

Takpe2, lupakan yang tu dulu... yang penting skrg ,  aku kena tingkatkan stamina dlm study.. Study smart , dont study hard.. Kena bijak mengatur masa n pandai memilih kawan.. jangan terpengaruh dengan suasana yg negatif n rakan2 yang tak betul... alhamdulillah , roommate aku sekepala ngan aku.. even , diorg gila2 n kelakar tapi diorg tak lupa diri.. kaki study n layan nasyid cam aku gak.. baguslah.. tak lah aku risau sgt sebilik ngan diorg.. dua org dr trengganu n sorg dari pahang .. kalau dgr diorg cakap terengganu, nak pecah perut! lawak doh.. hari2 aku semput menahan gelak sbb loyar buruk diorang.. adehh lah .. mmg bilik kitorg paling bising pun kat row tingkat 1 mahallah zainab..mintak maaf yer sape2 yang terganggu tu..hee.;p

 Dekat sini , aku amek 8 subjek semuanya. Fizik 1 , Fizik 2 , Kim 1 , Kim 2 , Math 1 , Math 2, Math 3 , Komputer 2 dan Religion of Islam ... banyak gak tapi tak susah utk exam.. coz satu sem tu cuma jawab utk satu subjek jer..then sem yang seterusnya exam utk subjek baru plak.. subjek lame tak perlu jawab lagi.. senang sket kat U.. tak macam kat sekolah time SPM.. subjek dari f4 pun digabung skali..putus urat otak aku kalau kat U pun dia buat cam tu lagi...huhu.. Aku kena capai CGPA = 2.30 utk melayakkan diri dalam course kejuruteraan.. sebab daripada 1124 orang , hanya 600 lebih je yang akan terpilih utk dapat kejuruteraan..selebihnya kena belajar Sains Komputer.. aku x minat lah bab2 komputer ni.. Aku nak Kejuruteraan gak. Tak kira!!!


Semalam, penutup orientasi UIA. n dua hari lepas ade Culture Night ..memang gempak habislah ..  ade persembahan nasyid , deklamasi sajak , dikir barat , aksi silat  an macam2 lagi lah... tapi lelaki je yang involve.. perempuan dikecualikan.. so, kitorg jadi penonton je malam tu .. pastu mase kemuncak penutup TaWe ( Ta'aruf Week ) , kitorang kena buat 'ombak' ramai2.. brothers kena berdiri , sisters kena campak beg! .. haha.. rasa puas giler campak beg ke langit ... syiok ! ... actually , simple je benda yang kena buat tu tapi nampak semangat kitorang masa melaungkan Tawe Mabruk tu .. huhu.. kenangan sungguh ..^_^ 




ok , sudah tiba masa aku mengundurkan diri... doakan aku berjaya di sini yer.. setakat ni aku suke suasana islam di UIA n biah serta muamalat yang terjaga di sini..moga2 dapat diteruskan .. ameen.. 

p/s ; tak sabar aku nak jadi senior paling kerek kat UIA .. hahahahaha ( gelak jahat )

Comments

insan biasa said…
haha'gud luck la..(ayat biasa aku cakap)xp
nizzalsyafiq said…
smart doo bnggunan blakang uhh.ahaa
goodluck kat sane weh
all the best
p/s:member aku ramai sane.heheh
thanks..kau pun gudluck.
sape member kau ..sure2 lah laki an
alief_kaizer said…
salam... UIA semmgnya trbaik... belajar la elok2.. huhu...
wassalam.. yup setakat ni sgt suka pd biah islam yg ditonjolkan UIA..
ops, mintak izin curi ye..
assyuhada said…
heee...beznyer....
insyaallah...ko bole jd antare 600 org tuh...ngee...
btw, mak ai...susanyer...da ade physic1 ade 2 plak...chem pown same gak...haru...
all da bez dear!~
insyaAllah, syu..lame gile ko menyepi..huhu.. agak susah ar coz byk siri dlm satu subjek..hurm..
thanks, syu..ko pun gudluck!

Popular posts from this blog

Baju kurung dan kasut sukan .

Termenung jap. Tengah fikir nak post apa. Otak blurrr sebab banyak sangat benda benda kecik yang macam bebola ikan kat tengah berlegar-legar dalam fikiran aku. *apakah ?? I mean assignment, quizess, presentation semua tu dah berkurang. So, macam tulaa. Okay, abaikan . aku merepek je. ( hakikatnya = Assignment takkan berkurang )




Saje letak gambar ni. Rinduu mak ! :')





Pendahuluan aku sangat laaa sadis. Apesal nih ? Apesal aku macam kelu lidah nak berkata-kata. Aku kan Kamus Pustaka Dewan dan Bahasa. Mana hilang vocab melayu aku? Huarggghh!! Ni semua assigment political sciences punya pasal! 5 hari aku hadaapp komputer pastu tibai segala benda pasal politik dalam English . Dalam english plak tu! Kau tau english aku sangatlah menonggeng. Apa kau rasa bila kau ada banyak benda nak cakap , tapi tak terluah sebab kau tak tau istilah khas untuk perkataan itu dalam english.Aku rasa macam ni ..... Bleeerghhhhhh ! Penat ! Sekejap sekejap gi google translate. Pastuh plak si Pak Google…

Mini Showcase Fitri Haris

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Hari ni nak sambung post yang lepas. Pasal Mini Showcase Fitri. Actually aku tau last minit pasal showcase ini, ada ajak sorang kawan aku ini minta temankan sekali, last minit juga. Then, untuk dijadikan cerita, aku pun bertolaklah dari rumah pukul 11. Bajet 2 jam perjalanan. Sebab event tu start pukul 1.30 kat UKM. Sampai je kat Stesen UKM aku solat dulu. Then naik teksi terus straight ke UKM. Aku tak keseorangan sebab kebetulan kawan aku yang sama-sama belajar kat kolej KPAKK pun join gak. Terus nampak dia kat depan pintu nak daftar tu. Salam salam dan tanya khabar gaya macam dah lama kenal padahal masa belajar dulu tak pernah pulak borak ngan dia,Then aku terus  duduk sebelah dia dan kawan dia. Kawan yang kata nak teman aku tu, tetibe cancel last minit. Gerak hati aku dah agak dah dia tak jadi teman. Berhuhuhu je lah aku.





Sampai-sampai je terus daftar dan bayar rm8. Fitri kata dia tak ambil sesen pun duit rm8 tu, tapi dia salurkan duit tu…

Heliza Tiru Style Aku. Tak boleh blaaa.

Ok, korang kena tipu. HAHA. Aku yang berangan-angan nak tiru style dia adalah. Hehee.




Wow, sungguh ! Dia memang canteeek. tapi part mekap tebal aku tak berkenan.



Aku suka heliza sangat-sangat! Sebab dia macam aku. Ke aku macam dia ? HAHA. Ntah laa, tapi yang pasti aku suka semua pakaian dia. Up-to-date dan bergaya tapi pada masa yang sama still menutup aurat. Artis Paling Sopan Berpakaian jatuh kepada Heliza Helmi. Tahniah !



Rajengnya study


Lagi satu en, dia ni bukannya sopan sangat sesopan pakaian dia, perangai dia pun gila-gila tau. Sengal semacam je. Aku selalu follow blog dia dan page kat fesbuk. Memang senget sikit kepala dia tapi dia suka publish status yang islamik, selalu ajak kita solat , saling mengingatkan antara satu sama lain. Sukalah dia. hehee.




Family dia. Happy je.



Stylenya baju dia. ;D




Comey. Hee.




Sengal uh dia. Time ni dia kat universiti. Dalam kuliah.




Kan aku dah cakap dia sengal. HAHA !




Aku suka ini. Sebab dia berjubah. :)




Ada video dia nyanyi lagu Chord G ni. Best ! Try…