April 13, 2010

Hafal Al-Quran Dalam Sebulan..

      Berapa lamakah umur y telah kita habiskan dan telah kita gunakan utk buang masa utk bermalas-malasan?..Sungguh, hari demi hari telah berlalu, namun kita tidak brjaya mnghasilkan sesuatu pun, sedang kita sentiasa berharap, moga2 datang hari di mana kita boleh luangkan masa utk melaksanakan ape yang kita inginkan. Tapi, hari yang diharap2kan, tak berkunjung tiba,sedangkan kesibukan kita semakin hari semakin bertambah.  Oleh itu, apa yang kita inginkan pun makin berat utk dilaksanakan,sampai kita akhirnya mnyesal atas waktu y kita sia2kan sebelum tu.


     Nah, ni dia intro  buku 'Hafal Al-Quran dalam Sebulan'... sebaik aku dpt buku ni, aku terus excited nk baca..maklumlah, aku mmg aku pernah terlintas utk mnghafal Al-Quran suatu ketika dulu...ape tidaknya, Al-Quran tu kan kalam Allah yang penuh mukjizat  dan segala isi kandungan nya mmg sesuatu y ajaib n penuh mesej yang sarat dgn hikmah.. tapi aku tak  mnjangkakan yang aku mampu hafalnya dalam sebulan!..huhu..itu nmpak mustahil bg diri aku yang byk khilaf n dosa ni..pasti sukar utk ku menghafal Al-Quran memandangkan isi quran aku x telaah dgn serius n mngetahui keseluruhan terjemahannya.... btw, aku in da proses utk mngkhatamkan Al-Quran buat kali ke 7..moga2 Allah permudahkan urusan aku..


     aku beli buku ni via internet melalui satu blog yang aku admire giler..but aku dah x igt pe link blog die..huhu, nasib baik aku smpat order buku ni dr tuan punya blog..alhamdulillah..tgk, Allah bg aku peluang nk memulakan usaha hafal Al-Quran..sayang Dia pada akukan?..hehe...3 ari selpas aku order, buku tu pun sampai dlm balutan sampul surat..time tu aku dah teruja sgt2!!..then,malam tu aku bace terus..tapi, brhenti setakat intro sajer..huhu...terukkan?? nape aku x teruskan jer?kate excited?kate teruja??..biase lah tu, aku ni manusia biase, iman skjap turun skjap naik.. kalau semangat lebih2 pun, akhirnya mati gak spirit tu bile ade godaan y lebih dr setan2 mangkuk ayun + mangkuk tandas!..huhu...aku benci ko, setan!! 


     ok2, syahidamasri..chillax,beb!..kate cool..hehe..aku mmg cool,..teremo jer skjap..sambung balik td... kat sini aku nk tulislah seberapa banyak tips2 yg berguna utk kita semua dlm menghafal Al-Quran ni..banyak sgt tips n method utk hafal quran..terpulang pd individu tu nk choose yang mana pilihan yang sesuai utk diri masing2...btw, even bg yang rase susah sekalipun nk hafal quran, tp punya azam n smnagat yg kuat,i'Allah, dia buleh hafal quran tanpa sebarang masalah pun..sbb ALlah kan ade..Dia berkuasa nk tentukan kemampuan kita..yakin padaNya,k? lagipun ALlah dah berfirman...




''Untuk yang demikian itulah ( mnghafal Al-Quran) hendaknya orang yang berlumba-lumba''  (surah Al-Muthaffifin ; 26 )


maknanya,kat sini, kita kena berlumba2 dalam hal macam ni...itu bergantung pada semangat kitalah..so, ape lagi?? first of all, semangat itu perlu... ok,ade 3 faktor di sini ;-
    1) kesungguhan, semangat,tekad n kegigihan.
    2) potensi ( kemampuan )
    3) berteman dgn orang yang soleh dan mampu membantu kita..


" ....Kemudian apabila kamu telah menanamkan tekad dan keazaman,maka bertawakkallah kepada ALlah. Sesungguhnya Allah menyukai orang2 yang bertawakal kepadaNya"  ( surah Ali-Imran ; 159)

  
Oleh itu, ketika korang leakkan tujuan di hadapan korang, janganlah korang tinggalkan tujuan asal korang sampai korang dapat mewujudkannya, biar lah setinggi mane kesulitan korang mngharungi pelbagai macam kesulitan n jangan lupa bertwakal kpd Allah..Kat sini ade tiga method utk korang nk hafal quran..


    1) hafal dgn care mmbaca satu ayat dgn lancar sebanyak 3 kali,then ulng tnpa melihat mashaf
       - care ni mmg mudah bg seseorang yg baru berjinak2 nk mnghafal quran...coz dgn care ni, kite labih       yakin dgn ayat demi ayat y kita utarakan, sbb satu persatu kita hafal bukan sekali harung..so, ni amat tenang but mmg amek mase yang agak pnjang.maybe 2 jam utk satu page Al-Quran


    2) hafal dgn care satu page dibahagikan tiga bahagian...
        -Ayat yang terdapat pd 3 bhagian dibaca berulang kali sehingga hafal dgn lancar.  dan jika ketiga2  bahgian telah dihafal, maka ketiga bhgaian itu disambung antara satu sma lain shingga lngkap satu page.  Dgn care ni, hubungan antara ayat satu sama lain akan smpurna, care ni lebih baik dn dpt mnyingkatkan waktu.


    3) hafal dgn care satu halaman sekaligus!..
         -huhu, ni aku tau x ramai yang mampu nak lakukan..biasenya para tahfiz yang amalkan methode ketiga ni..sbb care ni sangat2 lah mnjimatkan mase, but, byk perkara y perlu dititikberatkan utk gune cara ni... lisan kena lancar,sebutan makhraj dah betul, n hukum hakam isi quran dh tau..baru buleh gune care ni...so, itu nmpk agak sukar bg kita nk guna yang ni..but,jgn risau..kite buleh guna care 1 n 2!..;)


    Act, byk sangat2 tips yang buku ni bagi utk hafal Al-Quran..step by step dia ajar kite...bagus lah!..even, bahsanya versi indonesia, but x susah nk paham coz dia punya ayat standard ala2 bahasa baku melayu.. senang nk tangkap maksud nye...ape2 hal pun, mmg x rugi kalau beli buku ni..aku promote! beli! beli! beli!..hehe, x mahal pun... RM 10 lebih je klu x silap aku... x luak pun duit korang..lagi dpt ganjaran pahala adalah..so, sama2lah kita berlumba2 mngejar pahala,k?


    assalamualaikum w.b.t...

8 comments:

sil said...

mana nak beli buku tu???
aku berminat lak kat buku tu.. sila berikan info...
terima aksih..:)

~::sya_mujahidah::~ said...

erm, beli dr satu blogger ni..but dah x igt pe link dia..
i'Allah,akan cuba jejak kembali..

Norashikin Abdullah said...

mashaAllah hebat nya syida..ekin baru khatam 2 kali je,,
insyaAllah dlm usha nk khtam lg..bgusnya teknik2 tuh..tringin nk bc buku2 nya

~::sya_mujahidah::~ said...

erm, mmg bagus buku tu..
xpe ekin bape byk kali kita khatam, x penting pun..
yang penting keikhlasan kite dlm mmbace alquran..
skrg ni syeda cube istiqamahkan bace quran 1 juzuk 1 hari...
maksudnya syeda bace 4 page slpas usai smbhyang 5 waktu..cukup 20 page

Anonymous said...

kte jge mhu bku ni..insyaAllah, mge dpt bramal dgn ilmu y ade..amiin..(hajar)

~::sya_mujahidah::~ said...

ouh, insyaAllah,pasti byk manfaat dr buku ni..;)
akhirnya baru dia komen..haha!

lomba cerpen said...

subhanallah.....
kelak ane jga khan bsa mjd hafidzah sjati y,,,,ammien...
smoga sja ane jga bsa hfal qur'an dlm sbulan,jdi hafidzah lulus sma!!!
do'akan saja y.....^_^
smoga Allah dngar do'a hamba ini...

~::sya_mujahidah::~ said...

erm, awk nk jadi tahfiz ek ?
i'Allah Dia pasti makbulkan impian awk tu.. ameen..
thanks 4 da read..;)