Skip to main content

Plane Jane

Hari ni aku baru je menghabiskan novel Plane Jane y baru aku beli 3 hari lepas kt PWTC... dan aku sgt berpuas hati beli novel tu.. x rugi langsung! hahahahaha..ketawa sukaria..^_^

      actually, mase 1st2 aku tgk novel plane jane tuh, aku xderlah excited sgt nk beli coz bku tu dr publisher y x masyur sgt..but bile aku tgk pengarang citer tu name Nurul Syahida, aku trus angkut novel tu then bayar! haha ..almkalumlah name syahida tu name aku gak..sape y x gembira klu ade pengarang y name same dah buat buku.tp .act org lain lah, aku tumpang glamour je..huahaha! btw name aku just Nur Syahida..huhu..

      ok, gini tau sinopsis die..biar aku citer sket..novel Plane Jane ni xderlah semasyuk novel2 lain, xderlah seromantik novel2 cinta-cintun, xderlah sedramatik novel alaf 21..huhu.. novel dia sangat2 lah ringkas n biase but penuh dengan 1001 teladan y aku dpt..citer dia menyentuh pasal seorg mahasiswi bername Balkis y sgt sederhana orngnya (cam aku..hehe) .. byk persamaan aku ngan Balkis ni.. antaranya ;-
  1)  dia sorang ank pmpn dlm 5 beradik laki.. same cam aku..but die ank bongsu, aku ank sulong
  2) die minat bola sepak! same wif me..hehe
  3) dia kurg cantik dr segi fizikal.sbb gemok.. but aku trbalik ngan die..kurus agak keding..haha!
  4) die pemalu n x byk ckp..lebeyh kurg cam aku lahh..huhu
  5) die seorg y baik n taat.. n x pandai mmberontak n klakar. tu aku lahh tu..eceh,perasan nye!..;p

     so, nak dijadikn citer, Balkis ni hidup dia very simple ngan parents die, n abg2 y sgt annoying..tapi dia ade sorg kwn y baik name lilee..kisah hidup Lili plak sgt menarik bg aku. die terpaksa jd kaya dlm seminggu n miskin plak utk minggu depannya..then selang seminggu die brpakaian mcm ank org kaya y lengkap ngan kasut tumit tggi, ade handbag, mekap sumer, but minggu depannya bertukar miskin dgn pakaian baju kurung lusuh, selipar PKNS RM10 n beg galas coklat.huhu coz mak ayah die cerai. ayah dia kaya, mak plak krja kerani n mak dia x mau lilie terima apa2 brg dr ayahnya. so utk berlaku adil sbb tu lah kehidupan lilie cam tuh..haha! klakar an??..dan ade 3 hero plak y muncul dlm hidup Balkis...
    1) khirzad khalil -khir
    2) zaniel the danny
    3) hafizul - apis milo

     1st sekali, dia knal khir tu sbb nak bukyikan pade musuh no 1 die kt kolej tu, Ana ( act, hasnah namenya..) y Balkis pun ade pakwe gak..coz Ana x abes2 nk sakitkan ati Balkis dgn sabab balkis GEMOK n XDER BF..huh! hampeh punya manusi..last2, die minta Khir y agak lurus bendul tu berlakon as bf die mase pergi jamuan besday lilie (kawan balkis)  semata2 utk menyangkal sangkaan Ana y Balkis xde BF..( cop! citer ni agak kebudak2an at the first..huhu)...pastu lame2 plak Khir ni ade hati kt Balkis..tapi, Balkis x suke Khir sbb Khir cam amik kesempatan ke atas die dgn mengatakan y Balkis susah utk diterima lelaki len sbb Gemok..kira Balkis just  pilihan terakhir Khir lahh..hampeh tol! pastu Balkis buat bodo je dgn Khir..huhu..klu aku pon, aku xnk ade laki cam, Khir,.. ape die pk, pmpn xder hak ke nk buat pilihan sndri???

    pastuh, muncullah seorang lelaki yang buleh dikatakan prince charming n lelaki idaman setiap wanita, name nya Zaniel..tapi, ade gak kwn2 panggil die Dany je..Zaniel mulanya trserempak ngan Balkis n time tu dia sgt sombong n bongkak. almaklumlah lelaki berkerjaya n kaya-raya, kacak, segak, pandai, sumer ade kt dia.. tp, lame2 dia tersuke plak kt Balkis..then Balkis dpt terima Zaniel as new BF coz bg Balkis Zaniel x same dgn Khir..sbb Zaniel punya banyak pilihan laen tp dia still pilih Balkis y sederhana, simple n  agak kelam-kabut utk dijadikn GF..2 bulan bersame Zaniel, ckp utk mmbuatkn hati Balkis berbunga riang n ceria..rase sgt dihargai..tp, dlm mase y same disbbkan kapel ngan zaniel, balkis dibenci kwn baiknya sndri, lili, n family nye terase ati dgn perubahan Balkis..sbb balkis dah pndai tnjuk lagak, n dlm proses diet..dia diet sbb Zaniel y suruh..sejak kapel ngan Zaniel, dia dh bkn mcm Balkis y dulu..berubah same skali..

       bile dgn Zaniel, lama2 die trase x bahagia plak, rase cam x bebas n x dpt nk menjadi dri sndri... kna diet, kena belajar mkn beradab kt majlis annual dinner, kena pkai baju mahal2 sdgkan die asalnya seorang gadis y simple n sederhana..pertemuan ngan Zaniel seolah2 cam Zaniel mmbenarkn drinya muncul dlm hidup lelaki itu tp x benar2 mmberikn kebebasan pdnya. Zaniel y sgt mmentingkan kesempurnaan tu seolah2 sedang cuba mmperbaiki dri Balkis bkn cube utk mnerima diri Balkis seadanya..itu mmbuatkn Balkis rase sgt x bahagia n dipermainkan.

    So, disbbkan Zaniel, Balkis trpakse cari jln nk brbaik ngan Lilie..diorg gaduh sbb Balkis dah cam abaikan Lilie sjak kapel ngan Zaniel..( ditegaskan kt sini KAPEL itu haram dan akan menyebabkn persahabatan anda goyah..fikir2kanlah..) ..pergaduhan diorg x lame..skjap jer..then redha balik..pastu diorg berdua slalu lepak2 ngan sorg mamat ni kat cafe kolej, namenya Hafizul..tp Balkis n Lilie gelarkn die Apis Milo!..haha..coz die slalu minum milo kotak..huhu~ ..Apis ni cume jaga kaunter kt cafe kolej je..dia nmpk simple sgt dgn pakaian jersi sukan Chelsea n topi merah..slalu Balkis borak2 kosong ngan Apis mase nk bayar duit surat khabar n Diet Coke, dah mcm rutin harian Apis akn memulangkn wang baki 40 sen kt Balkis..huhu

     Satu hari tu Balkis termarah kan Apis y bertanyakan psl perubahan dia y sdg diet time tuh... apis rase terkilan kena marah sdgkn die just tya n tegur..esoknya bile Balkis nak beli Diet Coke cam biase kt cafe, die tgk Kak Rin y gantikan Apis..Apis dah xder...tetibe dia sgt terase ngan ketiadaan Apis stelah seminggu..yelar, Apis dah jd mcam rutin harian die.. Apis lah org y paling senang die nk luahkn probz die, dgn Apis gak die buleh cite pasal bola sepak, n apislah tmpt utk die brgelak ketawa sblom masuk kelas kuliah... now, Apis dah xder n dia sangat sepi.. seolah2 kehilangan salah satu rutin harian dia..benar2 sepi..walhal die x ade ape2 perasaan pun kat Apis..tapi tetap SEPI..huhu

     Balkis mengimbau kembali kenangan dia dan Apis kat cafe kolej..time tu Apis lapar dan nak belanja Balkis mkn sekali..tp Balkis plak tgh diet ikut program si Zaniel tu..but, Apis paksa gak die mkn coz x sanggup tgk Balkis berlapar.. last2, Apis sndri y orderkan nasi udang sambal telor utk Balkis..dan time tu Balkis rase Apis sgt memahami n menerima dri dia seadanya. tak mcm Zaniel y cube utk mengubah drinya mnjadi kurus dan lebih cantik..mase mkn tuh, Balkis x perlu guna sudu n garfu cam die mkn ngan Zaniel kt annual dinner, x perlu nk duduk sopan cam anak raja, x perlu nk menjaga imej utk menyedapkan ati sume org, tapi hanya perlu mnjadi drinya sendri sahaja dan Balkis dapat lakukan itu bila bersame dgn insan bernama Apis bukan Zaniel sebab  Apis dan Zaniel sgt berbeza.....

    wah!! dah pnjg ar aku citer..nt aku sambung balik lah...huhu~ meleret2 plak citer ni..adoyai!










  




     

Comments

aicha said…
alaaa syahida ni..
orng tgh best2 bce sinopsis ni...
to be continue pulak..
mai said…
wahhhh, cam best je novel ni. nak pinjam. :D
a'ah betul kate aisyah, kite tgh seronok2 bace sipnosis, tibe2 continue pulak. haha.
terer lah syahida kasi sipnosis novel ni, mmg senang sgt kite nak paham. hehe. :)
okey, tak sabar nak bace sambungan sipnosis ni.

p/s : mintak kat penulis novel ni komisen sket, penat mempromosikan novel ni. hehe. :p
aicha, nanti kite sambung balik..dah2 jgn nangis..haha!

mai, nak pinjam?? buleh2..tp bile nk pulangkan novel y lagi satu tuh? dah buat mcm harta sndri plak die..haha!..
haah, btol..kna mintak komisen 80%..baru adil!..
mai said…
novel yang mane satu tu? lupelah plak. bile mase kite pnjm novel awk? nampak sgt wat cam harte sendiri. hahaha. okey2, nnt kite dah abeskan (taktau bile nak abes hehe) novel yg satu tu, kite nak pinjam ngan ni plak bleh? :D

amboi2, mintak 80% tu, tamak betol. hahaha. abes rugi penulis novel ni. alah, sekali sekala tamak ape salahnye kan2 syahida? :p
ewah2, sudah gaharu, cendana pula, sudah tau, bertya lagik..huhu
buleh jer, nt mase majlis hari anugerah cmrlng kite kasi,k?
sekali2 tamak ape salahnya, bkn dosa pun..haha!
insan biasa said…
best gak cerita nie..igt x best..tp btol ke cter tu cmtuh??ntah2x kau edit je lebih..haha'gurau je..
erm..aku x edit tau..real story punya maa!..huhu..x rugi aku beli..
woa..sgt2 seronok..nk lg3
hehe! dah smbg kt atas tuh..

Popular posts from this blog

Baju kurung dan kasut sukan .

Termenung jap. Tengah fikir nak post apa. Otak blurrr sebab banyak sangat benda benda kecik yang macam bebola ikan kat tengah berlegar-legar dalam fikiran aku. *apakah ?? I mean assignment, quizess, presentation semua tu dah berkurang. So, macam tulaa. Okay, abaikan . aku merepek je. ( hakikatnya = Assignment takkan berkurang )




Saje letak gambar ni. Rinduu mak ! :')





Pendahuluan aku sangat laaa sadis. Apesal nih ? Apesal aku macam kelu lidah nak berkata-kata. Aku kan Kamus Pustaka Dewan dan Bahasa. Mana hilang vocab melayu aku? Huarggghh!! Ni semua assigment political sciences punya pasal! 5 hari aku hadaapp komputer pastu tibai segala benda pasal politik dalam English . Dalam english plak tu! Kau tau english aku sangatlah menonggeng. Apa kau rasa bila kau ada banyak benda nak cakap , tapi tak terluah sebab kau tak tau istilah khas untuk perkataan itu dalam english.Aku rasa macam ni ..... Bleeerghhhhhh ! Penat ! Sekejap sekejap gi google translate. Pastuh plak si Pak Google…

Mini Showcase Fitri Haris

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Hari ni nak sambung post yang lepas. Pasal Mini Showcase Fitri. Actually aku tau last minit pasal showcase ini, ada ajak sorang kawan aku ini minta temankan sekali, last minit juga. Then, untuk dijadikan cerita, aku pun bertolaklah dari rumah pukul 11. Bajet 2 jam perjalanan. Sebab event tu start pukul 1.30 kat UKM. Sampai je kat Stesen UKM aku solat dulu. Then naik teksi terus straight ke UKM. Aku tak keseorangan sebab kebetulan kawan aku yang sama-sama belajar kat kolej KPAKK pun join gak. Terus nampak dia kat depan pintu nak daftar tu. Salam salam dan tanya khabar gaya macam dah lama kenal padahal masa belajar dulu tak pernah pulak borak ngan dia,Then aku terus  duduk sebelah dia dan kawan dia. Kawan yang kata nak teman aku tu, tetibe cancel last minit. Gerak hati aku dah agak dah dia tak jadi teman. Berhuhuhu je lah aku.





Sampai-sampai je terus daftar dan bayar rm8. Fitri kata dia tak ambil sesen pun duit rm8 tu, tapi dia salurkan duit tu…

Heliza Tiru Style Aku. Tak boleh blaaa.

Ok, korang kena tipu. HAHA. Aku yang berangan-angan nak tiru style dia adalah. Hehee.




Wow, sungguh ! Dia memang canteeek. tapi part mekap tebal aku tak berkenan.



Aku suka heliza sangat-sangat! Sebab dia macam aku. Ke aku macam dia ? HAHA. Ntah laa, tapi yang pasti aku suka semua pakaian dia. Up-to-date dan bergaya tapi pada masa yang sama still menutup aurat. Artis Paling Sopan Berpakaian jatuh kepada Heliza Helmi. Tahniah !



Rajengnya study


Lagi satu en, dia ni bukannya sopan sangat sesopan pakaian dia, perangai dia pun gila-gila tau. Sengal semacam je. Aku selalu follow blog dia dan page kat fesbuk. Memang senget sikit kepala dia tapi dia suka publish status yang islamik, selalu ajak kita solat , saling mengingatkan antara satu sama lain. Sukalah dia. hehee.




Family dia. Happy je.



Stylenya baju dia. ;D




Comey. Hee.




Sengal uh dia. Time ni dia kat universiti. Dalam kuliah.




Kan aku dah cakap dia sengal. HAHA !




Aku suka ini. Sebab dia berjubah. :)




Ada video dia nyanyi lagu Chord G ni. Best ! Try…