March 31, 2010

Sambungan Plane Jane

     Ni plak sambungan sinopsis citer Plane Jane... ok, pastuh bile Balkis kehilangan Apis Milo, Balkis dpt rasakan y dia kehilangan seorang insan y banyak memahami dan membahagiakn drinya. tapi, dia tak perasan pun sebelum ni sbb Apis hanyalah cashier cafe kolej dan dia hanyalah Apis Milo..yer, Apis Milo y sgt simple..

         Suatu hari, setelah lebih sebulan x jumpa Apis, ttibe Balkis ternmpk kelibat Apis kt kolej sedang berbual2 santai dgn salah seorang pensyarah kt situ.  Balkis sgt terkejut dalam kegembiraan, mungkin sbb Apis mmberikan harapan pada dia atau mgkin sbb Balkis sudah mula mmberi perhatian pd Apis..atau mgkin juga sbb Balkis nak menutur kata maaf kerana memarahinya dulu.Macam2 kemungkinan y terbit di hati Balkis time tu... tapi y pasti,Balkis teringin nak menegur Apis di saat itu juga.. tapi akal yang waras terlebih dahulu bertindak supaya abaikan sahaja Apis kerana Apis bukannya ade ape2 kaitan ngan Balkis lagi apatah lagi sbagai teman biase.. akhirnya Balkis menyusun langkah utk pergi  biarpun kata hatinya sangat2 ingin berbual dgn Apis tatkala itu biarpun skejap cuma. agar trlepas kerinduan y mmbuak2 ni..eh?? rindu?? ops!

        Benar, Balkis sudah punya hati dgn Apis tapi Apis cam mane? ntah2 sebaliknya pula..erm.. biar kanlahh.. lantas Balkis berlalu begitu sahaja dr menegur Apis yang sdg rancak berbual dgn pensyarahnya.. Tiba2,   '' Balkis...''.. ''macam mane dgn CD yang sy bagi''  tiba2 Apis sudah di belakangnya. Balkis sgt trkejut serta-merta..baru td dia merenung Apis dr jauh..skrg,Apis sudah di dpn matanya?..huhu~.... '' CD??'' tanya Balkis..baru Balkis teringat Apis ade mmberikan beberapa CD brtajuk ' Lagu2 Hati'.. ahaha! agak jiwang dan x susuai ngan Apis lagu2 camtuh, tp.....

       '' Saya harap Balkis faham ape yang tersirat di sebalik nombor2 pada CD2 tu..." kata Apis lantas mmbuatkan Balkis memutar kembali waktu d mana dia dan Lilie cube mngorek rahsia di sebalik nombor2 unik dan pelik y tertulis mnggunakan marker pen pada permukaan CD2 pmberian Apis.. Dan... Balkis bertanya..'' Betul ke ape y awk maksudkan?? " ..  " Yer, dan saya menunggu awak dah lama cuma awak je yang x perasan sbb awak kemaruk bercinta dgn org lain time tuh, maklumlah saper lahh saye ni..'' Apis memulakan bicara pnjg lebar terselit sudah dgn mmberitahu secara trsirat tujuan CD@ itu.... Balkis pelik dan akhirnya semakin faham maksud2 nombor2 tu... Dia trsenyum....

      " Apis boleh sy tau name penuh awk?? " soal Balkis
      " Kenapa tiba2 tanya?"
      " Saya nak tahu.Nak tau sume benda penting dan tidak penting tntg awk"
      "Nama penuh saya Hafizul"
      " Hafizul ape?"
      "Hanya Hafizul, bosan kan??"
      '' Takderlah..Name saya lagi bosan. Dah tu dieja dengan...."
      " Dengan K, bukan Q. takpelah. Huruf K tu lagi senang nak ditulis dan yang pasti, lebih mudah diingati" celah Apis sambil tersenyum.. Balkis hanya mampu terpempam di situ.. Name ejaan aku pun dia tau? apalagi yang ingin aku katakan..maybe die lagi memahami driku dari semua lelaki di dunia ni kerana memahami ku...Balkis meleret tersenyum...^_^

    Dah habis! hehe...amacam orite x ending dia?? aku suke.aku suke.aku suke.  Tgk lah ending dia yang berakhir dgn dialog yang ringkas tapi bermakna,kan?kan?? erm..ni lah yang dimaksudkan dgn bermakna..kita x perlukan kehebatan atau kesempurnaan y luar biasa bg mewujudkan sumthin y bermakna dlm dri..hanya sekadar lafaz yang ringkas n mndalam maksud nya sudah ckup mmbuatkan kite rase bahagia n rasa dihargai.. tidak perlu terlalu banyak berkorban kpd sesape atau mmhamba abdikan dri kpd org y kite syg..ckup skadar mnjadi dri sndri n saling menerima dri mereka seadanya.. macam Apis menerima Balkis seadanya..kan bahagia jer Balkis...hehe..

     So, ade byk perkara aku nak ketengahkn kat sini.. antaranya;-

1) kesempurnaan itu bagus tapi, mnjadi kurang baik kalau kite trlalu mmentingkan sesuatu y sempurna dr sesuautu y baik.. terimalah kebaikan drpd kesempurnaan kerana terlalu sempurna sgt boleh mmbuatkan seseorg itu sntiase rase y diri dia belum ckup bagus.. taht's why lah seorang perfectionist tak reti nk brsyukur dgn ape y ade sbb bagi dia itu belum ckup sempurna...susah klu jd perfectionist cam Zaniel.

 2) persahabatan sgt indah andai kite luhurkan keikhlasan sepenuh hati..cam friendship Balkis n Lilie..diorg sgt berbeza tp saling memahami n memerlukan.. itulah tanda sebuah persahabatan y sweet sgt... gaduh2 gak, tp air dicincang x kn putus..hehe..

 3) Orang yg x cantik dr segi fizikal x semestinya nampak buruk dr pandangan setiap manusia. Tgk cam Balkis..even dia gemok sket, tp ramai je y nak jdkan dia teman hidup.. Khir, Zaniel, Apis dan..ouh ye! sorg lagi aku lupa nk sebut, Amran... bdk kolej dia y brasal d Jakarta... Biar kite x cantik di pandangan dunia tapi, mnjadi bualan penghuni di langit..itu lebih sedap didngar,kan? so, terima dri ni sedanya n jgn banding2kan dri kita coz kite pon ade kelebihan juga tau.

4) Sesuatu yang nmpk remeh bg kita, sbnanrnya itu lah yang penting dlm hidup..cam Balkis pndg Apis dulu..dia cuma anggap Apis x lebih dr skdar Apis Milo y jaga kaunter cafe kolej..Akhirnya??? lu pikirlah sendri!..hahaha~

 5) Allah itu maha Adil.. walaupun pada awalnya kite rasa cam...'' ouh, dia ni sgt mmbahagiakn aku, sah lah jd jodoh aku.." but kite kena brfikiran jauh..Allah dah berfirman,  ' boleh jadi kamu mnyukai sesuatu, padahal itu akan mmbut kamu mmbencinya, dan boleh jadi kamu mmbenci sesuatu padahal itu lebih baik buat drimu'... so, think furher n positif...k?...

dah abes aku simpulkan pndapat aku psl novel ni...korang plak caner?? komen sket novel hasil ciptaan aku ni..hahaha! perasanya syahida..xper lah sekali sekala jer..bkn salalu..hehee

7 comments:

mai said...

syahida, cepat2 sambung. tak sabor ni nak bace. hehehe.

insan biasa said...

mai..da abis kan cerita nie??haha'

mai said...

asal kalau cite ni dah abes? x larat nak bace ke? takpe, biar aku sorg je bace. hahaha.

syahida, kompem kite nak pinjam. hehe. ending die sweet je kan. :)and ape yg awk try nak ketengahkan tu pun mmg tepat sekali. kite sokong 100%. cewah. :D

Norashikin Abdullah said...

wah endingnya mnarik..simple..but nice
ekin pun ske mcm tuh
biarlah bnde tuh biasa2 je
mungkin di mata org len
tp d mata hati kita
ye bende tuh sgt indah2
indah2 sgt
tapi ekin sedihnya
memori indah ekin x kn berulang
opss teremo sori

~::sya_mujahidah::~ said...

mai, betol2..ending die best n sweet..hehe..nt kite bg awk pinjam..

ekin, bnda biase2 tulah y biasenya mnerbitkan sumthin y speacial klu kite ikhlas.. ahah, xper nk teremo pun sbb kite kdg2 pun same..hehe

assyuhada said...

salam...hoho,bez...jahat pnye zaniel...
huhu ko jgn cari worang camtue taou...
hehe,apis is nice but jgn r bwat ayat cm pencuri hati kelas satu tue...aq pown terperasan...haha
bez2..truskn menjadi pengulas nov...then kite move fwrd...wat niv plak...haha~

~::sya_mujahidah::~ said...

haha! ayat pencuri hati no 1?? pe mksud ko? aku copy n paste jer, dr novel tu..hehe
nanti kite gabung idea utk bikin satu novel, nak??
jadi partner..hehe