Skip to main content

Adam, mengertilah

Tadi ana bukak Iluvislam,favourite website ana...
pastu ana terjumpa satu puisi...
best gaklah, suke plak ana baca
sampai ulang2 baca 3 kali...
hehe


 
 
.:Adam,Mengertilah:.
.:Hawa Bukanlah Insan Yg Kuat:.

.:Bukan Juga Insan Yg Bisa Menahan Nafsu:.
.:Tatkala Diri Diuji, Hawa Sering Tewas:.
.:Tewas Dgn Godaan Syaitan & Nafsu Sendiri:.


.:Adam,Mengertilah:.

.:Sungguh, Hawa Telah Cuba Melakukan Yg Terbaik:.
.:Agar Diri Ini Tidak Menjadi Fitnah Dunia:.
.:Telah Hawa Cuba Menjaga Diri Ini Sebaik-Baiknya:.
.:Hawa Sedaya Upaya Menjauhkan Diri Dari Tabarruj:.
.:Perfume, Make Up, Perhiasan:.
.:Telah Hawa Elakkan Sejauh-Jauhnya:.

.:Namun Mengapa Masih Adam Tertarik Pd Hawa:.
.:Yg Serba Kekurangan Ini:.

.:Adam,Mengertilah:.
.:Hawa Ini Berjiwa Lembut:.

.:Sukar Untuk Hawa Menolak Bila Adam Meminta:.
.:Hawa Tau Permintaan Adam:.
.:Tak Mungkin Membawa Hawa Ke Kancah Maksiat:.

.:Namun, Hawa Lemah:.
.:Hawa Takut Zina Hati:.

.:Adam,Mengertilah:.
.:Setiap Kali 'Sms' Diterima:.
.:Hawa Keliru:.

.:Ingin Sekali Hawa Membiarkan Sahaja:.
.:Tapi Hawa Akur Tuntutan Sahabat:.
.:Hawa Tewas:.
.:Hawa Reply Juga:.
.:Mengenangkan Adam Adalah Sahabat:.

.:Adam,Mengertilah:.
.:Setiap Layanan Yg Hawa Beri Hanya Sekadar Membantu:.

.:Mungkin Hawa Adalah Antara Kasih Sayang Allah Yg Dikurniakan Buat Adam:.
.:Memudahkan Perjalanan Hidup Adam:.
.:Jgn Disalah Tafsir Apa Yg Hawa Berikan:.

.:Adam,Mengertilah:.
.:Hawa Mengharapkan Adam Menjaga Hawa:.
.:Namun,Bukanlah 'Couple' Yg Hawa Pinta:.
.:Tp Cukuplah Sekadar Tidak Memandang Hawa:.
.:Cukuplah Sekadar Menghormati Hawa Sebagai Hawa:.
.:Jgn Dipinta Apa Yg Tak Mampu Hawa Berikan:.
.:Kerana Hawa Milik Allah Sepenuhnya:.

..::Adam,Mengertilah::..
 

 

Comments

+akufobia+ said…
masingmasing jaga batasan diri.I.A. semua akan seperti yang dikehendaki.
zAcK said…
tepuk dade tanyer iman... huu~
norfazilah said…
sngguh dlm ape yg akn tulis ni,,
menusuk dlm hati fazilah,,
sgle2nye mmg bnar,,
ia adlh impian seorng wanita,,dlm mncari cinta yg hakiki,,
fazilah sgt berharap ape yg fazilah ade skrg,,fazilah akn jage dgn iman yg ade dlm diri fazilah,,fazilah nk jd epal yg sush dipetik oleh sesiape pon,,
subhana allah,,
jauhkn aq dr zina yg aq sendiri xsedar jke aq melkuknnye,,
aku fobia - hurm, betul batas dri perlu dijaga



zack - selalulah brtanyakan khabar iman kite...



norfazilah - gud2, jaga iman dgn sepenuh hati...sayangilah dri n maruah kita sebaiknya, contohilah epal tu...
moga2 gelaran muslimah sejati terpahat dlm dri fazilah
ahmad suhaib said…
Allah akan menguji seorang hamba itu dr titik kelemahan mereka..
ada yg lemah dgn pangkat,ada yg lemah dgn perempuan dll..
ujian kecil sblm diganjari nikmat yg lebih besar..

jangan hanya cari yg soleh,tanpa berusaha untuk menjadi yg solehah dan sebaliknya..

wallahu'alam..
ahmad suhaib - takut utk mncari coz blum tntu dri dpt mnjadi ,erm, ana still in processing to become good muslimah...


amy liana8886 - mmg nice ..suke ek?
suka puisi ni..membawa maksud tersurat dan tersirat
betul2, mmg tersirat tuh
harishah halim said…
tulis sendiri yg last tu?
bukan ana yg tulis..
puisi tu hak cipta org lain...
ana just copy n paste

Popular posts from this blog

Mini Showcase Fitri Haris

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Hari ni nak sambung post yang lepas. Pasal Mini Showcase Fitri. Actually aku tau last minit pasal showcase ini, ada ajak sorang kawan aku ini minta temankan sekali, last minit juga. Then, untuk dijadikan cerita, aku pun bertolaklah dari rumah pukul 11. Bajet 2 jam perjalanan. Sebab event tu start pukul 1.30 kat UKM. Sampai je kat Stesen UKM aku solat dulu. Then naik teksi terus straight ke UKM. Aku tak keseorangan sebab kebetulan kawan aku yang sama-sama belajar kat kolej KPAKK pun join gak. Terus nampak dia kat depan pintu nak daftar tu. Salam salam dan tanya khabar gaya macam dah lama kenal padahal masa belajar dulu tak pernah pulak borak ngan dia,Then aku terus  duduk sebelah dia dan kawan dia. Kawan yang kata nak teman aku tu, tetibe cancel last minit. Gerak hati aku dah agak dah dia tak jadi teman. Berhuhuhu je lah aku.





Sampai-sampai je terus daftar dan bayar rm8. Fitri kata dia tak ambil sesen pun duit rm8 tu, tapi dia salurkan duit tu…

Baju kurung dan kasut sukan .

Termenung jap. Tengah fikir nak post apa. Otak blurrr sebab banyak sangat benda benda kecik yang macam bebola ikan kat tengah berlegar-legar dalam fikiran aku. *apakah ?? I mean assignment, quizess, presentation semua tu dah berkurang. So, macam tulaa. Okay, abaikan . aku merepek je. ( hakikatnya = Assignment takkan berkurang )




Saje letak gambar ni. Rinduu mak ! :')





Pendahuluan aku sangat laaa sadis. Apesal nih ? Apesal aku macam kelu lidah nak berkata-kata. Aku kan Kamus Pustaka Dewan dan Bahasa. Mana hilang vocab melayu aku? Huarggghh!! Ni semua assigment political sciences punya pasal! 5 hari aku hadaapp komputer pastu tibai segala benda pasal politik dalam English . Dalam english plak tu! Kau tau english aku sangatlah menonggeng. Apa kau rasa bila kau ada banyak benda nak cakap , tapi tak terluah sebab kau tak tau istilah khas untuk perkataan itu dalam english.Aku rasa macam ni ..... Bleeerghhhhhh ! Penat ! Sekejap sekejap gi google translate. Pastuh plak si Pak Google…

Heliza Tiru Style Aku. Tak boleh blaaa.

Ok, korang kena tipu. HAHA. Aku yang berangan-angan nak tiru style dia adalah. Hehee.




Wow, sungguh ! Dia memang canteeek. tapi part mekap tebal aku tak berkenan.



Aku suka heliza sangat-sangat! Sebab dia macam aku. Ke aku macam dia ? HAHA. Ntah laa, tapi yang pasti aku suka semua pakaian dia. Up-to-date dan bergaya tapi pada masa yang sama still menutup aurat. Artis Paling Sopan Berpakaian jatuh kepada Heliza Helmi. Tahniah !



Rajengnya study


Lagi satu en, dia ni bukannya sopan sangat sesopan pakaian dia, perangai dia pun gila-gila tau. Sengal semacam je. Aku selalu follow blog dia dan page kat fesbuk. Memang senget sikit kepala dia tapi dia suka publish status yang islamik, selalu ajak kita solat , saling mengingatkan antara satu sama lain. Sukalah dia. hehee.




Family dia. Happy je.



Stylenya baju dia. ;D




Comey. Hee.




Sengal uh dia. Time ni dia kat universiti. Dalam kuliah.




Kan aku dah cakap dia sengal. HAHA !




Aku suka ini. Sebab dia berjubah. :)




Ada video dia nyanyi lagu Chord G ni. Best ! Try…