October 6, 2009

3 Peristiwa itu....

ape nk tulis ek...
byk menda sbnarnya...
tp, x tau nak mula dgn ape...
ok2, tau dah

dimulakan dgn Bismillahirrahmannirrahim....
ameen!
hehe, betullah kan??
xkan dimulakan dgn alhamdulillah kot...

ok, sebenarnya ana nk meluahkan rasa ketidakpuasan hati ana
ana tau maybe dgn wujudnya entry ni,
macam2 respond akan tercetus
maybe ade yg setuju ade yg x setuju...
ade yg cam nk kutuk ana,
paling kurang pun cam nk lempang pipi atau pijak mulut ana ke
kutuklah ana...ana x kesah pun
coz ana lg takut dikutuk Allah di akhirat nanti
segalanya ku bergantung harap pd Mu, Ya Tuhan


ana cume teringat beberapa peristiwa silam
peristiwa atau perkara biase yg sgt2 biasa
yang sentiase berlaku dlm kalangan pelajar cam ana
dan always dipandang enteng oleh sesetgah pelajar yg lain
namun tidak bg ana....

perkara ni dah lumrah dlm kehidupan yg bakal merosakkan umat sedikit demi sdikit
tanpa kite sedari, tanpa kite kesali , tanpa kite mahu perbaiki


Peristiwa Pertama

seorg pelajar muslimah yg selalu mndekati pelajar muslimin atau lebih tepat terhegeh2 dgn beberapa pelajar muslimin...
ana perhatikan pelajar sebegini always nk mncuri perhatian pelajar2 muslimin yg lain
ana x kisah kalau dia mndekati pelajar muslimin utk berbincang psl belajar atau study group
itu sgt2 digalakkan n ana pun pasti  akan join lah...kejayaan dlm pmbelajaran tu lebih manis kalau dikongsi bersama..betul x??
tapi, yg ana pelik bin ajaibnya, pelajar muslimah tu bukan  bincang psl belajar,
tp dok berborak kosong sambil tergelak2 terkekek
x tau lah ape yg kelakar sgt
dgn liuk lentok tubuh yg x terjaga
senang ckp gaya gedik yang x boleh blah
lepas tu jarak dgn pelajar muslimin tu bukan main dkt plak tu
cam dah xder space lain lagi utk die jarakkan dri nye
ana x tau ape motif mereka...
hanya Tuhan saje yg tau...

dan ade satu lg jenis pelajar muslimah yg lebih kurg sama cam tadi...
cuma sifat gediknya x berapa mnyerlah
pelajar muslimah ni mgkin akan sengaja mndekati pelajar muslimin dgn mnggunakan alasan nk study bersama
actually, bkn itu niat die...
coz macam xder pelajar sejantina dgn die nak study sama2
sampai perlu mncari pelajar muslimin
ana lg x suke pelajar muslimah yg cam ni
coz, die cam diam2 nmpk baik tp, ade niat lain yg tersembunyi
lagi satu ade juga style yang pelajar muslimah yg selalu tayang muka dgn muslimin, bercakap dgn si A tp, pd masa yg sama nak tarik perhatian si B, baiki2 tudung sekolah bila pelajar muslimin lalu dpn kelas, pastuh sengaja gelak utk mnarik perhatian mereka...

x perlu muslimahku,
tak perlu buat semua tuh
kerana semua sifat tuh hanya akan mencemarkan maruah suci yg bersemadi  dlm dri masing2
kite semua dianugerahkan keistimewaan yg tiada nilainya
jagalah ia sebaik mungkin,peliharalah ia seumpama ia permata yg bergemerlapan
jika x dipelihara hilanglah sinar cahaya itu

Muslimahku,

Kita hidup di dunia ni,
bukan utk merosakkan hati kaum adam,
tp kita nak kuatkan lagi smangat kaum adam untuk mnegakkan dan mempertahankan Islam....

jangan biarkan kita jadi fitnah pada mreka.
maka biarlah kita jaga diri kita sungguh2 supaya kaum adam x tertarik pada kita dlm masa y sama dia hormat pd kita sebab kita ada pndirian n imej y tsendiri. imej apa? imej ISLAM y kita bawakan ini....

Biar bila kaum adam pandang kita, dia nmpk syiar Islam tu. Syiar tu bleh dinampak dgn akhlak kita, pergaulan kita, pakaian kita.

InsyaAllah....Ameen!


Peristiwa Kedua

Seorang pelajar muslimin yang tidak henti2 mngusik pelajar muslimah
erm, gurau2 boleh...rasulullah juge bergurau namun ade batasnya
oleh itu, contohilah sunnah rasul
ana perhatikan pelajar muslimin ni bergurau dgn konsep yang salah
dia seolah2 umpama mmberi harapan kepada beberapa pelajar muslimah
mmg die baik, tiade ape yang tidak kena dengan pelajar muslimin tu
cuma batasnya kurang terjaga
percakapannya bagai dia dan pelajar muslimah tu umpama adik beradik
atau lebih tepat pasangan kekasih
mana boleh
islam x ajar cara pergaulan yg sebegitu
kite masih boleh bergaul
tp, pd masa yg sama still perlu berpegang pd batas yang Allah tetapkan
kalau kite langgar batas tuh, seolah2 kite mncabar prinsip Allah
beranikah kite nk cabar Allah yang Maha Agung?
sedarlah, kite hanya hambaNya yang hina...
hidup boleh enjoy tapi, biar selari dgn landasan syariat Allah

dan kepada beberapa pelajar muslimah yg berhadapan dgn pelajar muslimin sebegini
kalian perlu tetapkan hati, tegaskan dri, teguhkan iman , bentengkan  sifat malu
jgn mudah cair dgn kata2 mereka
itu cuma tipu daya syaitan yg x henti2 mnggoda
ingatlah, kalian
ana nasihat kerana ana sayangkan kalian sebagai saudara seislam

Muslimahku,
Beginilah jalanmu
Tundukkanlah pandanganmu
Keraskanlah suaramu
Seriuskanlah perwatakanmu
Tampilkan ketegasanmu
Bila engkau di depan atau di belakang
Atau di kiri atau di kanan lelaki
Walau atas apa alasan sekalipun
Ketuk keegoan mereka
Bangkitkan mereka dari mimpi
Jelaskan dengan amalmu
Bahawa percampuran bukan caranya
Bahawa keseronokan adalah palsu
Bahawa di sini tiada kebahagiaan
Hanya kehancuran
MUSLIMAT, Inilah jalannya...
Fikirkanlah....tepuk dada tya IMAN.





Peristiwa Ketiga




Cinta manusia itu memang indah.. Tak kurang juga penuh dosa..
Cinta manusia itu fitrah namun ianya bakal menimbulkan fitnah jika
hubungan itu belum termeterai dengan lafz ijab kabul..
Betul zina hati itu juga fitrah. Sejauh mana kita kemudikan cinta manusiawi kita?
Sejauh mana kefitrahan zina hati itu boleh membawa kita lebih dekat pada Tuhan?
Sejauh mana kita terhanyut oleh cinta manusia? Sejauh mana kelaghaan kita hanya sementara dan akan tersedar dengan lantunan2 lafaz istighfar?
Sejauh mana teman2... Sejauh mana..
Makin dekatkah diri kita pada Tuhan ? Makin sayangkah Dia pada kita?
Atau mata dan hati kita yang buta menilai kasih sayanNya?

Dah banyak kali dengar rintihan sahabat2 mengenai cinta ni..
Hanya manusia yang pernah merasai je tahu sakitnya camne..
Di hati ini.. Hanya Tuhan yang tahu.. Hehe.. Nak bernasyid la pulak..
Carilah hikmah di sebalik rasa sakit itu.. Rasa sakit tu tarbiyyah daripada Allah..wahai sahabat2ku.. Pernahkah kalian terfikir.. Mungkinkah rasa sakit pemberian Allah itu, adalah seruan dan panggilan Dia.. Dia menanti kita menangis di sisiNya.. Dia merindui tangisan penuh syahdu kita untukNya.. wahai  sahabat2.. Dia rindu kalian.. Rindukah kalian padaNya?  kalian semua .. Dia sayang kalian.. Janganlah butakan mata dan hati ini, ya Rab..

Tersungkur jatuh.. Berderai air mata.. Hati berkcai..
Mencari cahaya dalam kegelapan.. Cahaya itu pasti ada..
Sujudlah menangis padaNya.. Nah.. Rasakan.. Itulah kalian.. Itulah diri ini..
Datangnya kita dari tanah.. Ke tanah juga kita semarakkan rasa takwa itu..
Bersujud penuh rasa rendah diri hanya untukNya.. Cinta hakiki kita semua..
Ya Allah.. Kami hambaMu... Kami khalifahMu...


sebaik-baiknya,elakkanlah dari menaruh harapan yg terlalu tinggi kpd seseorang..kenalilah diri kita dahulu dan mintalah petunjuk dari ALLAH..jauhi cinta sbelum pernikahan yg sah...
may allah bless..





p/s : entry post ni ade yg ana taip sendri coz ana nak luahkan pendapat ana,
ade yg ana copy n paste terus coz pengisiannya sebijik same dgn terbuku dlm hati ni,
ade jugak yg ana ubah2 ayat nye utk melahirkan rasa pendapat sederhana ni...
so, syukran kpd mereka yg mmberi pinjam sebahagian hak cipta mereka...
semoga Allah merahmati antum semua





16 comments:

+akufobia+ said...

jangan tengok je.ada tangan kan(berkemampuan mencegah=berkuasa.)?cegah?jengjengjeng.

~::sya_mujahidah::~ said...

erm...insyaAllah...
mncegah dgn tgn, lisan n hati...
cegah dgn hati adelah selemah2 iman

insan biasa said...

bgos2x..
best2x..
langkah langkah seterusnya..
ana fikir..

~::sya_mujahidah::~ said...

thanks
fikir?
langkah pe?
x berapa faham...

insan biasa said...

xpe..ana je faham..hee'

L's said...

salam

sy setuju =)
bab ttg peristiwa ke-3 lagi setuju
sy makin tak faham bla org skrg boleh guna the word 'cinta' or 'love' sewenang-wenangnya..
lain cerita kalau bercinta dgn Tuhan ya..
sekadar opinion saya. thanks akak sbb berkongsi ey =)

~::sya_mujahidah::~ said...

insan biasa - ok2, xper



L - u're welcome

ahmad suhaib said...

tegurlah mereka dgn nasihat dan hikmah..
yela,dlm perubahan ada 3 asas utama..
1.ilmu (kesedaran)
2.persekitaran (bi'ah)
3.contoh (qudwah)

jadi dlm menasihati,praktikkan juga yg lain tu..
wujudkan persekitaran yg baik dan jadi contoh buat mereka semua..

tegakkan Islam dalam diri kamu,maka Islam akan tertegak di persekitaran kamu..

zAcK said...

btul2..
pokok xkn bergoyang kalau xde angin.. erk...
ape ana ckp ni?
hohO~
pehal pun, nice entry..
muhasabah tuk sume..
maaf, ana da jarang update sbb kekangan akademik n tugas2 len..

emina said...

fatin setuju dgn syahidah.
kt skola fatin, mcm ni gak la.
setiap peristiwa tu fatin dh saksikn. cume fatin xleh nk halang, sbb benda tu dh b'leluase.
ade x cre2 supye fatin leh tlg kwn2 fatin yg b'kaitn dgn 3 peristiwa tuh?
mklumlah, putrajya...

Anonymous said...

salam..
hmmm...
sudah2 la tuh...
kita xtau apa yg ada dlm hati diorg
mane tau ape yg diorg niatkan tu diterima allah..
sbb allah jer yg tau ape yg ade dlm hati diorg..
kita x berhak nk menentukan mane satu yg btol n x btol..
fikir2 kan lah..
kalo xbtol apa yg kite ckp da jd fitnah..
wassalam..

~::sya_mujahidah::~ said...

ahmad suhaib - wujudkan persekitaran yg baik mmg dlm peoses...cuma susah utk diteruskan, tp insyaAllah suatu hari nt..syukran utk nasihat tuh



zack - xper, utamakan akademik dulu yg penting, biarlah blog dah berhabuk pun...hehe



emina - agak susah klu kite dh duduk dlm prsekitaran yg sedia ade coz kite dh biase ngan prsekitaran tuh...so, cam susah utk melakukan or menerima perubahan...syahida rase mgkin fatin boleh tegur kwn2 dgn ikut cara diorg dulu..kiranya masuk dlm dunia diorg, faham n sekepala dgn mereka..baru diorg senang nk terima kite gak... asal fatin dah nasihat pun dah better...coz kite hya penyeru bkn penghukum



anoysmous - erm, betul tu dlm hati hanya tuhan je yg tau...tp, terkadang kite terlepas pndg smpai org disekeliling tersalah anggap tntg kite...oleh itu, lebih baik kite jauhkan perkara yg org maybe akan tersalah anggap tu...coz itu dituntut dlm islam..seiring dgn jga hubungan dgn Allah, biar jga hbungan dgn manusia juge...
wallahulam...

Faarihin said...

salam..
satu teguran yang baik.. tapi perlu la ada tindakannya juga.. jangan sekadar omongan kosong.. teruskan berjuang ye dek.. (^__^)

~::sya_mujahidah::~ said...

thanks, ukht faarihin...insyaAllah tindakan seiring dgn pe yg dicakap

emina said...

erm, betul2. i should do that =)
fatin nk cbe tp tkt dorg t'sggung.
then, maybe dorg ckp fatin pon sme sje dgn dorg tp ade hati nk tgur. hu3

~::sya_mujahidah::~ said...

xpe, jgn peduli ape diorg ckp...
yakin pd dri sndri
syahida sokong fatin dari blkg, dpn, kiri, n kanan,
hehe
Allah ade, jgn risau k?