Skip to main content

Berfikir Sejenak....

kadang2 bila hati rasa nk buat kebaikan,
ana still rasa yg akan terselitnya keburukan,
keburukan yg dtg nya sendri ntah dari mana
n then hati x kan tenang dan aman
time tu baru nk mncari2 Tuhan

kadang2 bila hati rasa nk buat kejahatan,
pasti kebaikan lebih kuat menarik ana dari jatuh ke lembah kehinaan
perkara kecil begitu pun ana x dpt nk tentukan dgn tgn sndri
begitu lemahnya ana
oleh itu, ape yg lebih elok utk ana buat keputusan?
tepuk dada, tya iman...

kadang2, ana selalu merasa ana byk kekurangan...
kekurangan sebagai hambaNya yg lemah
bila difikirkan, mmg ana hya insan yg lemah
insan yg xder ape2 kuasa dlm mnentukan hidup masa depan
kerana percaturan hidup tu telah Kau tentukan utk ana
sejak dr azali lg
itu dah termaktub dlm qada' n qadar
dan, ana still x kan tau bentuk yg bgaimana khidupan ana tu?
maka, Kau damaikanlah hati ana dgn ketentuan Mu, Ya Tuhan...


ana selalu bermonolog sendrian,
mampukah ana meletakkan kedudukan ana seperti
sahabat2 rasulullah mahupun para tokoh wanita terdahulu
sperti
Khadijah, Aisyah, Fatimah n Rabiatul Adawiyah?
mampukah ana?
hidup terasa bagai langit dgn bumi jika nak dibandingkan dgn mereka semua
mereka punya iman yg teguh, taqwa yg mnggunung, sifat malu yg luas terhampar.
namun, adakah ana miliki kesemua yg mereka semua sedia ade?

ana sedar iman ana masih nipis senipis kulit bawang
setiap manusia x terlepas dr iman yazid wa yanqus
iman yg sekejap bertambah n sekejap menurun
begitu juge ana...

ana perlukan dorongan n galakan
perlukan suasana yg penuh islamik
perlukan biah islam
dahagakan tazkirah ilmiah
gersangkan kata2 yg mampu mnyedarkan ana
perlukan usrah yg merupakan tunjang tarbiah
sgt2 mmerlukan seseorg yg sntiasa mncurahkan nasihat yg x putus2

tapi......
itu semua dah xder....
semua itu hilang dlm sekelip mata
hanya kerana pilihan yg ana lakukan skrg
adakah ana silap memilih?
tidak2....ana hanya mngubah pilihan
utk mneruskan kehidupan yg lebih baik
ingat, semua perkara yg berlaku di dunia ni
akan ade himahnya

''suatu hari Allah sembunyikan matahari,
Dia datangkan petir n kilat,
kita mnangis dan tertanya-tya
ke mana hilangnya matahari?
Rupa2nya Allah hendak berikan kita
PELANGI, yg berwarna-warni ''

indahkan aturan tuhan?

seindah bunga ini...

namun,
serius katakan
ana rindukan semua tu
rindu sgt2...
terbayang2 di saat ana n sahabat2 ber'usrah'
alangkah indahnya saat itu
hanya Tuhan sahaja yg tau

di saat ana mnyulam ukhuwah di sek lama
bersahabat kerana Allah...
di saat itulah hidup terasa sgt gembira
ukhuwah itu sgt indah jika segala2nya kerana Allah...
ana rindu sahabat2 seperjuangan dulu
yg always nasihat ana ke arah kbaikan

"sahabat yg baik adalah seseorg yg
apabila kamu memandangnya kamu teringat Allah,
apabila kamu mndgar percakapannya pengetahuan kamu bertambah
tatkala kamu lihat perlakuannya, kamu teringat akan
kehidupan akhirat yg kekal abadi"

ana berharap bahawa Allah pertemukanlah ana dgn seorg sahabat
yg macam ni...
ana perlukan sahabat sebegini..
yg mampu mmbawa ana merasai betapa indahnya islam
ana x mampu utk mewujudkan rasa indah itu keseorgan
kerana ana insan yg lemah
insan yg memerlukan kekuatan n sumber dorongan

ana still pegang prinsip ana

" Tunduk sebagai hambaNya, Berjalan sebagai KhalifahNya "

yer, mmg berat tanggungjawab tu...
namun kite harus dan wajib memikulnya
kerana itu amanah Allah
jgn seskali khianati amanah yg diberikanNya

Tiada yg mustahil dgn izin Allah.

Mungkin pada masa akan dtg kita yg bangkit menjadi murabbi buat pemuda pemudi islam.
Siapa tahu?
Yang penting skrg kite kna berusaha mndidik n mentarbiah dri ke arah mnjadi insan murabbi yg sejati.
Sampai bila kite nk tuding tanggungjwab ini pada org lain?
kalau bukan kite, saper lg?
klu bukan skrg, bila lg?
kalau bukan di sini, di mana lg?

bangkitlah muslimin dan muslimah semua...
sama2 kita berjuang!


p/s : tetibe rasa nk menasihatkan dri sendri....muhasabah dri jap...

Comments

norfazilah said…
kte mnusie ni mmg xsdar bler dh buat silap,,huhuhuhu
astragfirullah al azim..
sngguhnye allah itu maha besar,,bila kte lari cket drnye,,dye tetap bg kte pntunjuk,,utk kte sedar ape yg kte lkukn itu slah,,
muhasabah diri lh adlh cara terbaik utk kte sedar ttg kekurangan kte pdnye,,
allah maha pengasih,,
+akufobia+ said…
jadi la benih yang bila campak kat laut,jadi pulau.pengaruh yang seperti nila.campak setitik pun rosak sebelanga.er.bukan nak rosakkan.tapi kuasa mempengaruhi tu.nak yang macam tu la.hehe.kita takkan sentiasa berada dalam keselesaan.DIA mencampakkan ketidakselesaan untuk menguji kekuatan iman+segala terbaik yang pernah kita ada.adakah hanya di mulut@tetap teguh di hati walau kuat diuji.kita takkan selalu digolekkan dengan kebaikan didepan mata,tetapi kita perlu kutip.iman selalu cuba dilarikan dari kita,tapi berdiam dirikah?kejar.jom kejar.
emina said…
entri kali ni mmg betul2 menusuk kalbu. walau kt mne pon kte berada, kte kne igt, allah itu sentiase maha adil. jgn tggukn benda tu dtg, jgn lihat sekeliling, yg pntg diri kita. igt, mahu krn diri sndri dan mahu krn allah. mgkn fatin x seswai ckp psl ni tp fatin nk bg pndgn je... kalo suasana tu syahida rindu, fatin cdgkn syahida wujudkn suasana tu kt skola? strt dgn kwn2 rapat dlu, pstu bru kmbgkn. ape2 pon, allah itu yg mengaturkn. insyaAllah~
norfazilah - semakin jauh kita dariNya, semakin hampir pula dia mndekati kite..Allah still sayangkan hambaNya

akufobia - betul tu, iman x dpt diwarisi.so kite yg perlu cari...tp, perlu ke kejar?hehe

emina - tepat tu! Allah Maha Adil...xpe fatin, fatin pun layak n berhak utk ckp tntg ni...coz kite semua manusia n hambaNya...xder ape yg mmbezakan melainkan iman n taqwa
anaklaut said…
salam...ukhwah..

teruja SAYA MEMBACA entri ini..
moga ada ganjaran pahala buat anda..Insyallah..
abid abdi said…
memang kita tak mampu menentukan masa depan, tapi kita mampu merancang masa depan, allah tidak mengubah nasib sesuatu kaum andai mereka sendiri tidam berusaha mengusah nasib mereka...

moga kita sentiasa tabah dan kuat dalam mengharungi kehidupan yang penuh pancaroba ini..
+akufobia+ said…
ye la.tak semua benda baik datang bergolek.iman tak naik sendiri.kita yang kena usaha naikkannya.
abo0 said…
malu sebahagian dari iman..
erk??
nati ana copy award tu.. skang ana bz dgn tugas akademik + tugas2 len..
anak laut - thanks ^_^



abid abidi - ana akan cube merancang masa dpn dgn baik



akufobia - iman bergantung pd hati seseorg itu.insyaAllah akan berusaha utk mnaikkannya



abo0 - lah, ni zack ke? igtkan saper...asal tukar nama aboo?
nAwFaL said…
AsSaLamUaLaiKuM...
Nti nak tahu sumthing tak??
Nti cari lah kebenaran di sebalik kesesatan..
Sebab akhir zaman ni golongan yang paling benar tapi manusia tak boleh menerima kebenaranya..
Masya Allah...



nawfaltimur.blogspot.com
erm...cari kebenaran dlm kesesatan? itu dah tentu...even kite x cari pun kbenaran yg hakiki pasti muncul jua akhirnya...
zAcK said…
tu nick baru abo0.. hehe
haha, gud2...berbalik pd yg asal
abo0 said…
gune ab00 balik... add lah gmail ana.. are.mad17@gmail.com
ok, tp ana x aktif gmail sgt..
roti92 said…
alhamdulillah ya ukhti,,aslkan timbul sekelumit keinsafan dlm hati,,insyaAllah mndapat maghfirah dan keredhaan,,Tuhan kte maha pnyayang ukhti,,crilah keredhaan wlau dimana nti brade,,mudah2an,,para malaikat xhnti2 myebut name nti dilangit sane,,brdoa dan mmhon keampunan buat nti,,,wanita ialah prhiasan dunia,seindah2 prhiasan adalah wanita solehah,,ukhti,,syurga tlh lame mnuggu khdiran nti,,,prsiapkanlah dri utk prgi kpdnya,,,sucikan jiwa,,binalah kpribadian mslimah yg mukminah,,utk mggapai maghfirah,,,cintailah tuhan dgn sbnr2 kecintaan,,sprti matahari mncntai titah tuhannya,,,

salam mujahadah ukhti,,

Popular posts from this blog

Baju kurung dan kasut sukan .

Termenung jap. Tengah fikir nak post apa. Otak blurrr sebab banyak sangat benda benda kecik yang macam bebola ikan kat tengah berlegar-legar dalam fikiran aku. *apakah ?? I mean assignment, quizess, presentation semua tu dah berkurang. So, macam tulaa. Okay, abaikan . aku merepek je. ( hakikatnya = Assignment takkan berkurang )




Saje letak gambar ni. Rinduu mak ! :')





Pendahuluan aku sangat laaa sadis. Apesal nih ? Apesal aku macam kelu lidah nak berkata-kata. Aku kan Kamus Pustaka Dewan dan Bahasa. Mana hilang vocab melayu aku? Huarggghh!! Ni semua assigment political sciences punya pasal! 5 hari aku hadaapp komputer pastu tibai segala benda pasal politik dalam English . Dalam english plak tu! Kau tau english aku sangatlah menonggeng. Apa kau rasa bila kau ada banyak benda nak cakap , tapi tak terluah sebab kau tak tau istilah khas untuk perkataan itu dalam english.Aku rasa macam ni ..... Bleeerghhhhhh ! Penat ! Sekejap sekejap gi google translate. Pastuh plak si Pak Google…

Mini Showcase Fitri Haris

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Hari ni nak sambung post yang lepas. Pasal Mini Showcase Fitri. Actually aku tau last minit pasal showcase ini, ada ajak sorang kawan aku ini minta temankan sekali, last minit juga. Then, untuk dijadikan cerita, aku pun bertolaklah dari rumah pukul 11. Bajet 2 jam perjalanan. Sebab event tu start pukul 1.30 kat UKM. Sampai je kat Stesen UKM aku solat dulu. Then naik teksi terus straight ke UKM. Aku tak keseorangan sebab kebetulan kawan aku yang sama-sama belajar kat kolej KPAKK pun join gak. Terus nampak dia kat depan pintu nak daftar tu. Salam salam dan tanya khabar gaya macam dah lama kenal padahal masa belajar dulu tak pernah pulak borak ngan dia,Then aku terus  duduk sebelah dia dan kawan dia. Kawan yang kata nak teman aku tu, tetibe cancel last minit. Gerak hati aku dah agak dah dia tak jadi teman. Berhuhuhu je lah aku.





Sampai-sampai je terus daftar dan bayar rm8. Fitri kata dia tak ambil sesen pun duit rm8 tu, tapi dia salurkan duit tu…

Heliza Tiru Style Aku. Tak boleh blaaa.

Ok, korang kena tipu. HAHA. Aku yang berangan-angan nak tiru style dia adalah. Hehee.




Wow, sungguh ! Dia memang canteeek. tapi part mekap tebal aku tak berkenan.



Aku suka heliza sangat-sangat! Sebab dia macam aku. Ke aku macam dia ? HAHA. Ntah laa, tapi yang pasti aku suka semua pakaian dia. Up-to-date dan bergaya tapi pada masa yang sama still menutup aurat. Artis Paling Sopan Berpakaian jatuh kepada Heliza Helmi. Tahniah !



Rajengnya study


Lagi satu en, dia ni bukannya sopan sangat sesopan pakaian dia, perangai dia pun gila-gila tau. Sengal semacam je. Aku selalu follow blog dia dan page kat fesbuk. Memang senget sikit kepala dia tapi dia suka publish status yang islamik, selalu ajak kita solat , saling mengingatkan antara satu sama lain. Sukalah dia. hehee.




Family dia. Happy je.



Stylenya baju dia. ;D




Comey. Hee.




Sengal uh dia. Time ni dia kat universiti. Dalam kuliah.




Kan aku dah cakap dia sengal. HAHA !




Aku suka ini. Sebab dia berjubah. :)




Ada video dia nyanyi lagu Chord G ni. Best ! Try…