Skip to main content

Adam Cakap kt Nisa

agak2 ader x lelaki cam ni lagi??

klu die ngaku dia cam ni, angkat kaki...

alar, bukan ana nmpk pun....

x payah susah2 nk angkat...


Kami sulit menahan pandangan mata KAMI


ketika melihat kalian,


apalagi jika kalian diamanahkan ALLAH


kecantikan dan postur yang ideal,


kami semakin susah untuk menolak


agar tidak melihat kalian,


kerana itu lebarkanlah pakaian kalian,


dan tutupilah rambut hingga ke dada kalian


dengan kerudung yang membentang.


Kami juga sulit menahan pendengaran kami


ketika berbicara dengan kalian,


apalagi jika kalian diamanahkan oleh ALLAH


suara yang merdu dengan irama yang mendayu,


kerana itu tegaskanlah suara kalian,


dan berbicaralah seperlunya.


Kami juga sulit menahan bayangan-bayangan hati kalian,


ketika kalian dapat menjadi tempat mencurahkan isi hati kami,


waktu luang kami akan sering terisi oleh bayangan-bayangan kalian,


kerana itu janganlah kalian membiarkan kami


menjadi curahan hati bagi kalian.


Kami tahu kami paling lemah


bila harus berhadapan dengan kalian,


Kekerasan hati kami dengan mudah bisa luluh


hanya dengan senyum kalian,


Hati kami akan bergetar ketika mendengar kalian menangis,


Sungguh ALLAH telah memberikan amanah terindah kepada kalian,


maka jagalah jangan sampai ALLAH murka


dan memberikan keputusan.


Maha Besar ALLAH yang tahu akan kelemahan hati kami,


hanya dengan ikatan yang suci dan yang diredhai-Nya


kalian akan halal bagi kami..




"..Lalu apa yang telah aku lakukan selama ini...Ya Rabb...tolong ampuni aku...untuk setiap pandangan yang tak terjaga,lisan yang merayu dan hati yang tak terhijab...Ya Rabb...Engkau mengawasi kami tiap detik, karena kasih sayangMu kepada kami engkau perintahkan malaikat silih berganti menemani kami siang dan malam..."


hopefully, ade lagi muslimin cam ni....
eleh, syahida sibuk nak mencari yg soleh,
jgn mencari jer tapi, cuba utk menjadi...
baru lah dpt yg serasi..
insyaALlah, ana nak jadi wanita solehah..
Ameen!!


''perempuan yg baik utk lelaki yg baik dan lelaki yg baik untuk pmpn yg baik ''

sepandai2 tupai melompat, akhirnya tergolek ke tnah juga... eh? ape kaitan peribahasa ni?haha x tau..main bubuh jer..ikut sedap tgn nak taip...jgn layan..syahida kalau dah mereng, mmg cam tuh..full stop!

Comments

+akufobia+ said…
ada je.tapi macam cari semut hitam dalam gelap.haha.
alyani hamzah said…
yup!
ape sya ckp sume betol!
aku fobia - ouh yer? semut itam susah nk cari kan?

alyani hamzah - ana ckp sume betul?huhu
x nk mencari, tapi nak mnjadi...insyAllah dtg sndri
+akufobia+ said…
semoga kekuatan DIA bersama kamu.

Popular posts from this blog

Mini Showcase Fitri Haris

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Hari ni nak sambung post yang lepas. Pasal Mini Showcase Fitri. Actually aku tau last minit pasal showcase ini, ada ajak sorang kawan aku ini minta temankan sekali, last minit juga. Then, untuk dijadikan cerita, aku pun bertolaklah dari rumah pukul 11. Bajet 2 jam perjalanan. Sebab event tu start pukul 1.30 kat UKM. Sampai je kat Stesen UKM aku solat dulu. Then naik teksi terus straight ke UKM. Aku tak keseorangan sebab kebetulan kawan aku yang sama-sama belajar kat kolej KPAKK pun join gak. Terus nampak dia kat depan pintu nak daftar tu. Salam salam dan tanya khabar gaya macam dah lama kenal padahal masa belajar dulu tak pernah pulak borak ngan dia,Then aku terus  duduk sebelah dia dan kawan dia. Kawan yang kata nak teman aku tu, tetibe cancel last minit. Gerak hati aku dah agak dah dia tak jadi teman. Berhuhuhu je lah aku.





Sampai-sampai je terus daftar dan bayar rm8. Fitri kata dia tak ambil sesen pun duit rm8 tu, tapi dia salurkan duit tu…

Baju kurung dan kasut sukan .

Termenung jap. Tengah fikir nak post apa. Otak blurrr sebab banyak sangat benda benda kecik yang macam bebola ikan kat tengah berlegar-legar dalam fikiran aku. *apakah ?? I mean assignment, quizess, presentation semua tu dah berkurang. So, macam tulaa. Okay, abaikan . aku merepek je. ( hakikatnya = Assignment takkan berkurang )




Saje letak gambar ni. Rinduu mak ! :')





Pendahuluan aku sangat laaa sadis. Apesal nih ? Apesal aku macam kelu lidah nak berkata-kata. Aku kan Kamus Pustaka Dewan dan Bahasa. Mana hilang vocab melayu aku? Huarggghh!! Ni semua assigment political sciences punya pasal! 5 hari aku hadaapp komputer pastu tibai segala benda pasal politik dalam English . Dalam english plak tu! Kau tau english aku sangatlah menonggeng. Apa kau rasa bila kau ada banyak benda nak cakap , tapi tak terluah sebab kau tak tau istilah khas untuk perkataan itu dalam english.Aku rasa macam ni ..... Bleeerghhhhhh ! Penat ! Sekejap sekejap gi google translate. Pastuh plak si Pak Google…

Heliza Tiru Style Aku. Tak boleh blaaa.

Ok, korang kena tipu. HAHA. Aku yang berangan-angan nak tiru style dia adalah. Hehee.




Wow, sungguh ! Dia memang canteeek. tapi part mekap tebal aku tak berkenan.



Aku suka heliza sangat-sangat! Sebab dia macam aku. Ke aku macam dia ? HAHA. Ntah laa, tapi yang pasti aku suka semua pakaian dia. Up-to-date dan bergaya tapi pada masa yang sama still menutup aurat. Artis Paling Sopan Berpakaian jatuh kepada Heliza Helmi. Tahniah !



Rajengnya study


Lagi satu en, dia ni bukannya sopan sangat sesopan pakaian dia, perangai dia pun gila-gila tau. Sengal semacam je. Aku selalu follow blog dia dan page kat fesbuk. Memang senget sikit kepala dia tapi dia suka publish status yang islamik, selalu ajak kita solat , saling mengingatkan antara satu sama lain. Sukalah dia. hehee.




Family dia. Happy je.



Stylenya baju dia. ;D




Comey. Hee.




Sengal uh dia. Time ni dia kat universiti. Dalam kuliah.




Kan aku dah cakap dia sengal. HAHA !




Aku suka ini. Sebab dia berjubah. :)




Ada video dia nyanyi lagu Chord G ni. Best ! Try…