Skip to main content

Edited Post...

lamanya ana x bukak blog!!

(sebenarnya baru bukak smalam, tp x larat nk update!)

malas woo!!

lagipun tgh trial nih..
sok sejarah..
wish me luck!

xper2, ana luangkan masa sket..
cian blog ni, merajuk plak nanti..
jgn merajuk nt cepat tua..
xder saper nk kawan..
padan muka!
haha!! dah start membebel...


nak gi smbhyang terawih......

nanti ana sambung k?

3 September 2009


ok, setelah 2 hari....
baru kesempatan nk edit post nih....

ermm...
sebenarnya nak citer pasal adik ana yg ajwad tuh...

once upon a time.
masa 1st day ramadhan, dia bukan main smngat sgt nk ikut family ana gi solat terawih...

" Oit! budak kecik umur 5 tahun ke bawah x boleh gi masjid..mengganggu nanti,faham??" ana ckp kt dia..

" TAK PAHAM!!" dia pekik kt lubang telinga ana kuat2!...kuang asam boi! degil pya budak...

ayah n mak ana plak ckp nanti ajwad buat bising, pastuh kaco org smbhyang...

dia balas, " Tak, ajwad janji Ajwad x bising"

" tak main kejar2"
" x kaco abg2 smbhyang"
" x lari2"
" x nyorok dlm kain pelikat org " ( kerja x senonoh)
" x cari pasal "
" percayalah ajwad ckp, mak, ayah...ajwad nk smbhyang terawih jugak ngan kakak dgn abg2 ..PLEAASEEE" wah2, panjang lebar plak dia buat sumpah taat setia. org x suruh pun...

siap ngan muka bersungguh2...cam org nk berperang ke medan jihad plak. puas dia rayu2 n pujuk, akhirnya............
ayah pun bawaklah budak kecik x reti bahasa tu gi masjid sekali..cian sgt tgk muka sadis tuh...

" YEAAHH!!"

terpancar sinar kbahagiaan kt muka comot dia tuh..suka bukan main, kalau boleh nak melompat smpai mncecah bumbung umah...nasib baik dia pendek je...haha!! ( kakak yg kejam, xper kutuk adik sndri jerk...) bukan kutuk k? hakikat sebenar budak 5 thn mmg pndek kan? ader ke yg tinggi 150cm? mustahil...

"igt tau janji2 ajwad td, jangan bising k? " pesan mak..
ajwad angguk2 cam burung patuk...

TIBA2....... tgh2 sembhyang, rakaat ke 6,

" Woi, woi! kejarlah sini...haha!" cam pernah dgr suare tuh, tapi kt mana ek??

toleh2, rupa2nya adik ana tgh bersuka ria cam kanak2 rebena berkejar-kejaran kt saf belakang bhgian lelaki...dia lari2 ngan beberapa budak kecik satu spesis ngan dia gak...

hampeh pya budak, rasa2 baru jer janji x nak main kejar2...cakap jer lebih...siput betol!
cakap x serupa bikin...rasa cam nk bgi penmpar jerk..semua muslimah yg ade semua tgk ajwad...malu seyh... mak dah tunjuk muka x puas ati..
siap lah ajwad balik umah nanti... kna cubit! ana lah org paling seronok sekali..hehe, (kakak yg kejam...)

last2..... dah balik dari masjid,
ajwad x kna cubit pun...geram betul..
x aci, dia buat bising....
hish!

xpe lah budak kecik, belum mumayiz lg hukuman dikurgkn...
it's ok..

pastuh... smpai hari ke3 Ramadhan jer dia gi masjid..
seterusnya dia dok umah jer...
adik ana ni semngat PERTAMA jer pelik...
lama2, semngat tu pudar...


nilah budak kecik yg mengong tuh...


budak kecik still x faham...
ape yg dia tau, dia cuma nk ikut org yg lebih besar dr die je..
even, benda tu baik ke buruk ke dia ikut menonong cam tuh jer...
tapi, dia still nk tunjukkan yg terbaik buat kita, namun kemampuan mereka ada tahap tertentu...
cam tuh gak ngan adik ana...
dia berjanji2 cam tuh, coz dia nk buktikan yg dia boleh buat ape yg kita buat..
namun, hakikatnya dia masih di paras itu..

so, bersyukurlah bg kita semua yg smakin hari, semakin mmbesar n dewasa..
coz dikurniakan akal yg Allah bg..
boleh bezakan antra hak dan batil...
oleh itu, sama2 lah kita gunakan akal kita utk memanfaatkan malam Ramadhan ini... manfaatkanlah 30 malam ni ngan ibadah2 kepada Allah..

ibadah fardhu jgn ditinggalkan..
yang sunat perbanyakkan..
anggap lah itu ibadah terakhir bg kita semua..
seolah2, kita akan mati pd esok hari...
dan tiada peluang lg nk beribadah...
tanamkan lah dlm dri masing2 rasa sayang dan cinta pada Allah...
bukan hanya pd bulan Ramdhan..
tapi, pada setiap masa, setiap detik, setiap nafas dihela..

Beribadah kerana Allah sepenuh dan seikhlas hati...
bila2 masa kita boleh mati...igt tuh..
Ramdhan berkunjung tiba hya setahun sekali..
manfaatkanlah ia..

aish, sekejapnya nada ana boleh berubah...
tadi rasa cam gila2, ni skema plak...
xper2, ade masa tertentu bleyh gila2, ade masa kna serius..
be fleksible...

sayang bulan RAMDHAN kali ni...
sayang Ajwad juge...^_^




mereka jantung hati ana ~ penyeri kehidupan~ even, nakal2 kuase dua, lagi2 Ajwad...

Comments

ummu Masyitah said…
salam,
semoga success.bulan2 Ramadhan ni berkat doanya.
adik ukhtie sebaya dangan anak saya.memang kena sabar banyak,lagi budak lealaki lasak sikit.
pengemis Redha - selamat beramal juge..

ummu masyitah - haah betul! mmg kna doublekan ksabaran..huhu
harishah halim said…
assalamualaikum...
rasanya tak baik panggil adik dengan gelaran mengong. kerana percakapan itu menjadi doa baginya. dan kecantikan zarah air dipengaruhi oleh ucapan. dan badan kita 70% adalah air. maaf jika sy yg jahil tersalah kata. hanya utk kebaikan bersama.
ops! ana dah biase ngan adik cam tuh...
ape2 pun thanks lah coz tegur..

Popular posts from this blog

Mini Showcase Fitri Haris

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Hari ni nak sambung post yang lepas. Pasal Mini Showcase Fitri. Actually aku tau last minit pasal showcase ini, ada ajak sorang kawan aku ini minta temankan sekali, last minit juga. Then, untuk dijadikan cerita, aku pun bertolaklah dari rumah pukul 11. Bajet 2 jam perjalanan. Sebab event tu start pukul 1.30 kat UKM. Sampai je kat Stesen UKM aku solat dulu. Then naik teksi terus straight ke UKM. Aku tak keseorangan sebab kebetulan kawan aku yang sama-sama belajar kat kolej KPAKK pun join gak. Terus nampak dia kat depan pintu nak daftar tu. Salam salam dan tanya khabar gaya macam dah lama kenal padahal masa belajar dulu tak pernah pulak borak ngan dia,Then aku terus  duduk sebelah dia dan kawan dia. Kawan yang kata nak teman aku tu, tetibe cancel last minit. Gerak hati aku dah agak dah dia tak jadi teman. Berhuhuhu je lah aku.





Sampai-sampai je terus daftar dan bayar rm8. Fitri kata dia tak ambil sesen pun duit rm8 tu, tapi dia salurkan duit tu…

Baju kurung dan kasut sukan .

Termenung jap. Tengah fikir nak post apa. Otak blurrr sebab banyak sangat benda benda kecik yang macam bebola ikan kat tengah berlegar-legar dalam fikiran aku. *apakah ?? I mean assignment, quizess, presentation semua tu dah berkurang. So, macam tulaa. Okay, abaikan . aku merepek je. ( hakikatnya = Assignment takkan berkurang )




Saje letak gambar ni. Rinduu mak ! :')





Pendahuluan aku sangat laaa sadis. Apesal nih ? Apesal aku macam kelu lidah nak berkata-kata. Aku kan Kamus Pustaka Dewan dan Bahasa. Mana hilang vocab melayu aku? Huarggghh!! Ni semua assigment political sciences punya pasal! 5 hari aku hadaapp komputer pastu tibai segala benda pasal politik dalam English . Dalam english plak tu! Kau tau english aku sangatlah menonggeng. Apa kau rasa bila kau ada banyak benda nak cakap , tapi tak terluah sebab kau tak tau istilah khas untuk perkataan itu dalam english.Aku rasa macam ni ..... Bleeerghhhhhh ! Penat ! Sekejap sekejap gi google translate. Pastuh plak si Pak Google…

Heliza Tiru Style Aku. Tak boleh blaaa.

Ok, korang kena tipu. HAHA. Aku yang berangan-angan nak tiru style dia adalah. Hehee.




Wow, sungguh ! Dia memang canteeek. tapi part mekap tebal aku tak berkenan.



Aku suka heliza sangat-sangat! Sebab dia macam aku. Ke aku macam dia ? HAHA. Ntah laa, tapi yang pasti aku suka semua pakaian dia. Up-to-date dan bergaya tapi pada masa yang sama still menutup aurat. Artis Paling Sopan Berpakaian jatuh kepada Heliza Helmi. Tahniah !



Rajengnya study


Lagi satu en, dia ni bukannya sopan sangat sesopan pakaian dia, perangai dia pun gila-gila tau. Sengal semacam je. Aku selalu follow blog dia dan page kat fesbuk. Memang senget sikit kepala dia tapi dia suka publish status yang islamik, selalu ajak kita solat , saling mengingatkan antara satu sama lain. Sukalah dia. hehee.




Family dia. Happy je.



Stylenya baju dia. ;D




Comey. Hee.




Sengal uh dia. Time ni dia kat universiti. Dalam kuliah.




Kan aku dah cakap dia sengal. HAHA !




Aku suka ini. Sebab dia berjubah. :)




Ada video dia nyanyi lagu Chord G ni. Best ! Try…