Skip to main content

dalam DILEMA~

Tolonglah...
kepada saper2 yg baca post ana kali ni...
ana dalam dilema sekarng..
ana tgh fikirkan kerjaya masa depan ana..

actually cam ni..
ana confius n berbelah bgi..
bila ana abes SPM nanti, ana mesti kna buat pilihan utk jejakkan kaki ke arah course aper..

ana minat medic
now ana tgh study pasal Bio, Fiz, and Kim..
coz mmg dri f4 dah minat so terus amek kelas aliran tuh..
tapi, prob nye skrg ana susah nk tgkp n faham pasal aper yg ana belajar.
lagi2 Bio...ana cam x ngam sgt dgn Bio..
even tu subjek yg ana minat..
dan lagi satu, ana bercita2 nk jd Doktor Pakar Bedah or Pakar Forensik...

pastuh, sekrg baru ana perasan yg otak ana cenderung ikut otak ayah ana..
ayah ana jurutera..
kalau bab lukisan,skala, bangunan, ana cepat sikit pikap..
kalau blajar tajuk math yg Lines & Plane tuh, ana rasa otak ringan jer kalau blajar..
bestlah, coz x susah n mmg otak ana mudah nk terima lukisan n skala..
kire cam benefitlah bg ana coz ana boleh blajar dgn mudah n cepat faham..
kira cam Lukisan Kejuruteraan lah tajuk tuh,.
tpi, tu bukan minat ana..

then, ana tya mak
"mak, akak lemah sikitlah Bio, tapi nk jd Doktor bila besar nanti,so ape nak buat?"
tau mak ana cakap aper?
"mak serahkan semua perancangan kt akak.fikirlah masak2..tapi, kalau nk jd Doktor sngat jadilah doktror phisioterapi."
erk??ape kbenda binatang fisioterapi tu pun ana x tau..
x prnah dgr plak..
mak ckp kerja dktor cam tuh paling senang..
die ader kaitn ngan dalaman n melibatkan warna, bau2an..
cam seronok lah gak..
tapi, prob nye ana x der basic lgsg pasal fisioterapi ni..

?????????

???????????? lagi sekali...
confius???

x tau nk pilih aper...
isk2..isk2..
ana risau, kalau ana tersalah wat pilihan,
boleh hancur masa depan..
so, ana kna fikirkan masak2 betul..
ni untuk kecerahan masa depan..
saper yg ader pengalaman tuh, tolonglah ana..
nak putus dah kepala otak ni fikir..
sikit jer lg boleh hancur otak,
x sempat amek SPM,
huhu =p..

mana satu antara :

1) minat yg dipupuk
2) kemahiran yg sedia ader
3) ikut pilihan emak?
tgh fikir nih...

Comments

emina said…
erm... fatin pnh rse mcm ni gak.
xpe, skrg ni syahida fokus study je.
mmg kte dh ade cite2 tp sume tu akan dpt kte pilih ble kat uni. sbb tyme tu kte dh tau tujuan kte. skrg ni msh was was lgkn? heheh.

ape2 pon, sllnye ikot minat lebih baek. kalo fatin, fatin ikot minat and alhamdulillah, fatin dh tau fatin nk jd sbb minat fatin tuh. so syahida kne munasabah dri blk la.

ganbatte!
zAcK said…
erm,, setuju gak ngn emina tu,, klu minat,, x kesah la pe yg jd in future, kte akn tabah.. esp cam ana neh,, kt skola gile ske bio n physic,, tp at last,, bio tah kemane, physic tu ade lg sket3 je.. hehe.. even most of my family mmbrs s well s frens cam tgezut ngn pilihan yg ana amek, tp ana buat dunno je, n plig best skalik my mom suppot.. hehe ^^..

ape yg ptig, struggle 4 bcomin SPM, t sng enti nk pleh mane2 course yg enti nk , ,

n once u choose da path, stick on it, n do not regret,, cuz it's still knowledge,, n s a msulim, those 2 career is really needed,, s well s another career..

"ALLAH janji org yg berilmu akan mendapat tempat, di dunie atau akhirat"

sori byk plak menaip.. hehe ^^

ol de bes deq~
syukran utk fatin n zack..
thanks ^_^
kata2 yg sgt mmbantu..
shida ahmad said…
Salam syahida..sori ye tb2 drop comment kt cni..juz nk share experience wit u..hihi..
emm,minat medic e?if btol2 minat trus kan la..jd doctor adlh keje yg mulia,if kite niat lillahitaala..InsyaAllah..akak pon lemah gak subject2 sciences ni,tp once da msk medic,Alhamdulillah..sal physioteraphy tu,its ok xde basic,nt bole blaja..dorg nye subject ala2 bdk medic gak..
papepon yg pntg get a gud rsult in ur exam n byk kan doa..hihi
zAcK said…
ana da jumpe da emel psl gmbr tu,, ardzdec_30@yahoo.com :add la
minal Qalb said…
Salam syahida,
kaifa haluk? Jazakillah khair menjenguk blog akak. Eh, ok ke bahasakan diri akak?
Em, takpelah.
Ok, pada pendapat akak, syahida buat solat istikharah n solat hajat banyak2, sebab akak nampak otak enti ni bagus (daripada penjelasan cenonet yang akak baca la),insya Allah buat apa2 pun boleh kalau you put your heart, doa n usaha dalam tu.

Parents dah bagi lampu hijau untuk enti buat apa yg enti nak. Macam emina cakap, muhasabah diri...so fikir elok2 dan tengok option yg ada.
Tapi kalau pening jugak, option solat istikharah tu yg paling baik.
Serahkan pada Allah masa depan kita tapi usaha sebagai bukti kesungguhan lebih penting.
So, fokus SPM, kalau insya Allah cemerlang, apa bidang enti nak embil, no hal. Insya Allah kami doakan yg terbaik untuk enti.
Bittaufiq wannajah ^ ^
erm..
leganya baca komen dr antum semua..
thanks ek2..
ana hargai sgt2..^_^
Salam...
Juz nak tumpang bagi komen jerk..
Pada saya baik awak ikot minat ah...
Cam adik saya ah...
Minat dalam bab lukis melukis nieyh...
Ayah mak tak kisah...
Tapi x dapat offer art..Dapat bisnes...
Kantoi last skali...Dari u tukar masok kolej...Coz dah x minat...N pointer kurang ah..
N now study kat unisel art n design...
Pointer tinggi jerk...
Baek ikot minat...
assalamualaikum
solat istkharah kalau terlalu bnyak pilihan..

Popular posts from this blog

Mini Showcase Fitri Haris

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Hari ni nak sambung post yang lepas. Pasal Mini Showcase Fitri. Actually aku tau last minit pasal showcase ini, ada ajak sorang kawan aku ini minta temankan sekali, last minit juga. Then, untuk dijadikan cerita, aku pun bertolaklah dari rumah pukul 11. Bajet 2 jam perjalanan. Sebab event tu start pukul 1.30 kat UKM. Sampai je kat Stesen UKM aku solat dulu. Then naik teksi terus straight ke UKM. Aku tak keseorangan sebab kebetulan kawan aku yang sama-sama belajar kat kolej KPAKK pun join gak. Terus nampak dia kat depan pintu nak daftar tu. Salam salam dan tanya khabar gaya macam dah lama kenal padahal masa belajar dulu tak pernah pulak borak ngan dia,Then aku terus  duduk sebelah dia dan kawan dia. Kawan yang kata nak teman aku tu, tetibe cancel last minit. Gerak hati aku dah agak dah dia tak jadi teman. Berhuhuhu je lah aku.





Sampai-sampai je terus daftar dan bayar rm8. Fitri kata dia tak ambil sesen pun duit rm8 tu, tapi dia salurkan duit tu…

Baju kurung dan kasut sukan .

Termenung jap. Tengah fikir nak post apa. Otak blurrr sebab banyak sangat benda benda kecik yang macam bebola ikan kat tengah berlegar-legar dalam fikiran aku. *apakah ?? I mean assignment, quizess, presentation semua tu dah berkurang. So, macam tulaa. Okay, abaikan . aku merepek je. ( hakikatnya = Assignment takkan berkurang )




Saje letak gambar ni. Rinduu mak ! :')





Pendahuluan aku sangat laaa sadis. Apesal nih ? Apesal aku macam kelu lidah nak berkata-kata. Aku kan Kamus Pustaka Dewan dan Bahasa. Mana hilang vocab melayu aku? Huarggghh!! Ni semua assigment political sciences punya pasal! 5 hari aku hadaapp komputer pastu tibai segala benda pasal politik dalam English . Dalam english plak tu! Kau tau english aku sangatlah menonggeng. Apa kau rasa bila kau ada banyak benda nak cakap , tapi tak terluah sebab kau tak tau istilah khas untuk perkataan itu dalam english.Aku rasa macam ni ..... Bleeerghhhhhh ! Penat ! Sekejap sekejap gi google translate. Pastuh plak si Pak Google…

Heliza Tiru Style Aku. Tak boleh blaaa.

Ok, korang kena tipu. HAHA. Aku yang berangan-angan nak tiru style dia adalah. Hehee.




Wow, sungguh ! Dia memang canteeek. tapi part mekap tebal aku tak berkenan.



Aku suka heliza sangat-sangat! Sebab dia macam aku. Ke aku macam dia ? HAHA. Ntah laa, tapi yang pasti aku suka semua pakaian dia. Up-to-date dan bergaya tapi pada masa yang sama still menutup aurat. Artis Paling Sopan Berpakaian jatuh kepada Heliza Helmi. Tahniah !



Rajengnya study


Lagi satu en, dia ni bukannya sopan sangat sesopan pakaian dia, perangai dia pun gila-gila tau. Sengal semacam je. Aku selalu follow blog dia dan page kat fesbuk. Memang senget sikit kepala dia tapi dia suka publish status yang islamik, selalu ajak kita solat , saling mengingatkan antara satu sama lain. Sukalah dia. hehee.




Family dia. Happy je.



Stylenya baju dia. ;D




Comey. Hee.




Sengal uh dia. Time ni dia kat universiti. Dalam kuliah.




Kan aku dah cakap dia sengal. HAHA !




Aku suka ini. Sebab dia berjubah. :)




Ada video dia nyanyi lagu Chord G ni. Best ! Try…