Skip to main content

kenangan ku di Tanah Suci

wah seonok giler ana dapat tunaikan Umrah hari tuh!!
kihkihkih...
syukur Allah panjangkan umur ana untuk jejakkan kaki ke tanah suci tuh...
alhamdulillah ,,,
Amen!



mula2 ana n family dari KLIA terbang ke Jakarta..
kitorang terpaksa transit utk ke Makkah...
huyyooo...
x tau nk kata aper when naik flight selama 10 jam...
tepu rasa punggung...
haha
naseb baik empuk seat flight tuh...
kalau x, mati kutu ana dalam tuh...
kitorang just makan, tidur, bgun , pastu makan balik, sambung tidor,...
pastuh tgk side luar dari flight...

huhu
ana berebut ngan adik nk duduk tepi tingkap..
wakaka
coz nk tgk pmandagan sepanjang journey...
so, kitorang main osom-osom dulu...
hahaha, ana menang..
shift pertama 5 jam pastu dia plak!..
cam budak2...

dalam flight Garuda Indonesia tuh, ana asek borak2 ngan adik ana...
kitorg gelak2, talking funny, huahaha...
cam xder kesedaran nk gi Makkah...
mak pun dah warning...
ape taknye, adik ana ni ANTI-INDON...
habis dia kutuknye bahasa endon dalam flight tuh...
hehe, ana apelagi gelak jer...
huhu!

lama2 penat cakap2, kitorg tertidur....
zzzzzzzzzzzzzzzzz.......




tetibe bgun dah smpai Jeddah...
wah!!!!
alhamdulillah xsangka...
bila pintu flight bukak jer, angin sepoi2 mengalukan kedatangan kitorg...
ana terkilan sgt kat airport Jeddah...
pegawai kt situ layan kitorg cam banduan
time nak check-in tu, kitorg terpaksa tggu smpai 2 jam lebih kt situ...
cam org bodoh jer...
urgghhh!!!
dahlah masa nk gi toilet ade minah Indon potong que...
siput sungguh!
nasib baik ana ni baik hati...
bagi jerlah..
pastu naik bas plak 6 jam nk gi Madinah...

sampai Madinah kitorg dah penat...
bermalam kt hotel Taibbah
x sempat pun nk tidor even dah pkul 3.30 pagi waktu di MAdinah...
pkul 4.00 am,ketua travel Rayhar dah panggil solat subuh berjemaah kat masjid Nabawi




MasyaAllah...
hanya tuhan jer tau betapa hebatnye perasaan ana masa tgk Masjid Nabawi depan mata...
rasa cam mimpi sgt..
cantik giler masjid tu...
lagi cantik dari yg korg tgk kt paper n tv...
usai smbhyg kitorg balik hotel...








pastuh 3 hari dok Madinah,,,
n then kitorg bersiap2 nk gi Makkah
kitorg naik bas gi Makkah...
jauh gak 430 km lebih...
penat woo!!
sampai Makkah terus disambut ngan pemandangan indah Masjidilharam...
cantik sgt!!




kat Makkah kan...
kitorg just kuar hotel semata2 nk gi Masjidilharam...
beribadat...
sembahyang fardhu 5 kali sehari...
baca quran...
borak pasal islam ngan minah arab kt sana...
mak bolehlah nk speaking ngan depa...
kalau ana ni??terkontang-kanting nk cakap arab...

" La Afham..." smbil buat muka krang tersengih dpn diorg..
" can u speak english " ceh, konon jer ana nih...
" syukran "
" La, na'am "

hahaha...tu jer lah yg ana reti nk ckp...
tu pun rase cam dah bangga boleh ckp sket2...
siput tol syahida nih..
huahaha...
xper2, ader rezeki boleh mendalami lg bahasa arab ni...
bahasa arab kan bahasa Al-Quan n bahasa syurga...
so, bile lg kita nk ckp bahasa syurga kan??



hurm....
paling sadis n sedih ialah....
ana x dapat nk pegang pun HajarulAswad...
cium apetah lg...
cedih sgt2
even dah ade kt depan mata....
wuaa!!!

xper2 ade hikmahnye, syahida....
dah boleh tengok tu pun kira mujur dah...
alhamdulillah...
dibuatnye ko buta?
lagilah sadis...
hehehe
bersyukur ana dilahirkan sempurna...
kat sana ana tgk ramai minah2 arab berkerusi roda...
tp, diorg still ader semangat yg tinggi nk beribadah...
beribadah kt sana agak susahlah...
coz ramai og sesak...
kena berasak2 sket...
ana n mak always nk saf depan...
barulah seronok sket...


nk citer kt sini...
ana always kena tolak n langgar ngan minah2 arab yg badan sasa perkasa giler tuh...
mak aihhh!!! tggi dah mengalahkan lelaki bina badan kt Malaysia...
huhu...masa nak tawaf, x yah citer...byk kali kna tolak ngan diorg...
rasa asek nak marah jer ngan diorg...
yalah, kot ye pun sabar2 lah...
org pun nk tawaf gak...
relakslah bro...
macam jalan tawaf ni datuk sebelah mak kau jer yg pya...
time ana merungut2 tu, mak always pesan
"sabar, kakak, sabar"
mak bolehlah sabar...
ana ni kurang sket penyabar nye..
kalau nk bgi pelempang boleh jer...
tapi, mengenangkan ana berada kat tanah suci ni, kelakuan kna jjaga...
perkataan apatah lagi..
tapi, kenkadang terlepas ckp gak kt sana...
tapi, alhamdulillah xder pape yg pelik berlaku kt ana..









hurm....
windunya nak pergi Makkah lagi....
yg pasti 2 kali ana menangis kat sana...
sekali kt depan makam rasulullah kat Madinah...
n kali ke2 kt Masjidilharam...
cedih woo mengenangkan diri yg hina dina ni...
terasa kerdil je diri depan kaabah tuh...
byk sgt dosa2 ni...

"Ya Allah ampunkanlah dosa hambaMu yg lemah ni..."

ana berharap sgt yg Allah terima segala ibadah umrah ana kt sana...
doakan ana so ana dapat gi tempat yg ana rindu tuh...
Ameen!!


Comments

zAcK said…
tahniah kerane selamat pergi dan baliik . .

kenangan di sane mmg xleh nk dbandingkan dgn mane2 kenangan

smoge berpeluang pergi lagi... doakan sy gak erh.. ^^
eeee....best nyer syahida..ani pun nak gi...nanti, kita pegi same2 nak x??? gune duit sendiri lah...hihihih,,,ani x de duit nak belanja...
eeee....best nyer syahida..ani pun nak gi...nanti, kita pegi same2 nak x??? gune duit sendiri lah...hihihih,,,ani x de duit nak belanja...
Na'ilah said…
alhmdulillah..da smpi adek kat sne...akk x sampai2 lg..blum ade rezeki..doakan akk ye.

panjang btul citer adek yeh..sabar la..pengalaman kat sne mematangkan kite..

blaja rjin2..mane la tawu adek ley smbg blaja kat bumi anbia' suatu hari nti..ameen. =)
lavender said…
salam.. bestnyer dngar citer.
kalau sendiri pergi lg la best.. semoga kenangan tersebut adalah kenangan yg pling indah dlm hidup anti..
erm...insyaAllah..
ana belajar byk kat sana..
cara pupuk kesabaran, sikap empaty..
yg penting ana rasa dekat dgn Allah dan kekasihNya, rasulullah..
alhamdulillah
lavender said…
AMEEn..
may gOD bless all of us..

Popular posts from this blog

Baju kurung dan kasut sukan .

Termenung jap. Tengah fikir nak post apa. Otak blurrr sebab banyak sangat benda benda kecik yang macam bebola ikan kat tengah berlegar-legar dalam fikiran aku. *apakah ?? I mean assignment, quizess, presentation semua tu dah berkurang. So, macam tulaa. Okay, abaikan . aku merepek je. ( hakikatnya = Assignment takkan berkurang )




Saje letak gambar ni. Rinduu mak ! :')





Pendahuluan aku sangat laaa sadis. Apesal nih ? Apesal aku macam kelu lidah nak berkata-kata. Aku kan Kamus Pustaka Dewan dan Bahasa. Mana hilang vocab melayu aku? Huarggghh!! Ni semua assigment political sciences punya pasal! 5 hari aku hadaapp komputer pastu tibai segala benda pasal politik dalam English . Dalam english plak tu! Kau tau english aku sangatlah menonggeng. Apa kau rasa bila kau ada banyak benda nak cakap , tapi tak terluah sebab kau tak tau istilah khas untuk perkataan itu dalam english.Aku rasa macam ni ..... Bleeerghhhhhh ! Penat ! Sekejap sekejap gi google translate. Pastuh plak si Pak Google…

Mini Showcase Fitri Haris

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Hari ni nak sambung post yang lepas. Pasal Mini Showcase Fitri. Actually aku tau last minit pasal showcase ini, ada ajak sorang kawan aku ini minta temankan sekali, last minit juga. Then, untuk dijadikan cerita, aku pun bertolaklah dari rumah pukul 11. Bajet 2 jam perjalanan. Sebab event tu start pukul 1.30 kat UKM. Sampai je kat Stesen UKM aku solat dulu. Then naik teksi terus straight ke UKM. Aku tak keseorangan sebab kebetulan kawan aku yang sama-sama belajar kat kolej KPAKK pun join gak. Terus nampak dia kat depan pintu nak daftar tu. Salam salam dan tanya khabar gaya macam dah lama kenal padahal masa belajar dulu tak pernah pulak borak ngan dia,Then aku terus  duduk sebelah dia dan kawan dia. Kawan yang kata nak teman aku tu, tetibe cancel last minit. Gerak hati aku dah agak dah dia tak jadi teman. Berhuhuhu je lah aku.





Sampai-sampai je terus daftar dan bayar rm8. Fitri kata dia tak ambil sesen pun duit rm8 tu, tapi dia salurkan duit tu…

Heliza Tiru Style Aku. Tak boleh blaaa.

Ok, korang kena tipu. HAHA. Aku yang berangan-angan nak tiru style dia adalah. Hehee.




Wow, sungguh ! Dia memang canteeek. tapi part mekap tebal aku tak berkenan.



Aku suka heliza sangat-sangat! Sebab dia macam aku. Ke aku macam dia ? HAHA. Ntah laa, tapi yang pasti aku suka semua pakaian dia. Up-to-date dan bergaya tapi pada masa yang sama still menutup aurat. Artis Paling Sopan Berpakaian jatuh kepada Heliza Helmi. Tahniah !



Rajengnya study


Lagi satu en, dia ni bukannya sopan sangat sesopan pakaian dia, perangai dia pun gila-gila tau. Sengal semacam je. Aku selalu follow blog dia dan page kat fesbuk. Memang senget sikit kepala dia tapi dia suka publish status yang islamik, selalu ajak kita solat , saling mengingatkan antara satu sama lain. Sukalah dia. hehee.




Family dia. Happy je.



Stylenya baju dia. ;D




Comey. Hee.




Sengal uh dia. Time ni dia kat universiti. Dalam kuliah.




Kan aku dah cakap dia sengal. HAHA !




Aku suka ini. Sebab dia berjubah. :)




Ada video dia nyanyi lagu Chord G ni. Best ! Try…