Skip to main content

~kata-kata~


Hari ni ana nk post tentang favourite ana sendiri..sebenarnya ana suke giler dgn kata-kata yang mampu mengetuk kesedaran ana. almaklumlah, kalau nama pun dah pmpn, mudah terpengaruh ngan kata2. tapi, bukan kata2 manis dari sang buaya darat. jangan harap ana nak cair. No Way! Get lose!!

Ana nak share ngan semua kata2 yg best giler bg ana.
N sampai sekarang jadi pegangan ana...
bagus gak kalau ana dah rasa cam lalai n alpa sket, cepat2 ana teringat akan kata2 azimat yg mampu menyedarkan ana, hamba yg lemah ni..

Antaranya...

To love someone is nothing,
to beloved by someone is something,
to beloved by someone we loved is exciting
but, to beloved by Allah is everything...
Allah loves us.

Teman yg solehah malunya pd kurangnya amalan,
Beraninya pada kebenaran,
Cintanya berlandaskan keimanan,
Rindunya pada janji2 tuhan,
Dihatinya tetap tertanam taqwa dan kebenaran...

Indahnya ukhuwah ini,
Di kala lupa ada yg menasihati,
Dikala tersilap ada yg mengingati,
Jasad dan hatinya menemani,
Dikubur nanti diharap,
Doanya mengiringi.

Bila mata bertemu mata akan mula rasa kasih,
Bila hati bertemu hati akan mula rasa sayang,
Bila dahi bertemu sejadah akan terasa kebesaan Allah...

Buatmu mujahidah solehah
Dengan kecantikanmu kau lebih elok dari matahari,
Dengan akhlakmu kau lebih wangi dari haruman,
Dengan rendah hatimu kau lebih tinggi dari bulan,
Dengan kelembutanmu kau lebih halus dari rintik hujan,
Maka pertahankanlah keindahan ini,
Agar kau terus menjadi sayap kiri perjuangan Islam,
Penegak kalimah Allah di muka bumi

Jika mereka sibuk mencari cinta,
Biarlah kita sibuk mencari iman.
Jika mereka sibuk mencari pasangan,
Biarlah kita sibuk mencari keredhaan.
Jika mereka menangis kerana kecewa bercinta,
Biarlah kita menangis kerana mengenang dosa2 semalam.
Jika mereka cintakan kemanusiaan,
Biarlah kita cintakan tuhan,
Jika mereka mendambakan duniawi,
Kita pula dambakan ukhrawi.
Cintailah DIA

Bila kita fikir pasal duniawi, memenglah kita seronok tapi memeningkan,
Bila kita fikir pasal ukhrawi memanglah membosankan tapi menenangkan.

Jadilah ubi yang sentiasa tertutup rapat,
Berbanding kek yang penuh krim,
Tapi dihurungi lalat.

Sempadan antara orang ISLAM dan KAFIR ialah S.O.L.A.T.

Jadikanlah dirimu mawar yang menyeri dan menguntum di jalan dakwah dan biarkanlah mawar itu terpaksa dilukai oleh onak duri untuk merasai haruman kasih Allah.

I.S.L.A.M itu mudah tapi jangan dipermudahkan.

Kita bukan orang yang merintih pada keadaan
Bukan juga orang yang lari dari cabaran,
Tapi kita perlu fikirkan bagaimana cara nak islamisasikan keadaan
dan menempuh cabaran dengan keimanan.

Bila diri mencintai Illahi
Bergabunglah jiwa bersatulah hati
Dua jiwa satu cinta, Dua jasad satu matlamat,
Bila cinta kerana Allah, berpisahnya tidak gelisah
Bila rindunya kerana yg Satu bertemunya pasti x jemu
Ukhuwah itu indah jika bertemu dan berpisah kerana Allah....

Oleh kerana aku terlalu mengejar amar makruf nahi mungkar,
aku kehilangan kawan.
Biar hilang kawan kerana perjuangan,
Jangan hilng teman seperjuangan.


semoga antum semua terhibur dengan kata2 ni...
n yg penting dapat secebis kesedaran dari ayat2 tuh..
Selamat membaca~ ^_^

Comments

Popular posts from this blog

Mini Showcase Fitri Haris

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Hari ni nak sambung post yang lepas. Pasal Mini Showcase Fitri. Actually aku tau last minit pasal showcase ini, ada ajak sorang kawan aku ini minta temankan sekali, last minit juga. Then, untuk dijadikan cerita, aku pun bertolaklah dari rumah pukul 11. Bajet 2 jam perjalanan. Sebab event tu start pukul 1.30 kat UKM. Sampai je kat Stesen UKM aku solat dulu. Then naik teksi terus straight ke UKM. Aku tak keseorangan sebab kebetulan kawan aku yang sama-sama belajar kat kolej KPAKK pun join gak. Terus nampak dia kat depan pintu nak daftar tu. Salam salam dan tanya khabar gaya macam dah lama kenal padahal masa belajar dulu tak pernah pulak borak ngan dia,Then aku terus  duduk sebelah dia dan kawan dia. Kawan yang kata nak teman aku tu, tetibe cancel last minit. Gerak hati aku dah agak dah dia tak jadi teman. Berhuhuhu je lah aku.





Sampai-sampai je terus daftar dan bayar rm8. Fitri kata dia tak ambil sesen pun duit rm8 tu, tapi dia salurkan duit tu…

Baju kurung dan kasut sukan .

Termenung jap. Tengah fikir nak post apa. Otak blurrr sebab banyak sangat benda benda kecik yang macam bebola ikan kat tengah berlegar-legar dalam fikiran aku. *apakah ?? I mean assignment, quizess, presentation semua tu dah berkurang. So, macam tulaa. Okay, abaikan . aku merepek je. ( hakikatnya = Assignment takkan berkurang )




Saje letak gambar ni. Rinduu mak ! :')





Pendahuluan aku sangat laaa sadis. Apesal nih ? Apesal aku macam kelu lidah nak berkata-kata. Aku kan Kamus Pustaka Dewan dan Bahasa. Mana hilang vocab melayu aku? Huarggghh!! Ni semua assigment political sciences punya pasal! 5 hari aku hadaapp komputer pastu tibai segala benda pasal politik dalam English . Dalam english plak tu! Kau tau english aku sangatlah menonggeng. Apa kau rasa bila kau ada banyak benda nak cakap , tapi tak terluah sebab kau tak tau istilah khas untuk perkataan itu dalam english.Aku rasa macam ni ..... Bleeerghhhhhh ! Penat ! Sekejap sekejap gi google translate. Pastuh plak si Pak Google…

Heliza Tiru Style Aku. Tak boleh blaaa.

Ok, korang kena tipu. HAHA. Aku yang berangan-angan nak tiru style dia adalah. Hehee.




Wow, sungguh ! Dia memang canteeek. tapi part mekap tebal aku tak berkenan.



Aku suka heliza sangat-sangat! Sebab dia macam aku. Ke aku macam dia ? HAHA. Ntah laa, tapi yang pasti aku suka semua pakaian dia. Up-to-date dan bergaya tapi pada masa yang sama still menutup aurat. Artis Paling Sopan Berpakaian jatuh kepada Heliza Helmi. Tahniah !



Rajengnya study


Lagi satu en, dia ni bukannya sopan sangat sesopan pakaian dia, perangai dia pun gila-gila tau. Sengal semacam je. Aku selalu follow blog dia dan page kat fesbuk. Memang senget sikit kepala dia tapi dia suka publish status yang islamik, selalu ajak kita solat , saling mengingatkan antara satu sama lain. Sukalah dia. hehee.




Family dia. Happy je.



Stylenya baju dia. ;D




Comey. Hee.




Sengal uh dia. Time ni dia kat universiti. Dalam kuliah.




Kan aku dah cakap dia sengal. HAHA !




Aku suka ini. Sebab dia berjubah. :)




Ada video dia nyanyi lagu Chord G ni. Best ! Try…