Skip to main content

~ Amar Ma'ruf Nahi Mungkar tanggungjawab DAI'E~

Sebagai seorang da'ie di mana2pun ana rasa, harus kita saling menasihati. Soal dapat terima atau tidak, itu antara kita dan mereka dengan ALLAH.. Kita dah jalankan tanggungjawab sebagai seorang saudara mu'min yg rasulullah s.a.w sendiri pernah bersabda yg kita kena ambil berat tentang mereka

"tidak sempurna iman seseorang selagimana dia tidak mengasihi saudaranya sepertimana dia mengasihi dirinya sendiri.."

Ana nak kongsikan sebab dan akibat kalau.......

TIDAK MENGAMALKAN AMAR MA'RUF NAHI ANIL MUNGKAR;

-DIA BERPELUANG MEMPERSOALKAN KEPADA KITA DIAKHIRAT KELAK SEKIRANYA KITA TAK PERNAH MENEGUR MEREKA

Pernah dengar tak kisah org masuk neraka sebab kena tarik kakinya sedangkan kakinya yg sebelah lagi dahpun melangkah utk ke syurga..?

Siapa yg tarik kaki kita di akhirat kelak?

-Jiran-jiran kita [selang 40rumah, depan 40, belakang 40, kiri 40, kanan 40, kalau rumah flet?? Atas bawah pun kena kira]

-Ibu [bagi yg lelaki]

-Isteri [bagi yg lelaki]

-Anak-anak [bagi lelaki dan perempuan]

-Saudara-saudara seislam kita [setiap mu'min itu bersaudara!!!]


Ada satu kisah, yg bila seorang hendak masuk syurga, dan kakinya ditarik.. Yg menariknya adalah yg berhak menarik [mcm yg ana tulis diatas]..

Yg ditarik = kenapa kau tarik kaki aku ni??

yg menarik = sebab dulu kat dunia kau tak tegur aku bila aku buat salah, bila aku tak solat, kau buat tak tau je.. Kau tak ajak pun!!

yg ditarik = Ya ALLAH semua itu dusta!! Aku dah pernah ajak kau! tapi kau ugut aku! Hina aku! kata aku mcm2!! kau kata kubur masing2!! neraka masing2!!

yg menarik = kau baru tegur aku sekali, kalau kau tegur dan ajak aku dua kali.. mesti aku ikut..

yg ditarik = aku dah ajak kau berpuluh-puluh kali.. tapi kau degil.. kau tak nak.. kau kata aku ni pk aku bagus sgt.. kau kata aku solat tunggang tunggik mcm ayam patuk dedak!

yg menarik = tu baru berpuluh2 kali.. andai kau ajak aku beratus2 kali.. mesti aku ikut..

tengok tu.. ini kisah yg ustaz ana kongsikan.. betapa terdesaknya saudara-saudara seislam kita utk menjebakkan diri kita kearah kehancuran bersama-sama dengan mereka.. sedangkan kita dahpun mengajak mereka melakukan kebaikkan..

akhirnya.. samada kita terpaksa terjun dalam neraka bersama-sama mereka.... atau..................


yg ditarik = YA ALLAH.. mereka berdusta.. tiap kali seruanMU berkumandang.. aku seru mereka.. aku ajak mereka agar menunaikan kewajiban keatas diriMU.. Aku larang mereka dari melakukan apa yg engkau larang.. Aku larang mereka dari mendedahkan aurat.. Sesungguhnya.. Kau lah yg maha ADIL lagi maha MENGETAHUI..

emm..
sebab tu lah.. orang tak nak masuk syurga dengan jalan yg paling sukar.. sahabat-sahabat rasulullah.. ALLAH jamin syurga.. Kenapa?? Apa istimewanya mereka? mereka bukan rasulullah yg dikasihi ALLAH setiap masa.. Tapi.. Mereka sentiasa cuba mencontohi TIAP perbuatan baginda s.a.w.. Yakinlah.. Tiap sunnah yg walaupun hanya SUNAT.. ada keberkatannya..




Comments

Popular posts from this blog

Mini Showcase Fitri Haris

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Hari ni nak sambung post yang lepas. Pasal Mini Showcase Fitri. Actually aku tau last minit pasal showcase ini, ada ajak sorang kawan aku ini minta temankan sekali, last minit juga. Then, untuk dijadikan cerita, aku pun bertolaklah dari rumah pukul 11. Bajet 2 jam perjalanan. Sebab event tu start pukul 1.30 kat UKM. Sampai je kat Stesen UKM aku solat dulu. Then naik teksi terus straight ke UKM. Aku tak keseorangan sebab kebetulan kawan aku yang sama-sama belajar kat kolej KPAKK pun join gak. Terus nampak dia kat depan pintu nak daftar tu. Salam salam dan tanya khabar gaya macam dah lama kenal padahal masa belajar dulu tak pernah pulak borak ngan dia,Then aku terus  duduk sebelah dia dan kawan dia. Kawan yang kata nak teman aku tu, tetibe cancel last minit. Gerak hati aku dah agak dah dia tak jadi teman. Berhuhuhu je lah aku.





Sampai-sampai je terus daftar dan bayar rm8. Fitri kata dia tak ambil sesen pun duit rm8 tu, tapi dia salurkan duit tu…

Baju kurung dan kasut sukan .

Termenung jap. Tengah fikir nak post apa. Otak blurrr sebab banyak sangat benda benda kecik yang macam bebola ikan kat tengah berlegar-legar dalam fikiran aku. *apakah ?? I mean assignment, quizess, presentation semua tu dah berkurang. So, macam tulaa. Okay, abaikan . aku merepek je. ( hakikatnya = Assignment takkan berkurang )




Saje letak gambar ni. Rinduu mak ! :')





Pendahuluan aku sangat laaa sadis. Apesal nih ? Apesal aku macam kelu lidah nak berkata-kata. Aku kan Kamus Pustaka Dewan dan Bahasa. Mana hilang vocab melayu aku? Huarggghh!! Ni semua assigment political sciences punya pasal! 5 hari aku hadaapp komputer pastu tibai segala benda pasal politik dalam English . Dalam english plak tu! Kau tau english aku sangatlah menonggeng. Apa kau rasa bila kau ada banyak benda nak cakap , tapi tak terluah sebab kau tak tau istilah khas untuk perkataan itu dalam english.Aku rasa macam ni ..... Bleeerghhhhhh ! Penat ! Sekejap sekejap gi google translate. Pastuh plak si Pak Google…

Cara dan Tips Untuk Sembuh dari Depression dan Anxiety

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah kali ini baru aku ada kesempatan untuk menulis. Memang sejak dua menjak ini aku selalu fikir macam mana aku nak share ngan korang tips untuk sembuh dari depress and anxiety. Setiap malam aku recall dan flashback balik ke tahun turning point aku dimana peralihan dari masa aku sakit sampai aku sembuh. Apa yang aku buat waktu itu? Apa yang aku amalkan? Okay so aku straight to the point je k. Aku akan share semua amalan yang aku buat so that korang yang sakit pun boleh sama-sama amalkan dan terus sihat . InsyaAllah dengan izin Allah.


Okay first all. Ada empat dimensi penyembuhan. 

1. Biologikal
Perjumpaan dengan pakar psikatri, ubat-ubatan dan sebagainya.

2. Psikologikal
Teknik untuk mengawal dan berhadapan dengan perasaan,pemikiran dan tindakan pesakit.

3. Sosial.
Sokongan dari keluarga dan kawan-kawan

4. Spiritual.
Dari segi agama,hubungan dengan Tuhan.


 Okay kenapa diceritakan tentang dimensi penyembuhan? Kerana setiap dimensi ini perlu. Setiap orang perlu am…