May 26, 2009

lagu..?

Ya Allah...
ana skrg tgh addicted sgt dgn muzik non- nasyid..
maksudnya cam lagu pop , rock, jazz...
dulu ana x minat sgt muzik slain nasyid...
tapi, skrg baru ana p erasan minat ana cnderung kat lagu2 pop rock & omputeh...
biar betul??
itulah hakikatnya..
skrg ni pun tgh download lagu ' Masih Jelas - Hafiz AF ' ' Dan Sebenarnya - Yuna' ' I'm Yours - Jason Marz' , ' Rindu Terhenti - Tomok ' ...
waiting for it!
x boleh blah....
tetiber je minat sume lagu tuh...
what kind of me??
x per2
~ V.E.R.S.A.T.I.L.E~
haha!!

muzik menjana kelenjar pineal mengeluarkan hormon melatonin. Inilah jenis hormon yang berfungsi untuk menenangkan manusia. Muzik seumpama rock yang iramanya berfrekuensi lebih dari 12 hz akan hanya mendorong pendengar menjadi agresif, radang, baran dan merosakkan kesihatan dengan melajukan detak jantung. Sedang irama ney misalnya (sejenis serunai orang sufi: sila baca novel Advencer Si Peniup Ney) itu frekuensinya seputar 8 ke 10 hz, justeru temponya yang tidak pantas menjadikan fikiran tenang dan memberi santai di jiwa. Tidak hairan juga kalau irama yang berfrekuensi 4 hingga 8 hz, itu membuatkan orang lagi cepat tidur.



erm...
x salah kan kalau minat muzik lain...
even muzik rock?
coz ana mmg minat rock...
tapi ala kadar...
senang citer sumer ~layan~
erm....
terpulang pada individu tu sendiri lah kan?
asalkan pandai mengawalnya....
seseorang itu akan menjadi hina melainkan denganadanya TAQWA di dalam diri masing2...
hanya TAQWA yg membezakan seseorg tu...
bukan pada MINATnya...
erm....
itulah ISLAM....
Islam is the W.A.Y of L.I.F.E


1 comment:

ichigo gogo said...

ana layan lgu jpun
sbb lgu jpun susa nk faham

klo da x fhm , msti la x jiwang~^^ haha

tp sbb da trtw mksud jpun,,em,jiwang gak lgu2 jepun ni sbnanye~