Skip to main content

Posts

Showing posts from December 20, 2008

cara2 berda'wah

Ana pernah mengikuti kursus FCR ( Friendly Comparative Religion ) yg membincngkan tntg perbandingan agama..Menurut Brother Shah Kirit, salah seorang penceramah di situ, Dakwah dan Islah adlah dua perkara yg berbeza..selama ni ana ingatkan jika kita sampaikan mesej2 islam sesama muslim itu dikira dakwah..ttp istilah yg sebenarnya ialah islah..Maksud islah ialah memperbaiki, memperbetul atau meningkatkan. maknanye, kita kena sling islah sesma muslim ke arah kebaikan..Manakala dakwah pula ialah menyeru, mengajak, memanggil, menjemput non-muslim ke arah Islam..Dakwah merupakan perjuangan menegakkan agama Islam pada Zaman Nabi Muhammad s.a.w..Allah berfirman dlm Surah Al-Asr yg bermaksd : "Demi Masa! Sesungguhnya manusia di dlm kerugian melainkan org yg beriman dan beramal soleh yg sling pesan-berpesan dan saling nasihat menasihati dgn kebenaran dan kesabaran."..Maksud saling nasihat-menasihati dgn kebenaran di sini ialah AMAL MAKRUF NAHI MUNGKAR..ini bermakna kewajipan kita sbga…

berfikir di luar kotak

Danial adalah seorang pelajar sekolah berasrama penuh. Suatu hari Danial diminta oleh guru untuk mengisi satu slot pada perhimpunan pagi dengan tazkirah. Itu merupakan kali pertama dia diminta berucap di hadapan ramai.

Dia sedikit tergagap-gagap semasa menyampaikan ucapannya. Pelajar-pelajar lain mula menggelakkannya.

Setahun berlalu. Kali ini dia diminta berucap di hadapan kelas sahaja. Perkara sama berulang. Dia sedikit gugup dan digelakkan akhirnya. Sejak hari itu dia berasa teramat malu dan takut untuk berucap di depan ramai lagi.

Dia berkeyakinan yang dia adalah seorang yang gugup dan tiada bakat untuk berucap di khalayak ramai. Pengalaman membezakan kita dari segi perwatakan. Pengalaman membentuk diri kita.

Pengalaman dan kotak pemikiran

Pengalaman dan kejadian yang dialami setiap orang menjadi kayu ukur atau paradigma dalam diri masing-masing. Oleh kerana itu, ‘baik’ bagi kita mungkin ‘tidak baik’ bagi orang lain. Mungkin sebab itu apabila kita pergi ke tempat menjual minyak wangi, …