Skip to main content

Posts

Showing posts from December 19, 2008

Pemimpin berwawasan utama rakyat melebihi kepentingan diri

Pemimpin berwawasan utama rakyat melebihi kepentingan diriOleh Wan Abd Rahim Wan Mohamad ** info dlm bharian.com.my
DR Prajudi Atmosudirjo memberikan pandangan mengenai kepemimpinan yang antara lain menyebut: “Kepemimpinan adalah suatu seni kesanggupan atau teknik untuk membuat pengikut mengikuti atau mentaati segala apa yang dikehendaki serta membuat mereka bersemangat untuk mengikuti bahkan ada yang sanggup berkorban.”

Katanya: “Kepemimpinan adalah suatu proses berterusan yang membuat semua orang bergiat dan berupaya untuk memahami dan mencapai tujuan ditentukan oleh pemimpin sehingga mereka bersedia untuk berubah fikiran serta pandangan, sikap dan kepercayaan.”Kepemimpinan juga sebenarnya fenomena biasa yang bersifat sejagat berlaku di mana saja tanpa mengira bangsa dan budaya bagi menjalankan dasar baik untuk kesejahteraan serta kegembiraan masyarakat keseluruhannya. Oleh itu, pemimpin perlu berpandangan jauh, berkebolehan merancang dan menganalisis keadaan serta dapat merungkai ata…

Gangguan

ari tuh dalam beberapa hari yg lepas...
ana dpt 3 mesej dari unknown number..
org yg x diknali dan x nak ana kenali pun...
dier bgi mesej yg boleh mengundang fitnah kpd ana
nau'zubillah...
malah, dia pun bleh rosakkan imej sahabat sperjuangan ana...
naper die wat cam tuh?
laki or pmpn?
mana dpt no ana??
macam2 yg berlegar2 kat kepala ana..
ana buntu...
serba x kena..
yg pasti org tu knal ana...
urm...
FITNAH 2 ni jgn dibuat main...
bahaya...
sekali fitnah dah terpalit kt seseorg tu susah nk dihapuskan balik...
even dah terbukti seseorang tu x wat per yg difitnahnya
maybe boleh myebabkan reputasi seseorg tu tercemar atau mental terganggu...
so, jauhkanlah sikap ni.

Al-fitanahtu assyadhu min al-qatl

Fitnah tu lagi dasyat dari membunuh...

NAu'zubillah....moa2 kiter sumer dijauhkan dari fitnah ni...
Ameen!