December 6, 2008

Nasihat Dia kepada Ana

syahida,,,ana nk nasihat skit leh,,,sbnrnye,,bg muslimat...xboleh ltk gmbar dlm ni,,,bkn ape,,,ade lak yg mengatakan haram,,,nti ni seorang muslimah,,,xelok klu letak gmbar dlm fs nih...krn pmpuan bleh jadi ftnah besar,,,sbb frman ALLAHKatakanlah kepada orang laki-laki yangberiman: "Hendaklah mereka menahanpandangan nya, dan memeliharakemalu annya; yang demikian itu adalahlebih suci bagi mereka, sesungguhnyaAlla h Maha Mengetahui apa yang merekaperbuat."
Surah An-Nur(24) ayat 30Dalam ayat ini, jelas Allah telahmemerintahkan kita supaya kita menjagapandangan kita daripada memandangperkara -perkara yang dilarang,termasuklah memandang wanita bukanmahram serta wajib bagi kita menjaganafsu. Perintah ini bukan ditujukankepada kaum Adam sahaja. Dalam ayat yangseterusnya Allah berfirman,Katakanlah kepada wanita yang beriman:"Hendaklah mereka menahan pandangannya,dan memelihara kemaluannya,..Surah An-Nur(24) ayat 31.Daripada ayat ini jelasAllah melarang lelaki dan perempuanbukan mahram daripada salingberpandang -pandangan dengan niat untuksuka-suka, apatah lagi untuk memuaskanhawa nafsu.so ble sseorng muslimah tu ltk gmbar dye tnpa tujuan,,tu bleh mnimbulkan ftnah yg besar,,,tp brbeza ngn muslimin...kaum lelaki itu pemimpin kpda kaum wanita...ana dah xtau nk jelaskan cm mane lg,,,hope nti phm....ana tau mmg sukar bg nti utk trime tguran ni....tp inilah hakikatnye,,,ana hanye mmpu bg pringtan je....trpulang pada nti....jika tguran ni mmbuatkn nti trase ati ke ape ke...maafkan ana....wallahu'alam




Urm....mesej ni ana dapat dari seorg 'hamba Allah' yang dirahsiakan identitinya....dia send mesej ni melalui frenster kpd ana sbb ana letak gambar2 ana kat laman web frenster...ana jamin ramai yang meletakkan gmbr2 masing2 kt dalam web tu kan? samalah mcm ana dulu...pastu 'hamba Allah' ni tegur.

Mula-mula ana nk protes jugak teguran dia.Ana buat derk jer...tapi,lepas beberapa ari, dia buzz ana kat YM. Terkezut ana dibuatnya. Dia tya....

" Naper enti tak buang lagi pic nti?? " Hah? Ana terkejut sangat2. Dia sanggup view sekali lagi fs ana semata-mata untuk melihat sejauh mana respond anauntuk membuang gambar2 ana. Ish2... Buang tebiat apa?

" Naper mesti ana buang? " Soalan berganti soalan. Yalah,apa taknya...Penat-penat ana upload gambar2 tu. Bukan senang tau. Ambil masa lama.

" Astaghfirullah,nti. Kan ana dah bgtau...Muslimat ni bleh bawak FITNAH...apa lagi kalau SENGAJA menayangkan wajah mereka di internet. Satu dunia bleh tengok." Amboi panjang bebenar explaination dia. Siap BOLD kan lagi perkataan tertentu. Ana dah rasa terkena sgt.Ana geram! Sebab.....tak dapat nak menyangkal kata-katanya.

" Apa buktinya? " ana masih berdegil. Tetap dengan pendirian.

" Buktinya, telah ana bagi melalui mesej td...Bacalah & hayatilah...Tu semua bersumberkan Kalam Allah, iaitu Al-Quran...salam"

-Hamba Allah has signed out-


Belum sempat ana bertanyakan lebih lanjut, hamba Allah tu dah sign out...erm, mungkin dia fed up dgn ana. atau mungkin dia nak bagi ana masa memikirkan tntang apa yang dikatakannya td...segala2nya mungkin...

Dan, hati ana terdetik untuk baca sekali lagi mesej tu...erm, betul. Ada benarnya kata-kata dia...Dia juga menegur ana dengan penuh hemah. Itulah ciri2 da'ie yang sebenar...

Apa2 pun ana berterima kasih kepada Hamba Allah ni...
Syukran...
Syukran kerana sudi menegur ....

No comments: