Skip to main content

Nasihat Dia kepada Ana

syahida,,,ana nk nasihat skit leh,,,sbnrnye,,bg muslimat...xboleh ltk gmbar dlm ni,,,bkn ape,,,ade lak yg mengatakan haram,,,nti ni seorang muslimah,,,xelok klu letak gmbar dlm fs nih...krn pmpuan bleh jadi ftnah besar,,,sbb frman ALLAHKatakanlah kepada orang laki-laki yangberiman: "Hendaklah mereka menahanpandangan nya, dan memeliharakemalu annya; yang demikian itu adalahlebih suci bagi mereka, sesungguhnyaAlla h Maha Mengetahui apa yang merekaperbuat."
Surah An-Nur(24) ayat 30Dalam ayat ini, jelas Allah telahmemerintahkan kita supaya kita menjagapandangan kita daripada memandangperkara -perkara yang dilarang,termasuklah memandang wanita bukanmahram serta wajib bagi kita menjaganafsu. Perintah ini bukan ditujukankepada kaum Adam sahaja. Dalam ayat yangseterusnya Allah berfirman,Katakanlah kepada wanita yang beriman:"Hendaklah mereka menahan pandangannya,dan memelihara kemaluannya,..Surah An-Nur(24) ayat 31.Daripada ayat ini jelasAllah melarang lelaki dan perempuanbukan mahram daripada salingberpandang -pandangan dengan niat untuksuka-suka, apatah lagi untuk memuaskanhawa nafsu.so ble sseorng muslimah tu ltk gmbar dye tnpa tujuan,,tu bleh mnimbulkan ftnah yg besar,,,tp brbeza ngn muslimin...kaum lelaki itu pemimpin kpda kaum wanita...ana dah xtau nk jelaskan cm mane lg,,,hope nti phm....ana tau mmg sukar bg nti utk trime tguran ni....tp inilah hakikatnye,,,ana hanye mmpu bg pringtan je....trpulang pada nti....jika tguran ni mmbuatkn nti trase ati ke ape ke...maafkan ana....wallahu'alam




Urm....mesej ni ana dapat dari seorg 'hamba Allah' yang dirahsiakan identitinya....dia send mesej ni melalui frenster kpd ana sbb ana letak gambar2 ana kat laman web frenster...ana jamin ramai yang meletakkan gmbr2 masing2 kt dalam web tu kan? samalah mcm ana dulu...pastu 'hamba Allah' ni tegur.

Mula-mula ana nk protes jugak teguran dia.Ana buat derk jer...tapi,lepas beberapa ari, dia buzz ana kat YM. Terkezut ana dibuatnya. Dia tya....

" Naper enti tak buang lagi pic nti?? " Hah? Ana terkejut sangat2. Dia sanggup view sekali lagi fs ana semata-mata untuk melihat sejauh mana respond anauntuk membuang gambar2 ana. Ish2... Buang tebiat apa?

" Naper mesti ana buang? " Soalan berganti soalan. Yalah,apa taknya...Penat-penat ana upload gambar2 tu. Bukan senang tau. Ambil masa lama.

" Astaghfirullah,nti. Kan ana dah bgtau...Muslimat ni bleh bawak FITNAH...apa lagi kalau SENGAJA menayangkan wajah mereka di internet. Satu dunia bleh tengok." Amboi panjang bebenar explaination dia. Siap BOLD kan lagi perkataan tertentu. Ana dah rasa terkena sgt.Ana geram! Sebab.....tak dapat nak menyangkal kata-katanya.

" Apa buktinya? " ana masih berdegil. Tetap dengan pendirian.

" Buktinya, telah ana bagi melalui mesej td...Bacalah & hayatilah...Tu semua bersumberkan Kalam Allah, iaitu Al-Quran...salam"

-Hamba Allah has signed out-


Belum sempat ana bertanyakan lebih lanjut, hamba Allah tu dah sign out...erm, mungkin dia fed up dgn ana. atau mungkin dia nak bagi ana masa memikirkan tntang apa yang dikatakannya td...segala2nya mungkin...

Dan, hati ana terdetik untuk baca sekali lagi mesej tu...erm, betul. Ada benarnya kata-kata dia...Dia juga menegur ana dengan penuh hemah. Itulah ciri2 da'ie yang sebenar...

Apa2 pun ana berterima kasih kepada Hamba Allah ni...
Syukran...
Syukran kerana sudi menegur ....

Comments

Popular posts from this blog

Mini Showcase Fitri Haris

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Hari ni nak sambung post yang lepas. Pasal Mini Showcase Fitri. Actually aku tau last minit pasal showcase ini, ada ajak sorang kawan aku ini minta temankan sekali, last minit juga. Then, untuk dijadikan cerita, aku pun bertolaklah dari rumah pukul 11. Bajet 2 jam perjalanan. Sebab event tu start pukul 1.30 kat UKM. Sampai je kat Stesen UKM aku solat dulu. Then naik teksi terus straight ke UKM. Aku tak keseorangan sebab kebetulan kawan aku yang sama-sama belajar kat kolej KPAKK pun join gak. Terus nampak dia kat depan pintu nak daftar tu. Salam salam dan tanya khabar gaya macam dah lama kenal padahal masa belajar dulu tak pernah pulak borak ngan dia,Then aku terus  duduk sebelah dia dan kawan dia. Kawan yang kata nak teman aku tu, tetibe cancel last minit. Gerak hati aku dah agak dah dia tak jadi teman. Berhuhuhu je lah aku.





Sampai-sampai je terus daftar dan bayar rm8. Fitri kata dia tak ambil sesen pun duit rm8 tu, tapi dia salurkan duit tu…

Baju kurung dan kasut sukan .

Termenung jap. Tengah fikir nak post apa. Otak blurrr sebab banyak sangat benda benda kecik yang macam bebola ikan kat tengah berlegar-legar dalam fikiran aku. *apakah ?? I mean assignment, quizess, presentation semua tu dah berkurang. So, macam tulaa. Okay, abaikan . aku merepek je. ( hakikatnya = Assignment takkan berkurang )




Saje letak gambar ni. Rinduu mak ! :')





Pendahuluan aku sangat laaa sadis. Apesal nih ? Apesal aku macam kelu lidah nak berkata-kata. Aku kan Kamus Pustaka Dewan dan Bahasa. Mana hilang vocab melayu aku? Huarggghh!! Ni semua assigment political sciences punya pasal! 5 hari aku hadaapp komputer pastu tibai segala benda pasal politik dalam English . Dalam english plak tu! Kau tau english aku sangatlah menonggeng. Apa kau rasa bila kau ada banyak benda nak cakap , tapi tak terluah sebab kau tak tau istilah khas untuk perkataan itu dalam english.Aku rasa macam ni ..... Bleeerghhhhhh ! Penat ! Sekejap sekejap gi google translate. Pastuh plak si Pak Google…

Heliza Tiru Style Aku. Tak boleh blaaa.

Ok, korang kena tipu. HAHA. Aku yang berangan-angan nak tiru style dia adalah. Hehee.




Wow, sungguh ! Dia memang canteeek. tapi part mekap tebal aku tak berkenan.



Aku suka heliza sangat-sangat! Sebab dia macam aku. Ke aku macam dia ? HAHA. Ntah laa, tapi yang pasti aku suka semua pakaian dia. Up-to-date dan bergaya tapi pada masa yang sama still menutup aurat. Artis Paling Sopan Berpakaian jatuh kepada Heliza Helmi. Tahniah !



Rajengnya study


Lagi satu en, dia ni bukannya sopan sangat sesopan pakaian dia, perangai dia pun gila-gila tau. Sengal semacam je. Aku selalu follow blog dia dan page kat fesbuk. Memang senget sikit kepala dia tapi dia suka publish status yang islamik, selalu ajak kita solat , saling mengingatkan antara satu sama lain. Sukalah dia. hehee.




Family dia. Happy je.



Stylenya baju dia. ;D




Comey. Hee.




Sengal uh dia. Time ni dia kat universiti. Dalam kuliah.




Kan aku dah cakap dia sengal. HAHA !




Aku suka ini. Sebab dia berjubah. :)




Ada video dia nyanyi lagu Chord G ni. Best ! Try…