Skip to main content

cara2 berda'wah

Ana pernah mengikuti kursus FCR ( Friendly Comparative Religion ) yg membincngkan tntg perbandingan agama..Menurut Brother Shah Kirit, salah seorang penceramah di situ, Dakwah dan Islah adlah dua perkara yg berbeza..selama ni ana ingatkan jika kita sampaikan mesej2 islam sesama muslim itu dikira dakwah..ttp istilah yg sebenarnya ialah islah..Maksud islah ialah memperbaiki, memperbetul atau meningkatkan. maknanye, kita kena sling islah sesma muslim ke arah kebaikan..Manakala dakwah pula ialah menyeru, mengajak, memanggil, menjemput non-muslim ke arah Islam..Dakwah merupakan perjuangan menegakkan agama Islam pada Zaman Nabi Muhammad s.a.w..Allah berfirman dlm Surah Al-Asr yg bermaksd : "Demi Masa! Sesungguhnya manusia di dlm kerugian melainkan org yg beriman dan beramal soleh yg sling pesan-berpesan dan saling nasihat menasihati dgn kebenaran dan kesabaran."..Maksud saling nasihat-menasihati dgn kebenaran di sini ialah AMAL MAKRUF NAHI MUNGKAR..ini bermakna kewajipan kita sbgai seorng dai' dlm mnympaikan Islam kpd non-muslim amat perlu dittikberatkan..Sbb ape? Sbb nahi mungkar atau maksiat yg plg besar ialah Syirik..Jadi, kita ditgaskan utk membanteras perbuatan syirik di mana non-muslim yg ada skrg x mempercayai kewujudan ALLAH s.w.t..oleh itu, kerja dakwah kpd non-mslim memrlukan usaha dn semangt yg tinggi dan pasti diganjari dgn ganjaran yg x ternilai di sisi ALLAH s.w.t..Ini kerana ALLAH s.w.t telah berfirman :"Kata2 siapa yg lebih drpd kata2 mereka yg menyeru kpd jln ALLAH s.w.t." ( 41:33) dan ganjaran bagi mereka yg menyeru ke jalan ALLAH (2:261 )..Rasulullah s.a.w juga bersabda :"Sampaikan kata2ku walaupun sepotong ayat."
Justeru, memg x dinafikan dakwah kpd non-muslim amat penting dn perlu dilaksanakan dgn bijak dn berstrategi..ALLAH s.w.t berfirman : "Serulah seluruh manusia dgn bijaksana, lemah lembut dgn jln@ cara yg paling cantik." ( 16:125 )..
terdpt pelbagai method yg bolh digunakan selain dakwah fardhiah utk berdakwh kpd non-muslim..Antaranya ialah :
- Dakwah bil Hal ( melalui akhlak )- penyumbang yg paling tinggi.hampir 80 %..
- Dakwah bil Lisan ( melalui perkataan )
- Dakwah bil Kitab ( melalui penulisan )
- Dakwah bil Mal ( melalui harta )
- Dakwah bil Hikmah ( melalui kerja2 sukarela )
banyak lagi method2 yg blh digunakan selain yg disebut di atas, yg penting adlah keikhlasan kita utk menyampaikan seruan ALLAH kpd mereka. dan akhirnya ALLAH jua yg akan mmberi petunjuk dn hidayah kpd mereka utk mnerima islam dgn hti yg terbuka.InsyaALLAH..
Jgn kita rancak berdkwah dgn non-muslim sehingga kita abaikan shbt2 seislam dgn kita.
Sebaik2 nya biarlah dakwah dan islah itu seiring..
> DAKWAH SAMBIL ISLAH <
Wallahualam.

Comments

Popular posts from this blog

Mini Showcase Fitri Haris

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Hari ni nak sambung post yang lepas. Pasal Mini Showcase Fitri. Actually aku tau last minit pasal showcase ini, ada ajak sorang kawan aku ini minta temankan sekali, last minit juga. Then, untuk dijadikan cerita, aku pun bertolaklah dari rumah pukul 11. Bajet 2 jam perjalanan. Sebab event tu start pukul 1.30 kat UKM. Sampai je kat Stesen UKM aku solat dulu. Then naik teksi terus straight ke UKM. Aku tak keseorangan sebab kebetulan kawan aku yang sama-sama belajar kat kolej KPAKK pun join gak. Terus nampak dia kat depan pintu nak daftar tu. Salam salam dan tanya khabar gaya macam dah lama kenal padahal masa belajar dulu tak pernah pulak borak ngan dia,Then aku terus  duduk sebelah dia dan kawan dia. Kawan yang kata nak teman aku tu, tetibe cancel last minit. Gerak hati aku dah agak dah dia tak jadi teman. Berhuhuhu je lah aku.





Sampai-sampai je terus daftar dan bayar rm8. Fitri kata dia tak ambil sesen pun duit rm8 tu, tapi dia salurkan duit tu…

Baju kurung dan kasut sukan .

Termenung jap. Tengah fikir nak post apa. Otak blurrr sebab banyak sangat benda benda kecik yang macam bebola ikan kat tengah berlegar-legar dalam fikiran aku. *apakah ?? I mean assignment, quizess, presentation semua tu dah berkurang. So, macam tulaa. Okay, abaikan . aku merepek je. ( hakikatnya = Assignment takkan berkurang )




Saje letak gambar ni. Rinduu mak ! :')





Pendahuluan aku sangat laaa sadis. Apesal nih ? Apesal aku macam kelu lidah nak berkata-kata. Aku kan Kamus Pustaka Dewan dan Bahasa. Mana hilang vocab melayu aku? Huarggghh!! Ni semua assigment political sciences punya pasal! 5 hari aku hadaapp komputer pastu tibai segala benda pasal politik dalam English . Dalam english plak tu! Kau tau english aku sangatlah menonggeng. Apa kau rasa bila kau ada banyak benda nak cakap , tapi tak terluah sebab kau tak tau istilah khas untuk perkataan itu dalam english.Aku rasa macam ni ..... Bleeerghhhhhh ! Penat ! Sekejap sekejap gi google translate. Pastuh plak si Pak Google…

Heliza Tiru Style Aku. Tak boleh blaaa.

Ok, korang kena tipu. HAHA. Aku yang berangan-angan nak tiru style dia adalah. Hehee.




Wow, sungguh ! Dia memang canteeek. tapi part mekap tebal aku tak berkenan.



Aku suka heliza sangat-sangat! Sebab dia macam aku. Ke aku macam dia ? HAHA. Ntah laa, tapi yang pasti aku suka semua pakaian dia. Up-to-date dan bergaya tapi pada masa yang sama still menutup aurat. Artis Paling Sopan Berpakaian jatuh kepada Heliza Helmi. Tahniah !



Rajengnya study


Lagi satu en, dia ni bukannya sopan sangat sesopan pakaian dia, perangai dia pun gila-gila tau. Sengal semacam je. Aku selalu follow blog dia dan page kat fesbuk. Memang senget sikit kepala dia tapi dia suka publish status yang islamik, selalu ajak kita solat , saling mengingatkan antara satu sama lain. Sukalah dia. hehee.




Family dia. Happy je.



Stylenya baju dia. ;D




Comey. Hee.




Sengal uh dia. Time ni dia kat universiti. Dalam kuliah.




Kan aku dah cakap dia sengal. HAHA !




Aku suka ini. Sebab dia berjubah. :)




Ada video dia nyanyi lagu Chord G ni. Best ! Try…